Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Tüketici, Pandemiden Sonra Yeni Davranış ve Alışkanlıklar Geliştirdi!

Tüketici, Pandemiden Sonra Yeni Davranış ve Alışkanlıklar Geliştirdi!

MED PARTNERS Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin: www.medpartners.com.tr

Tüketici, Pandemiden Sonra Yeni Davranış ve Alışkanlıklar Geliştirdi!

Pandeminin tüketici davranışları üzerinde yarattığı en önemli etkilerden biri de hiç kuşku yok ki evde tüketimin artması oldu.


NielsenIQ’nun yukarıda belirtilen ve ilk pandemi etkilerini anlamaya yönelik çalışmasının sonuçlarına göre, tüketicilerin %80’i evde daha sık yemek pişirdiğini ve yediğini belirtti.
Pandeminin ilk senesini geride bırakırken, NielsenIQ’nun Aralık 2020-Ocak 2021 dönemlerinde gerçekleştirdiği bir diğer çalışmanın sonuçlarına göre ise dışarıda yemek yerine evde yemek pişiren, dışarıda atıştırmak yerine evde atıştıran ve al-götür hizmetlerden faydalanmak yerine evde kendi kahve ve çay hazırlayan tüketicilerin oranları sırasıyla %73, %66 ve %63 oldu. Dolayısıyla geçen bir yılda tüketicilerin benimsedikleri evde tüketim alışkanlıklarını sürdürdükleri gözlenirken, bu konuda bir diğer dönüm noktasının aşılanma oranlarının artması olacağını söyleyebiliriz.
Üçüncü bir etki ise pandeminin tüketicinin sağlık algısını değiştirip genişleterek 360 derecelik yeni bir sağlık kavramı yaratmış olması. Tüketicilerin yeni 360 derece sağlık anlayışının temel taşlarından olan “hijyen” kavramıyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü, Orta Doğu ve Afrika Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, tüketicinin hijyen anlayışının hem kendisi ve ailesi için hijyen, hem de evi için hijyen anlamı taşıdığından bahsetti: “Pandeminin tüketicinin hijyen konusuna yaklaşımını ne şekilde etkilediğini incelediğimizde, beklendiği üzere tüketicilerin tamamına yakınının ellerini yıkamak, el dezenfektanı kullanmak, yüzünü yıkamak, banyo yapmak ve koruyucu eldiven kullanmak gibi kişisel hijyene hizmet eden davranışlarının sıklığını artırdıklarını gördük. Ancak hijyen konusunda alınan önlemler bunlarla sınırlı değil. Pandemi döneminde evini temizlemek ve ev temizliğinde dezenfektan ürünler kullanmak gibi aktiviteleri daha sık tekrarladıklarını söyleyen tüketicilerin oranı da en az ilk grup kadar yüksek. Dolayısıyla tüketici virüse geçit vermemek adına her türlü önlemi alıyor.”

 



Peki, tüketicinin bu ilgisi ve alışveriş alışkanlıklarındaki değişim, satışlara ne şekilde yansıdı? NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü, Orta Doğu ve Afrika Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan konuyla ilgili olarak şu açıklamaları paylaştı: “Evde tüketimin artması ile birlikte hızlı tüketim ürünleri sektöründe pandeminin ilk senesinde çok güçlü büyümeler gözlemledik. Mart 2020 - Şubat 2021 arasındaki 12 aylık dönemde, miktar açısından değerlendirildiğinde sektör toplam %8’lik bir büyüme kaydederken, fiyat değişimlerinin de etkisiyle ciro artışı %24 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan kolonya, sabun & duş jeli, ıslak mendil, çamaşır suyu, çamaşır deterjanları ve yumuşatıcıları, sirke, Arap sabunu, kimyasal ve kimyasal olmayan ev temizleyiciler, kağıt havlu ve çöp poşetleri kategorilerinin toplamından oluşan hijyen pazarının büyümesi aynı dönemde miktar olarak %19, ciro olarak %33 oldu. Özetle evde tüketimin artmasından kaynaklı olarak pek çok kategoride güçlü büyümeler gördüğümüz bir dönemde hijyen pazarı, ortalama büyümenin oldukça üzerinde bir performans yakaladı.”
 

 

Kolonya kategorisinin pandemi döneminin büyüme rekortmeni olduğuna dikkat çeken NielsenIQ Türkiye Perakende İş Birimi Lideri Yankı Yalçın, bu kategoriyi sirke, çöp poşetleri, Arap sabunu, kimyasal olmayan temizleyiciler, sabun & duş jeli, çamaşır suyu, kağıt havlu, ev temizleyiciler ve ıslak mendil ürün gruplarının takip ettiğini dile getirdi.

 


 
Didem Şekerel Erdoğan özellikle pazara yeni girecek ya da yeni ürünlere ve inovasyona yatırım yapacak markalar için ürünün faydasının tüketiciye net şekilde anlatılmasının önemine vurgu yaptı: “Her iki alışverişçiden biri, pandemi döneminde daha fazla ‘hijyen’ iddiası olan ürün satın aldığını belirtiyor. Temizlik ve hijyen gruplarında tüketicinin daha fazla ödemeye hazır olduğunu belirttiği ilk 5 fayda ise ürünün; hem ailesini hem de kendisini mikroplardan ve virüslerden koruması, bakterileri ve virüsleri etkili şekilde yok etmesi, ailesini hastalıklardan koruması, bakteri ve virüsleri doğal şekilde yok etmesi ve bağışıklık sistemini güçlü tutması. Dolayısıyla tüketicinin ürünlerden performans beklentisinin arttığı, hijyen ve anti bakteriyel faydaların ürün seçiminde ön plana çıktığı günümüz dünyasında, bu faydaların tüketiciye iletişimini doğru ve etkili şekilde yapabilmek her zamankinden fazla önem kazanmış durumda.”




 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR