Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / Plastik Makine Yatırımları İlk Yarıda Yüzde 42 Azalmıştı

Plastik Makine Yatırımları İlk Yarıda Yüzde 42 Azalmıştı

“Öncelikli Ürün Listesi” Durma Noktasına Gelen Makine Yatırımlarına Can Suyu Olacak

Plastik Makine Yatırımları İlk Yarıda Yüzde 42 Azalmıştı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’de katma değerli yerli üretimin artırılması için belirlediği 6 odak sektördeki “Öncelikli Ürün Listesi Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Listede, geçen yıldan bu yana sıkıntıda olan plastik sektöründe sıklıkla kullanılan yatırım makinelerinin önemli bir bölümü de yer alıyor. Plastik sektöründe makine ve teçhizat yatırımlarının alarm verdiğini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; “Sektörümüze ait makinelerin öncelikli listeye dâhil edilmesi çok olumlu ve stratejik bir yaklaşım” dedi.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın "Öncelikli Ürün Listesi Tebliği", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 11. Kalkınma Planı’nda belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesindeki odak sektörlerde yerli üretimin sağlanması veya üretim kapasitesinin artırılması için öncelik verilecek ürünler arasında plastik sektörünün sıklıkla kullandığı ürünler de yer aldı. Listeye; kauçuk-plastik enjeksiyon makineleri, kauçuk-plastik ekstruzyon makineleri, kauçuk-plastik eşya imal makinelerinin aksam parçaları, mixerler, vakum pompaları, soğutma cihazları  parçalarının yanı sıra birçok makine için de yedek parçaların aralarında bulunduğu çok sayıda ürün girdi. 
 
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından doğrudan desteklenebilecek. Aynı zamanda söz konusu yatırımlara Yatırım Teşvik Belgesi de alınabilecek.
 
Plastik mamul üretiminden sonra makine ve teçhizat yatırımlarında da gerilemenin artarak sürdüğünü belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi;“Dünyada 6’ncı, Avrupa’da ikinci en büyük üretici olduğumuz plastik sanayi alarm vermeye devam ediyor. Plastik sektörümüzün öncü göstergeleri arasında yer alan makine ve teçhizat yatırımları yılın ilk yarısında yüzde 42 azaldı. Plastik işleme makineleri üretimi de geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 20 düştü. Üretim ve satışlardaki düşüşün yılın geri kalanında devam edeceği tahmin ediliyor.  İşte tam da böyle bir ortamda sektörümüze ait makinelerin öncelikli listeye dahil edilmesini çok olumlu ve stratejik bir yaklaşım olarak görüyoruz. Eksik kalan bazı makine/ekipman tipleri ve özellikle kalıplarla ilgili de Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Hep birlikte bu süreci aşacak yöntemleri bulacağımızı umuyoruz.”.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • PLASTİK SEKTÖRÜNÜN YIL SONUNDA %3,9 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

    PLASTİK SEKTÖRÜNÜN YIL SONUNDA %3,9 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

    Plastik sektörünün 2018’in özellikle ikinci yarısında agırlıgını hissettiren kur sokunun yaralarını bu yılın son iki çeyreginde sarmaya basladıgını dile getiren Gülsün, sözlerine su sekilde devam etti: “2019 yılsonu üretimi, hala 2017 yılındaki ya da 2018 yılının ilk yarısındaki seviyenin altında seyrediyor olsa da 2018’in ikinci yarısında görülen dip seviyeden çıkılmıs bulunuyor. Bu baglamda, üretimin miktar bazında 2018 yılına göre %3,9’luk bir artıs ile yılı kapatması beklenmektedir. Sektörün... Devamı »
  • TULİPACK 2. Tesisini Açıyor…

    TULİPACK 2. Tesisini Açıyor…

    TULİPACK, 2013 yılında Thin-Wall & IML olarak adlandırılan kalıp içi etiketleme tekniği ile ince cidarlı plastik gıda ambalajı üretmek üzere faaliyete geçti. TULİPACK, yenilikçi ve teknolojik çözümleri kullanarak ürettiği ürünler ile ambalaj pazarına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.... Devamı »