Perşembe , 15 Mayıs 2025
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / Kendi Kendisine Denizlere Atlayıp Yüzen Plastik Henüz Üretmedik

Kendi Kendisine Denizlere Atlayıp Yüzen Plastik Henüz Üretmedik

Atık Azaltmanın İlk Adımı “KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMA

Kendi Kendisine Denizlere Atlayıp Yüzen Plastik Henüz Üretmedik

EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer

Avrupa Birliği ülkelerinde atık önleme konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “Avrupa Atık Azaltım Haftası” (European Weekfor Waste Reduction – EWWR) bu yıl 18 – 26 Kasım tarihleri arasında 15’inci kez düzenleniyor. Ülkeler çapında pek çok etkinliğe sahne olan hafta kapsamında, toplumsal bilinçlendirme faaliyetleri yapılırken; atık önleme, yeniden kullanım ve geri dönüşüm kavramları ön plana çıkıyor.
 Avrupa Atık Azaltım Haftası’nın önemine dikkat çeken Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şener Gençer, “Ülkemizde ‘Sıfır Atık’ ve benzeri özgün projeler uygulansa da atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünde hâlâ gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz” dedi.
 
BİLİNÇLENME ÇOCUKLARDAN BAŞLAMALI
 
Türkiye’de başta olmak üzere plastik, kağıt, cam, metal, tekstil gibi atıkların ortalama geri dönüşüm oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu kaydeden Gençer şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu veriler ülkemizde geri dönüşüm bilincinin anaokullarındaki çocuklarımızdan başlayarak tüm topluma aşılanması ve atıkların birer enerji kaynağı olduğu bilincinin kökleşmesi gerektiğini gösteriyor. Bazı yerel yöneticilerimizin ‘Plastik tüketmeyin’ cümlesiyle özetlenen, bugünün dünyasında uygulanması mümkün olmayan önerilerde bulunduklarını gözlemliyoruz. Bu noktada önerimiz ve beklentimiz; atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünde yerel yönetimlerimizin daha yüksek seviyede sorumluluk almalarıdır. Bu bilinçlenme ve farkındalığın oluşması için hammadde üreticileri, sanayiciler ve geri dönüşümcüler olarak el ele vermeye hazırız. Hatta bu birlikteliğe Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın da ortak olması gerektiğini düşünüyoruz.”
 
PLASTİK TÜKETİMİ 2050’YE KADAR ÜÇ KATINA ÇIKACAK
 
Bugün dünyada yılda 370 milyon ton olan plastik tüketiminin, 2050 yılında 1 milyar tonu geçmesinin beklendiğini belirten Şener Gençer, küresel geri dönüşüm sektörünün ise 2050’deki bu talebin yaklaşık %60’ını karşılayacağının öngörüldüğüne işaret etti.
Türkiye’nin geri dönüşüm sanayisi en güçlü ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Gençer, sektörün her yıl ülke ekonomisine en az 7,5 milyar dolar seviyesinde katkı sağladığını kaydetti.
 
EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Atıklarımızı kaynağında ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırılarak hem doğaya hem de döngüsel ekonomiye destek olmamız gerekiyor. Geri dönüşüm bilincinin ülkemize ve doğamıza karşı sahip olduğumuz en büyük sorumluluklardan biri olduğunu unutmayalım. Yaşamın her anında ve her alanında olan plastikler, defalarca geri dönüştürülebilen özellikleri ile son derece çevreci malzemelerdir. Hammaddeden nihai ürüne dönüşümleri sırasında muadili olan malzemelere göre çok daha düşük enerji talebi ve emisyon gücüne sahiptirler. Plastik sektörü bugüne kadar kendi kendisine yürüyerek denizlere akarsulara atlayıp yüzen pet şişeler geliştirmedi. Bugün denizlerde, akarsularda, yaşam alanlarında gördüğümüz ve haksız eleştirilere uğradığımız plastikler, bilinçsiz insanların atıklarıdır.”

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Güzellik Sektörünün Buluşma Noktası; BeautyEurasia

    Güzellik Sektörünün Buluşma Noktası; BeautyEurasia

    Türkiye ve Avrasya’nın lider sektör ve iş birliği platformu olan BeautyEurasia, 12 Haziran’da kapılarını açıyor. Yurt dışından yoğun talep ve ilgi gören BeautyEurasia’da 40 ülkeden 600’ün üzerinde profesyonel satın almacıyı katılımcılarla buluşturmak için hazırlıklar sürüyor.... Devamı »
  • YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİREN MARKA UNİTY GRUP

    YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ GÜÇLENDİREN MARKA UNİTY GRUP

    BURAK CAN TOPÇUOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Unity Grup; 2007 yılında otomasyon alanında farklı ölçekli projelerin gerçekleştirilmesi, sektöre dair son teknoloji ürün ve yazılımların geliştirilmesi amacıyla İstanbul'da kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne kadar, gerek gerçekleştirdiği projelerle, gerekse ortaya koyduğu ürünler ve verdiği kaliteli hizmetle sektörde rakipsiz, milli bir marka olarak zirveye konumlanmıştır..... Devamı »