Pazartesi , 06 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Romatizmaya Yaşamsal Destek Önerileri

Romatizmaya Yaşamsal Destek Önerileri

D vitamini eksikliği, fazla kilo ya da sağlıksız beslenme veya git gide soğuyan havalar ve nemli ortamlarda geçirilen uzun zamanlar da romatizmaya etki eden olumsuz faktörlere büyük bir zemin hazırlıyor.

Romatizmaya Yaşamsal Destek Önerileri
Romatizmanın tek başına bir hastalık olmadığını, çok sayıda hastalığı kapsayan bir tanımı olduğunu biliyoruz. Ancak tüm bu olumsuz faktörlerden çok pratik önemler alarak ve yaşam tarzınızda ufak uyarlamalar yaparak korunabileceğinizi biliyor muydunuz?
Romatizmadan korunma ve etkilerini azaltma konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için derledik.

Kilo kontrolü yapın
Eklem problemleri ile mücadele ederken fazla kiloları atmanın büyük bir yararı olacaktır. Kilo sorunu sadece eklemler üzerinde oluşan ek ağırlık nedeniyle değil, sebep olduğu insülin fazlalığından dolayı da zararlıdır. İnsülin fazlalığının enflamasyonu yükselttiği de bilinmektedir. Fazla kiloların bel ve bacaklara binen yükü artırdığı ve eklem problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla romatizma oluşma ihtimali de gündeme geliyor. Bu nedenle fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekiyor. 
 
Yediklerinizi rahatsızlığınıza adapte edin
Yiyip içtiklerinizin, vücudunuzun tüm fonksiyonlarını etkilediğini biliyorsunuz; peki romatizmal hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde de oldukça önemli bir yeri olduğunu biliyor muydunuz? Omega-3 ve Omega-6 dengesine önem vermeniz gerekiyor. Omega-3 içeren balık, yumurta, ceviz, keten tohumu ve semizotunun yanı sıra zeytinyağı, kalsiyum, C vitamini içeren besinler ve ısırgan otu bu hastalık belirtileri için ideal. Omega-3 kazanabilmek için balıktan, balık yağından ya da balık yağından hazırlanmış kapsüllerinden yararlanmaya çalışabilirsiniz.
 
Soğuğa ve neme karşı kendinizi koruyun
Soğuğun veya nemin romatizma oluşumuna etkide bulunduğuna ilişkin ciddi bir kanıt yoktur. Ancak, romatizması olan hastalar hava değişimlerine karşı daha duyarlıdırlar. Bu sebep ile romatizmalı hastalar böyle soğuk ve nemli ortamlarda çok daha fazla rahatsızlık duyabilirler. Bu gibi koşullarda, soğuktan ve rutubetli ortamlardan korunmanın hasta konforunun sağlanmasında önemli bir rol oynayacağı söylenebilir.
 
Stresten uzak durun.
Her hastalığın başı olan stres, romatizmanın oluşumunda da önemli bir etken teşkil ediyor. Stres, bağışıklık sistemini etkileyerek ve sempatik sinir sitemini uyararak vücudun hastalıklara karşı direncinin azalmasına neden oluyor. 
 
Egzersizsiz gün geçirmeyin. 
Özellikle fizik tedavi, romatizma hastaların ağrılarını gidermede, eklem hareketliliğinin ve kas gücünün korunmasında, ayrıca günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesinde sık sık kullanılıyor. Eklem hareketliliğini sağlayan temel egzersizler, kas güçlendirici egzersizler, postür egzersizleri ve aerobik egzersizleri de romatizmal hastalıkların semptomatik tedavisinde çok önemli. İlerlemiş romatizmaya bağlı eklem problemleri olan kişilerde, günlük yaşam aktiviteleri için yardımcı cihaz kullanımı, doğru yürümenin öğretilmesi, düşmenin engellenmesi, ergonomik eğitim de yapılabilir.
 
D vitamini zengini besinler “D”ostunuz. 
Eklem dostu D vitaminini eksin etmemeniz gerektiğini unutmayın. D vitamini sadece kemiklere değil, eklemlere de lazım. D vitaminini edinmenin en kolay yolu güneş ile direkt temastır. Bu sebep ile günde 20-30 dakika ellerinizin ve yüzünüzün güneşle teması ihtiyacınız kadar D vitamini üretimini sağlayabiliyor.
 
Güneş görmüyorsanız D vitamini desteği alın. 
Bu özellikle de kış aylarında faydalı olabilir. D vitamini desteği almadan önce tahlillerinizi yaptırarak D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Özellikle osteoporoz ve sonrasında kemik ölçümlerinizi zamanında yaptırmanız ve gerektiğinde ise D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ​Kolijet, Koli Ve Ambalaj Bulma Derdine Son Veriyor

    ​Kolijet, Koli Ve Ambalaj Bulma Derdine Son Veriyor

    Özel baskılı kutular, koliler, e-ticaret kargo kutuları, kargo kutuları, kapaklı kargo kutuları, e-ticaret kolileri, zigzag kırpık kağıt kategorisindeki ürünlere tek tıkla ulaşmanızı sağlayan Kolijet, ürün ambalajına ihtiyaç duyan herkesin ihtiyacını ertesi gün ayağına getiriyor.... Devamı »