Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Sanayi 4.0 ve robotların geleceği masaya yatırıldı

Sanayi 4.0 ve robotların geleceği masaya yatırıldı

Mitsubishi Electric, Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen “Teknoloji-Endüstri-Dijital Dönüşüm 4.0

Sanayi 4.0 ve robotların geleceği masaya yatırıldı
Evden uzaya kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji ürünleriyle dikkat çeken Mitsubishi Electric, Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen “Teknoloji-Endüstri-Dijital Dönüşüm 4.0” etkinliğine katıldı. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; şirket olarak üreticileri Sanayi 4.0’a hazırlamak için sundukları çözümleri ve robot teknolojileri alanındaki öngörülerini katılımcılarla paylaştı.
Türkiye’deki sanayiciler ve alt yapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduğu dijital dönüşüm alanında önemli yatırımlar ve çalışmalar hayata geçiren Mitsubishi Electric, Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen “Teknoloji-Endüstri-Dijital Dönüşüm 4.0” online etkinliğine katıldı. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, IQ Vizyon CEO’su Murat Hekim’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği etkinlikte Sanayi 4.0 ve robot teknolojileri alanındaki güncel gelişmelere ışık tuttu.
Küçük ve her yerden erişilebilen fabrikalar geliyor
İnsan dönüşmeden dijitalleşmenin mümkün olamayacağını belirten Tolga Bizel, sözlerine şöyle devam etti: “Dijitalleşmenin öncüsü Japonya’da insan ve toplum merkezinde çalışmalar yapılıyor. Bu ülkede, insanların fabrikalarla birlikte dönüştüğü bir kültür hâkim olmaya başladı ve Toplum 5.0 konseptinde çalışmalar devam ediyor. Tüm dünya bir yıldır çok büyük bir dönüşüm yaşıyor ve toplumlar buna hızla ayak uydurmaya başladı. Bu dönüşüm, üretim alanında da büyük bir hızla devam edecek. Geleneksel olarak binlerce metrekarelik alanlara yayılan fabrikalar yerine tüketicinin anlık değişen ihtiyaçlarına yanıt verebilecek küçük, hücreselleştirilmiş ve lokasyondan bağımsız olarak her yerden erişilebilen fabrikalar dönemine gireceğiz. Evlerin bir nevi fabrikalara dönüşeceği ve 3D yazıcılarla örneğin anlık ihtiyaç duyulan bir ayakkabının üretilebileceği bir gelecek öngörmek mümkün.”
“Değişimin gerektirdiği ödevlerden korkulmamalı”
Türkiye’nin dijitalleşme sürecine de değinen Bizel; “Coğrafyadaki en güçlü üretim merkezlerinden biri olarak Türkiye’nin çoğu bölgelerindeki üretim evresi Sanayi 3.0’ı çoktan geçti. Sanayicilerimiz bizi endüstrinin yeni evresine taşıyacak farkındalığa ve motivasyona sahip, ancak değişimin getireceği mali yük üzerinde en fazla düşünülen konuların başında geliyor. Oysa ki üretimin hızla dijitalleşmemesi, ileride çok daha fazla riske neden olabilecek ve dönüşüme adapte olamayan sanayicileri rekabet edemeyecek duruma getirebilecek. Alışkanlıklarını henüz değiştiremeyen üreticiler olduğu gibi dijitalleşmenin gerekliliklerini çoktan yerine getirmeye başlayan çok sayıda sanayici de bulunuyor. Gelecekte hayatta kalabilmek için dijitalleşmenin ve değişimin gerektirdiği ödevlerden korkmamak gerekiyor” diye konuştu.
Mitsubishi Electric olarak 2003 yılından bu yana üreticileri Sanayi 4.0 evresine hazırlamak için çalıştıklarını ve bu deneyimleri Türkiye’deki sanayicilerle paylaştıklarını anlatan Bizel, “Pandemi öncesinde Türkiye’nin en önemli beyaz eşya fabrikalarının dijital dönüşüm mühendisleriyle Japonya’da bulunan Kani fabrikamızdaki gelişmeleri inceledik. Bu fabrikamızdaki uygulamaların Türkiye’deki sanayiye nasıl adapte edilebileceği üzerinde çalıştık. Mitsubishi Electric olarak her zaman üreticilerin hangi konuda ihtiyaçları olduğunu dinliyor ve sanayicilerimizi ihtiyaçları doğrultusunda dijitalleşme yolculuklarında en efektif şekilde destekliyoruz” dedi.
“Robotlarımızda yer alacak 5G uyumlu kartlar yakında Türkiye’de olacak”
Mitsubishi Electric’in Japonya’daki genel merkezinde 5G konusunda yoğun çalışmalar yapıldığını söyleyen Tolga Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem fabrika otomasyonu hem de şirketimizin diğer faaliyet alanı olan haberleşme konusundaki birçok yeni ürünü önümüzdeki dönemde pazarda göreceğiz. Robotların içinde yer alacak ve 5G entegrasyonuyla güvenli üretimi mümkün kılacak kartları da yakın zamanda Türkiye’ye getirmek için çalışıyoruz. Özelikle veri kaybı olmadan güvenli bir haberleşme sistemini sağlayacak olan 5G teknolojisinden dolayı çok heyecanlıyız.”
Otomasyonun en fazla kullanıldığı Japonya’da işsizlik çok düşük
Yazılımların yer aldığı robotların insanların yaptığı işleri kolaylıkla ve daha az hatayla yapabildiğini, ancak insanın her zaman üretimin merkezinde olmaya devam edeceğini söyleyen Bizel, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok uzun yıllardır ilgi çeken film senaryolarında robotların insanlığın sonunu getireceğini izliyoruz. Oysa ki teknolojinin insan yararına kullanıldığı dünya düzeninde böyle bir durum elbette söz konusu değil. Biz insanlar yaratıcı işlerde çalışmaya devam edeceğiz, robotlar ise bizim yapmamamız gereken işleri yapabilecek. Mesaisi boyunca kapak kapatan bir işçinin kendisine fırsat verilirse kesinlikle daha yaratıcı ve tecrübe gerektirecek işlerde çalışması mümkün olacak. Bir robot, yüklenen yazılım dahilinde ünlü bir ressamın resimlerini yeniden çizebilir ama asla tarihe damga vuracak bir ressam olamaz. Hesap yapabilen bir robotla asla yarışamayız, ancak robot bizim yerimize hesaplama yapıyor diye biz işsiz kalmayacağız. Üretim hatlarında en fazla otomasyonu barındıran ülkelerden biri olan Japonya’da işsizlik oranlarının çok düşük olması bu durumun en iyi kanıtı.”
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • MERCOTAC Konnektörler

    MERCOTAC Konnektörler

    Mercotac Döner Elektrik Konnektörleri Mercotac® Döner Elektrik Konnektörleri yüksek bir disiplinde çalışır. Elektriksel iletim yolu kontaklara moleküler olarak bağlı bir sıvı metal olduğu için oldukça düşük dirençli bir elektrik bağlantısı sunarlar.... Devamı »