Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Yangın Riskini İhmal Etmek: Plastik Geri Dönüşüm Tesislerinde Yükselen Tehlike

Yangın Riskini İhmal Etmek: Plastik Geri Dönüşüm Tesislerinde Yükselen Tehlike

Türkiye'de Sıfır Atık Projesi ve Kasım 2016’da yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın getirdiği toplumsal bilinçlenme, çevre kirliliğini azaltmak amacıyla çalışmalar başlatmıştır.

Yangın Riskini İhmal Etmek: Plastik Geri Dönüşüm Tesislerinde Yükselen Tehlike
Bu çalışmaların en önemlilerinden biri, plastik geri dönüşümünü sağlayan tesislerin kurulmasıdır. Türkiye'de 1300'ün üzerinde işletmenin faaliyet gösterdiği bu sektör, 1 milyar dolar ciro ile yaklaşık 350 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Kaynaklardan edinilen verilere göre Türkiye'nin yıllık geri dönüşümünü gerçekleştirdiği plastik atık miktarı 1,1 milyon tonu bulmaktadır.

Plastik Geri Dönüşüm Tesislerinde Yangın Riski
Plastik geri dönüşüme son yıllarda gereken önemin verilmeye başlanması sevindirici olsa da bu konuda bilinçli ve tedbirli yol aldığımızı söylemek pek mümkün değildir.

Sürdürülebilir bir dünya için yapılan bu çalışmada yanlış uygulamalar nedeni ile maalesef çevreye büyük zararlar verilebiliyor. Öyle ki gerekli önlemlerin alınmaması nedeni ile çıkan yangınlar sonucu yanan plastikler hava kirliliğine yol açarken yangın söndürmede kullanılan eski nesil flor bazlı köpükler ise telafisi çok güç bir şekilde toprak kirliliğine sebep olmaktadır.
Son dönemde ülkemizde plastik geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangın sayılarında artan tesis sayısına paralel artış görülmektedir. Bu yangınlardan kaçınmak için işletmelere; yangın güvenliğinin ayrıntıları ile planlandığı ve uygulandığı bir sistem ruhsat almanın temel koşullarından biri olarak tanımlanmalı ve zorunlu olmalıdır.

Tesisin Doğru Tasarımı Yangın Güvenliğinde Kilit Role Sahiptir
Yüksek yangın riskine sahip plastik geri dönüşüm tesislerinde yangın mühendisliği yaklaşımı tesisin tasarım aşamasından başlayarak uygulanmalı ve tesisin çalışma süresi boyunca da periyodik test ve kontrolleri ile devam etmelidir.  

Doğru tasarım yangın güvenliğinde çok kritiktir. Yapısal olarak binanın taşıyıcı sistemlerinin ve binanın birbirinden farklı yangın riski taşıyan bölümlerinin yangına dayanıklı olması, yangının ve dumanın yayılma riskini en aza indirebilecek şekilde projelendirilmesi ve doğru ürün seçimi yangın güvenliğinin ilk adımıdır.

Herhangi bir nedenle yangın oluşsa bile uygun yapısal güvenlik sağlandığı zaman sınırlı bir alanda kalacak ve yayılmayacaktır. Uygun söndürme ve algılama sistemlerinin devreye girmesi ile erken tahliye imkânı, yangını söndürme veya itfaiye gelene kadar kontrol altına alınması mümkündür.

Acil Durum Ekiplerinin Rolü
Uygun yapı ve sistem tasarımı ne kadar önemli ise eğitimli acil durum ekiplerinin oluşturulması da bir o kadar önemlidir. Yangına ilk müdahale doğru yapılmaz ise yangın kontrol edilemeyecek boyutlara erişebilir. Tesislerde görevlendirilen acil durum ekiplerinin eğitimleri her yıl mutlaka yenilenmeli ve yangın tatbikatları ile uygulamalı olarak gerçekleştirilmelidir. 

Plastik geri dönüşüm tesislerinde yangın güvenliğini sağlamak için doğru proje; doğru malzeme, doğru uygulama, denetim ve doğru işletme adımları eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Bu adımlar, yangın riskini minimize ederek hem tesislerin hem de çevrenin güvenliğini sağlar.

Efectis Era Avrasya, her tip yapıda yerel yönetmelikler ve uluslararası standartlara göre test, tasarım, yangın algılama ve söndürme sistemlerinin değerlendirilmesi, kaçış yolu hesaplamaları, yangın riski analizi ve uygunluk kontrolü gibi projelerde yangın danışmanlığı ve mühendisliği hizmetleri sunmaktadır.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR