Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / KOBİ'ler ve Kurumsallaşma 1. Bölüm

KOBİ'ler ve Kurumsallaşma 1. Bölüm

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere kısaca KOBİ denmektedir. KOBİ'ler hem ülke ekonomisine hem de dünya ticaretine katkı sağlamaktadır.

KOBİ'ler ve Kurumsallaşma 1. Bölüm
PACKWORLD TÜRKİYE YAZARI -SELİM YILDIZ 

Kendini yenileyemeyen ve piyasaya ayak uyduramayan KOBİ'lerin ömrü kısa olmaktadır. Yaşamları kısa olan KOBİ'ler hem bulundukları bölgeler hem de ülke ekonomisi için bir kayıptır. İşletmeler, ticari hayatta ekonomik, sosyal ve politik gelişmeleri yakından takip etmekle birlikte bu süreçlerde kendileri için seri, doğru ve etkili karar almayı gerçekleştirebilmelidirler. İşletmeler, kendi üstün ve zayıf yönlerini belirledikten sonra piyasayı doğru analiz ederek fırsat ve tehditleri doğru değerlendirmeleri gerekmektedir.

KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Başkanlığı) verilerine göre; 2020 yılı itibariyle Türkiye’de kayıtlı KOBİ sayısı 3 milyon 200 bindir. Ülkemizdeki KOBİ'ler işletmelerin %99,8'ini oluşturmakla birlikte bu KOBİ'ler toplam ülke istihdamının da %73,8'ini sağlamaktadırlar. Bu işletmeler ülkemizdeki toplam ihracatın %56,3’ünü ve toplam cironun da %64,5'ini gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de ekonominin başaktörü olan KOBİ'ler yıllık net satışlarına, yıllık mali bilançolarına ve çalışan sayılarına göre sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde yıllık net satış cirosu veya finansal hesaplarından herhangi biri 500 milyon Türk lirasını geçmeyen ve 250 kişiden az çalışanı olan işletmeler KOBİ olarak adlandırılmaktadır. KOBİ'ler mikro ölçekli, küçük ölçekli ve orta ölçekli işletmeler olarak üçe ayrılmaktadırlar.

MİKRO ÖLÇEKLİ İŞLETMELER 
Bir yıl içerisinde 10 kişiden az çalışanı olan ve yine bir yıl içerisinde net satış cirosu veya finansal bilançosundan herhangi biri 5 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelere Mikro ölçekli işletmeler denmektedir. 

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER
Bir yıl içerisinde 50 kişiden az çalışanı olan ve yine bir yıl içerisinde net satış cirosu veya finansal bilançosundan herhangi biri 25 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelere Küçük ölçekli işletmeler denmektedir.

ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER
Bir yıl içerisinde 250 kişiden az çalışanı olan ve yine bir yıl içerisinde net satış cirosu veya finansal bilançosundan herhangi biri 500 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelere orta ölçekli işletmeler denmektedir.

KOBİLERİN ÖNEMİ VE GENEL ÖZELLİKLERİ
Düşük sermaye ile kurulabilen KOBİ'ler bulundukları bölgelerinde ve yaptıkları faaliyetler ile hem bölgesel kalkınmaya hem de ulusal ve uluslararası kalkınmaya fayda sağlamaktadır. Gelişen ve değişen ticari hareketliliğe hızlı adapte olabilmeleri ile istihdama ve yeni iş gelişmelerine katkıları olmaktadır. KOBİ'lerin birçok ortak özelliği bulunmaktadır.

Düşük sermayeler ile kuruldukları için ekonomik sıkıntılardan az etkilenmeleri, düşük sermaye ile yüksek üretim ve çeşitlilik sağlamaları, piyasadaki arz ve taleplere daha çabuk adapte olabilmeleri, ülkenin gelir dağılımındaki dengeyi sağlamaları, rekabeti teşvik etmeleri, düşük sermaye ile istihdam sağlamaları, bölgesel işsizliği azaltmaları bu ortak özelliklerinden bazılarıdır.

KURUMSALLAŞMA KAVRAMI, AMACI VE YARARLARI
Kurumsallaşma, işletmede kişilerin, yöneticilerin ve çalışanların varlığından özgürleşerek kendi kurumsal sisteminin oluşturulduğu ve bunun için gerekenlerin gerçekleştirildiği değişimdir. Kurumsallaşmanın temel amacı, kurumu kişilerden bağımsızlaştırarak iş ve işleyişin devamlılığını sürdürmesidir. Kurumsallaşma, belirsizliği ortadan kaldırdığı gibi verimliliği arttırır, profesyonelliği ve şeffaflığı sağlar.

İşletmelerin gelişmesi, uzun ömürlü olabilmesi ve nesilden nesile devam edebilmesi için kurumsallaşma kavramı zaruridir. Kurumsallaşmanın olmayışı şirketlerin ikinci kuşaktan sonra ömrünü sonlandırmalarına neden olmaktadır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR