Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Benim Köşem / İşletmelerde Sürdürülebilir Yönetim Muhasebesinin Gerekliliği

İşletmelerde Sürdürülebilir Yönetim Muhasebesinin Gerekliliği

Sürdürülebilir yönetim muhasebesi; işletmeleri çevresel, sosyal ve ekonomik performanslara dayalı iyileştirmeyi esas alır.

İşletmelerde Sürdürülebilir Yönetim Muhasebesinin Gerekliliği
Nuray UYANIK - Muhasebe Sorumlusu
 
İşletmenin sürekliliği, muhasebenin temel kavramlarından biridir. İşletmenin yaşam ömrünün sınırsız olduğu ve faaliyetlerinin belli bir süreye bağlı olmaksızın devam etmesinin beklendiğini ifade eder. Sürekliliğin sağlanması için işletmelerin ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi ve stratejik planlar yaparak sürdürülebilir yönetim muhasebesi faaliyetlerini önemli hale getirmesi gerekir. Günümüzde üretimin ekolojik denge içerisinde olması kalkınmanın temeli sayılmaktadır. Bu bağlamda işletme faaliyetlerini gerçekleştirirken, doğal çevre üzerindeki etkisini kabul edilebilir bir düzeye indirmesi gerekir. Mal ve hizmet satış miktarı, karlılık, büyüme vb. ölçütler ekonomik sürdürülebilirliğin göstergesidir. İşletme; çalışanlarına sağlıklı, eşitlik ilkesine bağlı, insana yakışır bir iş ortamı sunduğu müddetçe sosyal sürdürülebilirliğin parçası olacaktır. İşletme, mal ve hizmet üretirken çeşitli kaynakları kullanır ancak bu süreçte ekolojik dengeyi de korumalı ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmalıdır. Adaletli ve insana yakışır bir yaşam sürmek, tüm toplumlar için temel hedeftir.
Sürdürülebilirlik kavramı ekonomik, sosyal ve çevresel unsurları kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Ekonomik Sürdürülebilirlik:
 İşletme başarısında ekonomik performans önemli bir rol oynar. İşletmenin piyasadaki konumu ve ölçeği, satış miktarı, karlılık düzeyi, çalışan sayısı gibi ekonomik ölçütlere dayanır. Ekonomik sürdürülebilirlik, işletmelerin mali, maddi ve maddi olmayan varlıklarının etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini gerektirir. Ayrıca; beşerî sermaye olarak kabul edilen çalışanların bilgi ve tecrübeleri, girişimcilik, liderlik ve yenilikçilik yaklaşımları işletmenin sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Mal ve hizmet üretimi sırasında kullanılan madde ve malzemenin azaltılması, artıkların geri dönüştürülmesi gibi uygulamalar maliyetleri düşüreceği gibi kaynakların verimli kullanılmasını da sağlar.
Maliyet tasarrufu, sürdürülebilirlik çabalarının uzun vadede maliyet etkinliğine dönüşmesiyle ortaya çıkar. Enerji verimliliği ve kaynak kullanımındaki iyileştirmeler, işletmelerin çevre dostu olmalarının yanı sıra maliyet etkin olmalarını sağlar.

 Sosyal Sürdürülebilirlik:
İşletme faaliyetlerinin günümüz ve gelecekte sağlıklı toplumların oluşmasını desteklemesi gerekir. İyi kalitede bir hayat sosyal olarak sürdürülebilir toplumlar yaratır. Sosyal sürdürülebilirlik için çalışanların ve toplumun yaşam kalitesi iyileştirilmelidir. Bu nedenle işletme faaliyetlerini gerçekleştirirken güvenlik, sağlık, eğitim, eşitlik, çalışma şartları gibi sosyal konularda duyarlı olmalıdır. İşletme faaliyetlerinin paydaşlar ve toplum tarafından benimsenmesi gerekir. İşletme toplumla etkili bir iletişim kurmalı, ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirirken sosyal faydayı düşünmelidir.
Şeffaflık ve güvenilirlik, sürdürülebilir yönetim muhasebesinin işletmelerin çevresel ve sosyal sorumluluklarını şeffaf bir şekilde raporlamalarına yardımcı olmasıyla sağlanır. Bu, işletmelerin paydaşlarına karşı güvenilir bir imaj oluşturarak sürdürülebilirlik yolculuklarında destek sağlar.
Rekabet avantajı, tüketicilerin çevresel ve sosyal sorumluluğa duyarlı işletmeleri tercih etme eğilimine bağlıdır. Sürdürülebilir yönetim muhasebesi, işletmelerin bu taleplere cevap vererek rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanır.
 
Çevresel Sürdürülebilirlik:
Doğal kaynakların devamlılığı için çevre korunmalıdır. Doğal kaynakların, kendini yenilemesine izin verecek şekilde kullanılması gerekir. Aksi halde işletmeler faaliyetlerini gerçekleştirmek için gerekli doğal kaynağı sağlayamazlar. Çevresel sürdürülebilirlik, işletmelerin çevreye en az zararla faaliyetlerini yürütmesi ve doğal kaynakların gelecek nesiller için korunmasıdır. İşletmeler faaliyetlerinin her alanında kaynakları dikkatli kullanmalı ve çevre ile ilgili risklerden kaçınmalıdır. Bu nedenle, mal ve hizmetlerin üretim sürecinde insan hayatına ve ekosisteme zarar veren uygulamalardan kaçınılmalıdır. Toplumun sürdürülebilirliği için işletmeler yeşil yönetim ve üretim anlayışını benimsemelidir.
Sürdürülebilir yönetim muhasebesi, işletmelerin çevresel etkilerini anlama ve kontrol etmelerine yardımcı olur. Bu; enerji tüketimi, atık yönetimi ve karbon ayak izi gibi faktörleri optimize etme fırsatı sunarak hem çevre hem de işletme için kazançlı bir denge sağlar.
Uzun vadeli başarı ve dayanıklılık, sürdürülebilir yönetim muhasebesinin işletmelerin uzun vadeli hedeflerine odaklanmalarına yardımcı olmasıyla sağlanır. Doğal kaynakları verimli kullanmak, toplumsal etkileri azaltmak ve işletme süreçlerini optimize etmek, işletmelere sürdürülebilir büyüme için güçlü bir temel sağlar.
Sonuç olarak, işletmelerin sadece finansal başarılarına odaklanmaktan ziyade sürdürülebilirlik perspektifini benimsemeleri hem kısa vadeli kazançlar hem de uzun vadeli başarı açısından kritik bir adımdır. Sürdürülebilir yönetim muhasebesi, bu dönüşümde işletmelere rehberlik eden önemli bir araçtır.



 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR