Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Plastik Şişirme Makineleri Sektöründe “Daha İyisi” Mottosu ile Çalışmalarına Devam Ediyor

Plastik Şişirme Makineleri Sektöründe “Daha İyisi” Mottosu ile Çalışmalarına Devam Ediyor

"Amacımız müşterilerimizin daha az maliyetli, daha az duruşlu üretimler yaparak üretim kapasiteleri artırmalarıdır."

Plastik Şişirme Makineleri Sektöründe “Daha İyisi” Mottosu ile Çalışmalarına Devam Ediyor
Hakan YELKENCİ - Genel Müdür

Yelkenciler Mühendislik, plastik teknolojisi ve işleme endüstrisinde 40 yıllık bilgi, birikim ve deneyimleriyle faaliyet gösteriyor. Bu doğrultuda Yelkenciler Mühendisliğin kuruluş aşamaları ve gelişim süreçlerinden bahsedebilir misiniz? 
Makine imalatında çok yıllık bilgi ve deneyim mirasını, yenilikçi ve araştıran bir kadro ile harmanlayarak “daha iyisi” mottosu ile yüksek teknoloji ve uzun ömürlü makineler üretmekte. Son 10 yıl içeresinde Türkiye’deki Standart Şişirme Makinesi konseptini optimum maliyet ve donanımlar ile güvenlik, üretkenlik, enerji tasarrufu ve dayanıklılık açısından Avrupalı makineler seviyesine taşımakta. 2020 yılında yeni bir oluşum ile geçmiş deneyimlerde kazanılan başarı öykülerini fırsata çevirerek İ.O.S.B. Eskoop Sanayi Sitesi’nde daha önce üretimini yaptığımız birçok plastik işleme makinaları imalatından ayrışarak sadece Şişirme Makineleri imalatına odaklanan yeni yapılanmamızı başlattık. Bu süreçte yenilikçi ve gelişime açık bir yönetim ve üretim kadrosu oluşturduk. Hedefimizi yüksek teknoloji kullanan, makine seçimlerini Avrupa menşeli firmalardan yapan kurumsal firmalara yönelttik. Bu markalar arasında yer alabilmek için standart üretimden çıkıp, müşteri isteklerini değerlendirerek makinemize değer kattık. 

Sektöre sunduğunuz mevcut ürün gruplarınız ve hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
Son on yıldır yalnızca Plastik Şişirme Makineleri ve donanımları konusunda üretim yapmaktayız. Ambalaj gruplarının yanı sıra Otomotiv, Medikal ve Beyaz Eşya gruplarına makine ve ekipman sağlamaktayız. Özellikle otomotiv ve Beyaz Eşya gruplarında müşterilerimiz ile ortak projeler geliştirmekte ve ürüne özel çözümler üretmekteyiz. 

Ambalaj gruplarında; temizlik, kişisel bakım, endüstriyel yağ, tarım, basınçlı kaplar, gıda ve sağlık sektörü için; çeşitli hacim ve kavitelerde makineler, otomotivde; havalandırma kanalları, depolar, körükler, medikalde; hastane ekipmanları, solüsyon, dezenfektan, diyaliz şişe ve bidonları, beyaz eşyada; çamaşır ve bulaşık makineleri, kombi ve buzdolapları şişirme parçaları için standart ya da özel çözümler sunmaktayız. Sürekli akar ve akümülatör kafalı olmak üzere iki grupta üretim yapmaktayız. Her iki grup için de tek ya da çift mengene opsiyonlarının yanı sıra, sürekli akar şişirme makinelerinde çok kaviteli ve çok katmanlı makine üretimi gerçekleştirmekteyiz.
Makinelerinizin öne çıkan teknik özellikleri ve üreticilere sağladığı avantajlar nelerdir?
%60 ihracat odaklı çalışmaktayız. Amacımız asgari düzeyde bakım ve işletme maliyeti olan makineler üretmektir. Makinelerimizde kullanılan üretim dışı elektrik ya da mekanik parçaların global düzeyde tedarik edilebilmesine dikkat ediyoruz. Böylece yurt dışı müşterilerimiz yedek parçaya kendi yerel pazarlarından kolaylıkla ulaşabilmektedir. Tehlikeli sınıf makine imalatı yapmaktayız. Bu yüzden güvenlik bizim için birinci öncelik. Gerek yazılımsal gerekse donanımsal olarak güvenliğe önem veriyoruz. Ayrıca müşterilerimize isteğe bağlı ek güvenlik çözümleri sunuyoruz. Endüstri 4.0 ile birlikte veri toplama ve işleme ile ilgili müşterilerimiz ile iş birliği içindeyiz. Uzaktan erişim ile operatörlere destek olma müşterilerimiz tarafından beğenilmekte ve hem müşterimiz için hem de firmamız için büyük zaman tasarrufu sağlamakta. Kendi kendine öğrenme kavramı ile yazılımımızda yeni güncellemeler yapmaktayız.

Enerji verimliliği her üretimde olduğu gibi şişirme prosesi için de önemli. Hidrolik makinelerimizde enerji tasarruflu özel hidrolik üniteler kullanmaktayız. Tam elektrikli makine çözümümüz için ise ARGE çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Tüm makinelerimizde Avrupa menşeli elektrik hidrolik ve pnömatik ekipmanlar kullanmaktayız. Kablo seçiminden elektrik güç kaynağına kadar ağır şartlara dayanacak ürün gruplarını kullanarak, asgari bakım ve arızaya ulaşmaktayız. Kendi özel yazılımımız ile 3 seviye yetkilendirme yaparak operatöre bağlı hataları minimize ediyoruz. Hızlı ve güvenli kalıp değişimi için hidroliksel ve yazılımsal çözümlerimiz bulunmakta.
 
Yelkenciler Mühendislik olarak müşterilerinize satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz? Dikkat edilmesi gereken noktaları okuyucularımızla paylaşır mısınız?
İhracat müşterimiz için en önemli parametreler; makinenin çalışma kararlılığı, kullanılan ekipmanlar, yedek parça ve servis hizmeti, makinenin kişiselleştirilebilmesi. Müşterilerimizin özel isteklerine hızlı cevap verebilmekteyiz. Birçok müşterimiz makinemizin gelişimine direkt katkıda bulunmuştur. Makine satın alımlarında müşterilerimizin makineden beklentilerini açıkça belirtmeleri gerekir. Yelkenciler olarak standart özelliklerin yanında ürüne özel ya da müşteriye özel birçok opsiyon sunabilmekteyiz. Kullanılan tüm ekipmanları kablosundan bağlantı klemensine, hidroliğinden mekaniğine kadar sorgulamalarını tavsiye ederim.

Makine tüm ekipmanları ile bir bütündür. Doğru seçilmemiş özelliklerdeki bir kablonun dahi makinede duruşa sebep verdiğini bizlerde deneyimledik. Deneyimlerimizden çıkarttığımız tüm iyileştirmeler bir sonraki makinelerimizde makinenin çalışma sürekliliği açısından standart özellik haline gelmiştir. Makine üzerindeki güvenlik önlemlerine önem verilmelidir ve uygulanan önlemler sorgulanmalıdır. Biz gerek yazılım gerekse donanım olarak bu konuda devamlı iyileştirmeler üzerinde çalışmaktayız.
Pazarda etkinliği sürdürebilmenin yollarından biri satış sonrası teknik destek hizmetleri. Sizler de Yelkenciler Mühendislik olarak gerek satış öncesi gerekse satış sonrası müşterilerinizin yanında yer alıyorsunuz. Bu kapsamda müşterilerinize sunduğunuz teknik destek ve satış sonrası çözümlerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
En önemli desteğimiz müşterimizin yetkilendirmesi ile uzaktan erişim sağlayarak makine operatörlerine destek vermekteyiz. Arıza tespitlerinde yine uzaktan bağlanarak arızayı anlama ve hızlı giderme için destek olmaktayız. Detaylı ve makineye özel hazırlanmış elektrik, hidrolik ve pnömatik projelerimiz ile arıza takibi, sorun çözme çok hızlı gerçekleşmekte. Global pazarlarda bulunabilecek bilinen marka kompenentler kullanmaktayız. Makinenin garanti süreci sonrasındaki süreçte dahi müşterimiz malzemelere lokal pazarlarında rahatlıkla bulabilmektedirler. Müşterimizin bize olan bağımlılığını en aza indirerek servis ve bakım süresini asgari seviyeye çekiyoruz. Müşterilerimize gerekli teknik resim ya da 3D parça tasarımlarını paylaşıp farklı kalıp uygulamalarında değişkenlik gösterecek parçalarının imalatlarını farklı lokasyonlarda yapabilmelerine yardımcı oluyoruz. 

Teknolojinin her geçen gün gelişen yapısıyla birlikte siz teknolojiyi üretiminize nasıl entegre ediyorsunuz? Daha verimli üretim için artık AR-GE büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda ARGE çalışmalarınızdan bahsedecek olursanız neler söylersiniz?
Firmamızdaki 14 çalışanımızın 4’ü Makine Mühendisi. Müşteri talepleri, piyasa rekabeti ve “daha iyisi” mottomuz ile AR-GE’ye önem veriyoruz. Yeni fikirler, mekanik iyileştirmeler kısaca ‘Daha iyisi nasıl olur?’ sorusunun cevabı için firma içi ve firma dışı danışmalarımız ile sürekli çalışmaktayız. Özellikle otomotiv, beyaz eşya ve medikal sektörlerinde standart üretimin yeterli kalmadığı durumlarda sürekli yazılımda yenilikler yapmaktayız. Yıl içerisinde halihazırdaki mevcut müşterilerimizde dahi uzaktan ya da bizzat yerinde güncellemeler yapmaktayız. Amacımız müşterilerimizin daha az maliyetli, daha az duruşlu üretimler yaparak üretim kapasiteleri artırmalarıdır.

1-4 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen PLAST EURASIA Fuarı’na katıldınız. Fuar sizin için nasıl geçti? Fuarın ardından gelen geri bildirimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fuarlar bizim gibi makine üretimi yapan firmalar için orta ve ileri vadeli yatırımlardır. Bizim için 2021 PlastEurasia Fuarı pandemi sürecinde olmasına rağmen son dönemlerin en hareketli fuarıydı. Standımızı ziyaret eden nitelikli müşteri profili ve teşhir ettiğimiz YM_CES_TD_200 model makinemize gösterdikleri ilgi ve övgüler bizleri ziyadesi ile memnun etti. 

Fuar sonrası hızlı ve belirsizce artan hammadde fiyatları ve yüksek kur, fuardaki hareketliliğin ticarete dönüşmesini bir miktar engelledi. Ancak nitelikli ve yeni tanıştığımız birçok firma bizim en büyük kazancımız oldu. Özellikle Avrupa ülkeleri ile görüşmelerimiz arttı ve yeni sözleşmelerimiz oldu. Her yıl gibi önümüzdeki yıllarda da gerek yurt içi gerekse yurt dışı fuarlara mevcut ve yeni müşterilerimiz ile bir araya gelmek için katılmaya devam edeceğiz.
Türkiye’de sektörün gelmiş olduğu konumu şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşulları çerçevesinde, tecrübe ve birikimlerinize dayanarak değerlendirirseniz neler söylersiniz?
Vakfımız PAGEV’in 2020 kaynaklarına göre sektörümüz; yaklaşık 10 milyon ton üretim yapan, 35 milyar dolar cirosu ve 5 milyar dolar ihracatı ile ülkemizin başlıca sektörlerindendir. Son yıllardaki hızlı büyüme ile Avrupa’da ikinci sıraya, dünya genelinde ise altıncı sıra gibi önemli bir seviyeye yükseldi. Covid-19 pandemi süreci, hammadde girdi fiyatlarının aşırı yükselmesi, enflasyon ve savaş koşulları sektöre önemli ölçüde zarar vermesine rağmen sektör mensupları tüm şartları zorlamaktadır. Firmamızın üretim konusu olan şişirme makineleri sektörümüzde diğer makine imalatları arasında düşük bir hacme sahiptir. Buna rağmen Yelkenciler olarak Covid-19 pandemi sürecinde devamlı olarak çalışarak üretim kaybı yaşamadık. Bir önceki yıllara göre makine üretim kapasitemizi artırdık.

Son olarak okuyucularımıza söylemek istedikleriniz nelerdir?
Yelkenciler Mühendislik ekibi olarak üretim standartlarımızdan taviz vermeden müşterilerimizin isteklerinin ötesinde makine üretimi yapma gayretindeyiz. Ekibimizden her bir birey, bu istek ve anlayış ile çalışmaktadır. Bu istek ve anlayışın karşılığını müşterilerimizin memnuniyetinden ve devamlılığından görmekteyiz. Müşterilerimize en iyi olanı sunmaya ve en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz. 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR