Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / KOBİ’lerin Kurumsallaşma Sürecinde Yaşadığı Sorunlara Çözüm Önerileri

KOBİ’lerin Kurumsallaşma Sürecinde Yaşadığı Sorunlara Çözüm Önerileri

İş İnsanı Selim Yıldız'ın kaleminden…

KOBİ’lerin Kurumsallaşma Sürecinde Yaşadığı Sorunlara Çözüm Önerileri

KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) kurumsallaşma sürecinde finans, işletme bütçesi ve kontrolü, pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçimi, tedarik zinciri yönetimi, zaman yönetimi, kriz yönetimi, liderlik yönetimi, reklam ve halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri yönetimi, devlet hibe ve teşvikleri, sosyal sorumluluk, dijital dönüşüm ve insan kaynakları yönetimi gibi kavramlarda sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Sorunların işletmelerin faaliyet alanlarına ve ortaklık biçimlerine göre farklılık gösterdiği bilinmektedir.
  • İşletmeler gerekli sermayeye ulaşmadan faaliyetlerine başladıkları için her zaman finansal sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Yeterli sermayeye ulaştıktan sonra ticari faaliyetlerine başlamalarının ticari ömürlerinin daha uzun olmasına katkı sağlayacağı bilinmektedir.
  • İşletmelerin bütçeleri yetkili kişiler tarafından değil, sahipleri veya aile üyeleri tarafından yapıldığından zaman zaman gerçekler gizlenebilmektedir. İşletmelerin bütçelerini verilere göre şekillendirip analiz etmeleri ve gerçekçi olmaları, işletme bütçesi açısından verimli olacaktır.
  • İşletmelerin pazar bölümü ve pazar seçimi yapmadan iş hayatına başladıkları, bu nedenle pazara girmekte zorluk çektikleri ve pazarda yer alamadıkları için ticari hayatlarının sona erdiği görülmektedir. İşletmelerin faaliyetlerine başlamadan önce detaylı pazar bölümlendirme ve pazar seçimi yapmaları gerekmektedir.
  • İşletmelerin tedarik zincirlerini eski yöntem ve sistemlerle yönettikleri tespit edilmiş olup bu kararlılığın işletmeleri ileriye taşıyamadığı görülmektedir. Her şirketin ve segmentin dijitalleştiği bu yeni dünya düzeninde tedarik zincirlerini iyileştirmek için dijital tedarik zinciri yönetimine geçmeleri gerekmektedir.
  • İşletmeler aile, eş, arkadaş gibi çalışanları olduğu için esnek çalışma düzenlemelerine sahiptir. Esnek çalışma saatleri nedeniyle zamanlarını iyi kullanamamaktadırlar. İşletmeler için en önemli kavramlardan biri zaman kavramıdır. İşletmeler planlı, programlı, disiplinli ve zaman kavramına göre hareket etmelidir.
  • İşletmeler krizlere alışık olmadıkları için krizlere yanıt vermekte zorluk çekmektedirler. İşletmeler kriz yaşamadan önce olası krizler hakkında toplantılar yapmalıdır. Oluşabilecek krizler öngörülmeli ve bu krizler için stratejiler belirlenmelidir.
  • İşletmelerde yaşanan bir diğer sorun ise liderlik yönetimi sorunudur. Liderler, kendilerinden sonra yetişmiş gençlere yerlerini devretmek istemezler. Büyüyen ve gelişen gençlere önce yöneticilik pozisyonları verilmeli, zamanı geldiğinde liderlik devredilmelidir.
  • İşletmeler reklam ve halkla ilişkiler yönetimine önem vermezler, hatta böyle bir birimin var olduğunu veya olabileceğini bile düşünmezler. İşletmeler reklam birimleri aracılığıyla şirketlerini daha tanınır hale getirebilir, halkla ilişkiler birimleri aracılığıyla marka değerleri artırılabilirler.
  • MİY (Müşteri İlişkileri Yönetimi), işletmeler için önem verilmesi gereken bir kavramdır. Bu kavramın önemini anlayan ve küreselleşen ekonomide pastadan büyük pay almayı hedefleyen işletmeler, rakiplerini geride bırakacak ve müşterilerine sundukları farklılaştırılmış ürün veya hizmetlerle hedeflerine ulaşacaktır.
  • İşletmelerin daha önce sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmadıkları için çekingen davrandıkları görülmektedir. İşletmeler sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıkları takdirde daha verimli bir şirket haline gelebilirler.
  • İşletmelerin devlet hibe ve teşviklerinden yararlanmadıkları görülmektedir. İşletmeler mutlaka devlet hibe ve teşviklerinden faydalanmalı ve işlerini geliştirmelidir.
  • İşletmelerin dijitalleşme konusunda geride kaldığı görülmektedir. İşletmelerin dijitalleşme alanında gerekli çalışmaları yapması ve dijitalleşmeye öncelik vermesi gerekmektedir. Dijitalleşme sırasında gerekli personeli istihdam etmeleri veya mevcut personeli danışmanlık firmaları ile eğitmeleri gerekmektedir.
  • İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) ile işletmelerin ihtiyaç duyulan işe göre personel alımı yapmadığı, personele göre iş verdiği görülmektedir. İşletmelere ihtiyaç duyulan işe göre personel alımı yapmaları önerilmektedir. İşe alınan personele gerekli eğitim ve donanım sağlanmalıdır.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR