Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Selüloz ve Sudan Çevre Dostu Plastik

Selüloz ve Sudan Çevre Dostu Plastik

Plastikler topluma birçok fayda sağlar ve günlük hayatımızda yaygın olarak kullanılırlar: hafiftirler, ucuzdurlar ve uyarlanabilirler. Bununla birlikte, plastiklerin üretimi, işlenmesi ve bertarafı sürdürülebilir değildir ve çevre ve insan sağlığı için büyük bir küresel tehdit oluşturmaktadır. Bitki bazlı hammaddelerden elde edilen yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir plastiklerin çevre dostu olarak işlenmesi ideal bir çözüm olacaktır. Şimdiye kadar, teknolojik zorluklar çok büyük old

Selüloz ve Sudan Çevre Dostu Plastik
Bununla birlikte, Göttingen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, selüloz sinnamat (CCi) adı verilen yeni bir hidroplastik polimer türünü işlemek ve yeniden şekillendirmek için normal koşullarda su kullanan "hidroset" - sürdürülebilir bir yöntem buldular. Araştırma Nature Sustainability'de yayınlandı.
Plastikler polimerlerdir, yani moleküler yapıları birbirine bağlanmış çok sayıda benzer üniteden oluşur. Halihazırda, çoğu plastik hammadde olarak petrokimyasallar kullanılarak üretiliyor ve bu da hem çıkarılması hem de bertaraf edilmesi çevremize zarar veriyor. Buna karşılık, bitki hücre duvarlarının ana bileşeni olan selüloz, neredeyse tükenmez bir hammadde kaynağı oluşturan yeryüzünde en bol bulunan doğal polimerdir. Araştırmacılar, bir "sinnamoil" grubu ekleyerek selüloz kimyasının çok küçük bir bölümünü hafifçe değiştirerek, hidroplastik ile yeni bir tür biyoplastik oluşumu için uygun olan spesifik bir CCi yapmayı başardılar (yani, temas halinde yumuşak ve kalıplanabilir). su) polimerler.
Bu, günlük sıcaklık ve basınçta sudan biraz daha fazlası kullanılarak kalıplanabileceği anlamına gelir. Hidrosetleme olarak bilinen bu benzersiz yöntem, araştırmacıların biyoplastiği suya daldırıp havada kurumaya bırakarak çeşitli şekiller üretmelerini sağladı. Kalıplanmış şekiller, uzun vadede stabilitelerini korudu ve çeşitli 2D ve 3D şekillere defalarca yeniden şekillendirilebildi. Plastik, su ile doğrudan temas için kullanılmamasına rağmen - şeklini kaybedeceği için - su tutabilir ve nemli koşullarda kullanılabilir. CCi biyoplastikleri, şu anda yaygın olarak kullanılan plastiklerle karşılaştırıldığında yüksek kaliteli mekanik özellikler gösterdi.
Göttingen Üniversitesi'nden Profesör Kai Zhang, "Araştırmamız, yenilenebilir kaynaklardan diğer çevre dostu hidroplastikleri tasarlamak için uygun bir yöntem sağlıyor" diye açıklıyor. "Bu, üstün mekanik özelliklere ve yeni özelliklere sahip diğer sürdürülebilir biyoplastiklerin daha fazla araştırılmasını teşvik ederek yeni araştırma yolları açmalı."
Suyla sertleştirme işlemi, pahalı ve karmaşık makineler ile zorlu işleme koşullarından kaçınır. Bu çevre dostu yöntem, plastik üretimini oldukça basitleştirerek, bunların işlenmesini ve geri dönüşümünü daha ekonomik ve sürdürülebilir hale getirir. Zhang, "Bu araştırma, bunun gibi biyoplastiklerin biyoloji, elektronik ve tıp gibi birçok farklı durumda uygulanabilmesi için muazzam bir potansiyel sunuyor" diyor ve ekliyor: "Özellikle, plastiklerin çevreye zarar veren ve herkese zarar veren zararlı etkileri. hidroplastiklerin benzersiz özellikleriyle yeniden kullanılmasıyla yeryüzündeki yaşam biçimleri en aza indirilebilir."
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut teknolojisi internet tabanlı sisteme depoloma olanağı sunuyor. Yer ve zaman fark etmeden, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bu veriler, yetersiz depoloma sorununu en aza indiriyor.... Devamı »
  • "BİZ KONSAYIZ"

    "En önemli gücümüz; üründe, hizmette ve iletişimde kaliteli ve sürdürülebilir başarıya olan inancımızdır."... Devamı »