Cuma , 22 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Sorular Aynı Cevaplar Farklı !

Sorular Aynı Cevaplar Farklı !

Son 10 yılda, Endüstri 4.0 çerçevesinde, endüstrinin geleceği ve insanların bu çerçevede yeniden organize olmaları konularında oldukça yoğun tartışmalar yaşamakta ve çeşitli yenilik girişimlerinde bulunulmaktadır.

Sorular Aynı Cevaplar Farklı !
Festo Türkiye, bütün bu diyalog ve işbirliklerinin bir parçası olarak, 3 saygın konuğu ile birlikte, Endüstri 4.0, üretimin geleceği, bilim, ekonomi ve elbette insanların bu yeni dönemdeki rolleri ile ilgili konuları paylaşmak, tartışmak için bir etkinlik düzenledi. Festo merkez binası, Mevlana toplantı salonunda düzenlenen bu etkinliğe, yurt dışı ve yurt içinden 3 saygın konuk ve endüstrinin seçkin firmalarından temsilciler katılmıştır.
 
“Sorular aynı, cevaplar farklı” ana temasıyla düzenlenen bu toplantının açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü, Festo San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman Türüdü yaptı. Sayın Türüdü özetle şunları söyledi: “Değişen rüzgarlarda kimileri duvar örer, kimileri ise yel değirmeni yapar. Şu an dünyada ve ülkemizde, teknolojide, politikada, sosyal alanda rüzgarlar esiyor, bazen de rüzgarlar fırtınaya dönüyor. Tabi ki bizim işimiz teknolojiyle. Teknolojide şu an neler yaşanıyor, ekip arkadaşlarımızla birlikte, Festo’daki gelişmeleri, teknolojideki gelişmeleri paylaşıp sizlerin de katkılarınızı almak istedik.”
 
Daha sonra Festo’nun Satıştan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Dr. Ansgar Kriwet söz aldı. Sayın Kriwet bu etkinlikte sizlere ve konuklarımıza “Endüstri 4.0, Festo’daki Teknolojik Gelişmeler” konusunda bilgilendirmeler yaptı. Teknolojinin Festo için ne kadar önemli olduğuna değinerek konuşmasına başladı. Festo için üretkenliğin ve verimliliğin öneminden bahsetti. Festo’nun dünya çapında bir üretim ve dağıtım ağına sahip oldunu, dünya çapında 250 lokal ofisleriyle birlikte 62 ülkede doğrudan Festo şirketlerinin mevcut olduğunu anlattı. Festo’nun devamlı büyüyen pazarlarda varlığını sürdürdüğünü belirtti. Festo’nun yenilikçi yaklaşımı için örnek olarak biyonik öğrenme ağı projesinden, geliştirilen biyonik projelerden elde edilen bilgi birikiminin endüstriye uyarlandığından söz etti. Doğanın fabrika ve proses otomasyonu için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Daha sonra Endüstri 4,0’ın ana geliştiricilerinden olduklarını ve konuda yaptıkları çalışmaları anlattı. Endüstri 4.0 uyumlu ürenlerden, mekatronik alt sistemlerden, Endüstri 4.0’ın mümkün olduğunca uygulandığı yeni Scharnhausen Teknoloji Tesisi’ni anlattı. Sayın Kriwet aynı zamanda Endüstri 4,0’ın eğitim konularındaki faaliyetlerinden de bahsetti. Yeni otomasyon platformu CPX’in özelliklerinden, yeni hava şartlandırıcısı MS6’nın enerji tasarrufu özelliğinden ve verilerin izlenebilirliğinden, mühendisliği kolaylaştıran araçlardan yeni HGO yazılımını anlattı. Geliştirilen MCS çok amaçlı taşıma sisteminden bahsederek, tesis için taşımanın ne kadar kolaylaşabileceğini anlattı.
 
Etkinliğin ikinci konuğu değerli bir ekonomist, Prof. Dr. Özgür Demirtaş, şu an Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı görevini yürütmektedir. Sayın Demirtaş, Bilim, Ekonomi, Gelecek ve bizler konusunda düşüncelerini paylaştı. Özetle dünyada hiç bir ülkenin Amerika dahil ekonomik olarak bağımsız olmadığını olamayacağını belirtti. Bir ülkenin ekonomisini incelerken hangi referansa göre inceleneceğinin önemli olduğunu belirtti. Bazı referans noktalarının gerekliliğini vurguladı. Fizik gibi keskin bir bilimde dahi tam siyah veya tam beyazın olmadığını hatırlattı. Buna göre ekonomide de tam siyah veya tam beyazın olmayacağını anlattı. Buradan hareketle çıkıp Türkiye’deki tüm ekonomik verilerin kötü olduğundan veya bütün verilerin iyi olduğundan söz edilemiyeceğini söyledi. Hayatta her şeyin grinin tonu olduğunu ve önemli olanın hangi ölçüm aletiyle grinin hangi tonu olduğunu bulmaktır dedi. Önemli olanın iyi yanları tutmak, kötü yanları değiştirmektir vurgusu yaptı. Sayın Demirtaş daha sonra bu referans bilgilere göre Türkiye ve dünya ekonomilerinin iyi ve kötü yanlarını değerlendirdi. Kişilerin, şirketlerin ve ülkelerin ekonomik faaliyetlerinin birbirine benzediğini anlattı. 2012 den itibaren Türkiye’deki ekonomik verileri diğer ülkelerle karşılaştırarak konuklara anlaşılır bir dille tam bir ekonomi değerlendirme şöleni sundu.
 
Etkinlikte söz alan üçüncü konuk  Sayın Prof. Dr. Nihat Akkuş oldu. Şu an Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı görevini yürütmektedir. Sayın Akkuş, İmalat ve Makine Endüstrisinde Gelecek konularında düşüncelerini paylaştı. Yenilikçi firmaların ürünlerinin bizim her alanda kullandığımız ürünler haline dönüştüğünü dile getirdi. Büyük firmaların çoğunun icat sahibi olmadığını ancak var olan icatlara farklı yaklaşımlarla bu ürünleri farklı noktalara getirdiğini belirtti. Geçmişte internet arama motorunu bulan firmaların şu anda iyi yerlerde olmadığını ancak sonradan sektöre giren google firmasının konuya farklı yaklaşımlarıyla diğer firmalardan öne geçtiğini anlattı. İcat etmenin girişimcilikle bir arada yürümediği sürece başarılı olmayacağını anlattı. Daha sonra Endüstri aşamalarını yorumlayan Sayın Akkuş, Endüstri 1’de yapabilmek üzerine yoğunlaştığımızı, Endüstri 2’de, daha hızlı, daha kaliteli ve otomasyona dayalı üretme üzerinde yoğunlaştık. Endüstri 3.0’da insansız üretmeye yöneldik. Şimdi geldiğimiz noktada Endüstri 4,0 ile birlikte daha bütünleşik sistemleri bir araya getirmeye başladık dedi. Daha sonra gelişmenin tarihsel sürecini anlatarak örneklemeler yaptı. 16. yüzyılda insanların bütün hayatları boyunca edindikleri bilgi miktarını biz bugün bir günde alıyoruz diyerek günümüz koşullarındaki bilgi yoğunluğuna ve ulaşabilirliğine vurgu yaptı.
 
Etkinlik, soru ve cevapların ardından kokteyl salonuna sohbetler eşliğinde küçük bir müzik performansı dinleyerek sona erdi.
 
*Dr. Albert Einstein, Oxford Üniversitesinde ders verdiği yıllarda, bir gün fizik dersinden sınav yapar. Aynı gün kampüste asistanıyla yürürken asistanı birden sorar: “Dr. Einstein, sınavda sorduğunuz sorular geçen yıl sorduğunuz sorularla birebir aynı değil miydi?”. “Evet, kesinlikle, tam olarak aynıydı” der Dr. Einstein. Asistan, “Dr. Einstein, nasıl olur da aynı soruları sorarsınız?” diye sorar. Einstein cevap verir: “Sorular aynı; ancak cevaplar farklı.” Günümüz hızlı bir değişim içerisinde olsa bile geçmişteki pek çok soru bugün ve gelecek için hala geçerliliğini korumaktadır. Değişen, zamanla bizim o sorulara verdiğimiz cevaplardır. Sorularımız aynı olsa bile cevaplarımız farklı.
 
Ansgar Kriwet
Festo Satıştan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi
 
Osman Türüdü
Festo Türkiye
Yönetim Kurulu Başkanı
 
Prof. Dr. Özgür Demirtaş
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı
Ekonomist
 
Prof. Dr. Nihat Akkuş oldu.
Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,
Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • TULİPACK 2. Tesisini Açıyor…

    TULİPACK 2. Tesisini Açıyor…

    TULİPACK, 2013 yılında Thin-Wall & IML olarak adlandırılan kalıp içi etiketleme tekniği ile ince cidarlı plastik gıda ambalajı üretmek üzere faaliyete geçti. TULİPACK, yenilikçi ve teknolojik çözümleri kullanarak ürettiği ürünler ile ambalaj pazarına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.... Devamı »