Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / TOOL-TEMP'ten Sıcaklık Kontrol Çözümleri ile Enjeksiyon Kalıplama

TOOL-TEMP'ten Sıcaklık Kontrol Çözümleri ile Enjeksiyon Kalıplama

Enjeksiyon kalıplamanın özellikle karmaşık parçaların seri üretimi ile ilgili olarak birkaç önemli avantajı bulunuyor.

TOOL-TEMP'ten Sıcaklık Kontrol Çözümleri ile Enjeksiyon Kalıplama
www.tool-temp.com.tr

Plastikler ve Enjeksiyon Kalıplama

Enjeksiyon kalıplama, tercihen makromoleküler malzemeler olmak üzere kalıplanmış parça partilerinin üretilmesi için bir şekillendirme tekniğidir. Bu plastiklerle, özellikle termoplastiklerle ve aynı zamanda elastomerlerle ve ısıyla sertleşen plastiklerle çalışırken kullanılan önemli bir yöntemdir. Yoğun şekilde otomatikleştirilmiş enjeksiyon kalıplama işlemi ve değişkenliği, hemen hemen her şekil ve boyutta ürün üretmenin mümkün olduğu anlamına gelir. Enjeksiyon kalıplamanın özellikle karmaşık parçaların seri üretimi ile ilgili olarak birkaç önemli avantajı daha vardır.

Sıcaklık Kontrol Çözümleri ile Enjeksiyon Kalıplamanın Avantajları
• Hammadde ve bitmiş parça arasında ara adım yok,
• Üretilen parçanın sıfır veya minimum müteakip işlenmesi gereklidir,
• Tam otomatik süreç, • Kalıplanmış parçaların yüksek hassasiyette tekrarlanabilirliği,
• Yüzeyler özel olarak tasarlanabilir. 

Enjeksiyon Kalıplama İşlemi
Enjeksiyon kalıplamanın 4 adımı vardır:

• Adım 1: Plastikleştirme ve dozajlama
• Adım 2: Enjeksiyon
Adım 3: Basınç uygulamak ve soğutmak
Adım 4: Kalıptan çıkarma

PLASTİK ENJEKSİYON KALIPLAMA - TOOL-TEMP İLE ÜRETİM KOŞULLARI

1. Enjeksiyon Kalıplama İçin Takım Tavlamanın Önemi

Takım sıcaklığı, enjeksiyon kalıplamada en önemli faktörlerden biridir. Soğutma süresini ve dolayısıyla üretimin ekonomik uygulanabilirliğini etkiler. Bitmiş parçanın kalitesi, kristalliğe ve uygulanan gerilimlere bağlıdır. Enjeksiyondan sonra vidadan gelen ısının uzaklaştırılabileceği hızı etkileyen en önemli faktör, aletin yüzey sıcaklığıdır. Takım temperleme, üretimin başlangıcında takımı ısıtmak ve istenen takım sıcaklığını korumak için gereklidir. Takımın bir alanı diğerinden daha etkili bir şekilde soğutulursa, kalıplanmış parça o alanda daha hızlı soğuyacaktır. Bu, artan iç gerilimin lokalize bölgelerine, parçanın farklı büzülme davranışına ve fırlatma sırasında bükülmeye neden olabilir. Daha karmaşık parçaların boyutsal kararlılığı daha sonra olumsuz etkilenir.

Takım formunun tasarımının yanı sıra soğutma deliklerinin geometrisi ve düzeni, yüksek kaliteli kalıplanmış parçalar ve takım yüzeyinin eşit bir şekilde soğumasını sağlamak için kilit faktörlerdir. Daha büyük aletler için, soğutucu akışkanların aşırı ısınmaması için sıcaklık kontrolünü birkaç devreye bölmeniz önerilir. Kullanılan plastik türü, optimum takım yüzeyi sıcaklığını belirler. Güvenilir üretim sağlamak için tüm Tool-Temp sıcaklık kontrol ünitelerinde elektronik akış sensörleri bulunur. Ortamın sirkülasyonu sürekli olarak izlenir ve bir tıkanma veya sirkülasyonda ani bir düşüş olması durumunda alarm verilir. Üniteye takılan sıcaklık sensörleri ortamı düzenler. Hassas parçalar için, soğutma suyu girişine ek sensörler takılabilir ve giriş sıcaklığını düzenlemek için geri dönebilir. 

Kontrol ünitesi, gerçek sıcaklık ayarlanan sıcaklıktan saparsa bir uyarı verir. Sabit sıcaklık kontrol kapasitesi sağlamak için Tool-Temp’in tüm sıcaklık kontrol üniteleri bir proses suyu filtresi ile donatılmıştır. Bu, devrede ısı transferini ve dolayısıyla kalıplanmış parçaların kalitesini etkileyen tortuların birikmesini önler. 



2. Sıcaklık Kontrol Üniteleri ile Takım Temperlemenin Faydaları

• Yüksek kaliteli yüzey kaplamaları

Akış çizgilerinin görüneceği alanlardaki hassas sıcaklık kontrolü, plastik akışının sorunlu alanlarda optimize edilmesini sağlar. Plastik, herhangi bir görsel dikiş olmadan birleşir ve dahili olarak birbirine bağlanır. Sıcaklık kontrol çözümlerimizi bireysel enjeksiyon kalıplama uygulamanıza ve aletinize uyarlıyoruz.

• Kısmi ölçü optimizasyonu
Kısmi ölçülerin optimizasyonu, daha yüksek bir takım duvarı sıcaklığı gerektirir. Bu, son derece reaktif basınçlı su ürün yelpazemiz ToolTemp ısıtma ve soğutma sistemleri kullanılarak elde edilebilir.

İyileştirilmiş çevrim süreleri
90°C’ye kadar güçlü soğutma kapasitesine ve 160°C’ye kadar basınçlı suya sahip su sıcaklığı kontrol sistemleri, kısa çevrim süreleri ve kusursuz kalıplanmış parçalar kalitesi sağlar. 

• Hızlı yatırım getirisi ve basit bakım
Rakipsiz bir fiyata sıcaklık kontrol çözümlerini garanti etmek için özel olarak yüksek kaliteli malzemeler ve verimli seri üretim kullanıyoruz. Tüm ürünlerimiz İsviçre’de geliştirilmekte ve üretilmektedir. Güvenilir tedarik zincirleri her zaman garantilidir. Tool-Temp sıcaklık kontrol üniteleri, mükemmel servis kolaylığı ile öne çıkar. Dünya çapında her zaman yedek parça sağlayacağımızı garanti ediyoruz. Bu, ekipmanın bakımını son derece basit ve uygun maliyetli hale getirir.
 
3. Enjeksiyon Kalıplamadaki İşlemler

Adım 1: Plastikleştirme ve dozajlama

Enjekte edilecek termoplastik, önce granül veya toz halinde dönen bir vidaya akıtılır. Döndürme, granülleri vidanın ucuna doğru hareket ettirir. Dönen konveyör vidasının sürtünmesi ve eş zamanlı ısıtma, enjeksiyon ünitesi içindeki granülleri eritir. İşlemin devamında, erimiş plastik, çıkış ağzının bulunduğu vidalı konveyörün sonunda birikir. Bu noktada meme kapalıdır. Bu, vida üzerinde baskı oluşturur.

Adım 2: Enjeksiyon
Erimiş plastik, büyük bir basınç altında bir ağızlıktan alet üzerindeki ladinlere itilir ve boşluğu doldurur. Bu işlem sırasında ortaya çıkan basınçlar 500 ile 2.000 bar arasındadır. Bu basınçlar, erimiş plastiğin aletin yolluk veya yolluk sisteminden ve boşluğa doğru bastırılmasına yardımcı olur.

Adım 3: Basınç Uygulama ve Soğutma
Enjeksiyon kalıplama prosesindeki sonraki adımlar presleme ve soğutmadır. 20 ila 120°C arasında, alet 200 ila 300°C arasında olan erimiş plastikten çok daha soğuktur. Erimiş plastik bu nedenle soğumaya başlar ve malzemenin donma noktasında katı hale gelir. 

Soğutma sırasında, hem boyutsal kararlılığı hem de kalıplanmış parçanın yüzeyinin dokusunu ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bir büzülme meydana gelir. Bu büzülme, sıvı plastiğe daha fazla basınç uygulanmasıyla karşılanır. Bu basınç uygulaması durduğunda, vidalı silindir üzerindeki meme kapatılır ve bir sonraki parça için kütlenin dozajlanması ve plastikleştirilmesi başlayabilir. Bu arada kalıptaki malzeme, parçanın sıvı çekirdeği katılaşana kadar soğumaya devam eder.

Adım 4: Kalıptan çıkarma
Takımın çıkış tarafı açılır ve kalıplanmış parçayı dışarı itmek için pimler takım boşluğuna yerleştirilir. Döküm parçalarını kalıplanmış parçalardan çıkarmak neredeyse her zaman gereklidir. Bu, ayrı bir çalışma adımında veya kalıptan çıkarma sırasında otomatik olarak yapılır. Sprueless kalıplama, bir sıcak kanal sisteminin kullanılmasını gerektirir. Parça kalıptan çıkarıldıktan sonra süreç baştan başlar.
 

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR