Ambalaj hiçbir sanayi dalında gıda sanayindeki kadar büyük öneme sahip değildir.
Genel olarak ambalajlama ülkelerin ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelişmeleri ve yaşam standartlarındaki yükselmeye paralel olarak gelişme göstermektedir. İlkel ekonomilerde ürünler çoğunlukla dökme olarak pazara sunulmaktayken Pazar ekonomisinin gelişmesiyle ambalajlama giderek önem kazanmıştır.
Gıda maddelerinin ambalajlanmaması halinde %30 dolayında kayba uğradığı, ancak ambalajlandığında bu kaybın %2-3 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bu verilerden de ambalajlamanın toplumların gelişmesiyle yakından ilgili olduğu görülmektedir.
Gıda teknolojisinin gelişmesinin yanı sıra ambalaj malzemesi ve ambalajlama makinelerinin gelişmesi pazarlama olanaklarını arttırmış, bu artış dolaylı olarak gıda sanayini olumlu yönde etkilemiş, gıda sanayi ve ambalajlama sanayi sürekli olarak birbirlerini aktivite etmişlerdir.
Bugün gelişmiş Batı Avrupa tüketicileri gıdaların içeriğinden çok ambalajlarına bakarak satın almakta, gıda kalitesi ne denli yüksek olursa olsun ambalaj kalitesi yeterli olmayan gıdalar, bu pazara ya hiç girememekte ya da çok düşük fiyat bulmaktadırlar. Diğer yandan yaş meyve, sebze ithalinde olduğu gibi ambalaj cinsi ve niteliği doğrudan doğruya ithalatı güçleştiren bir faktör olabilmektedir.
Ambalaj Kullanımının İşletme Açısından Önemi
İşletmeler hayatlarını sürdürebilmek ve daha da gelişebilmek için satış gelirlerini arttırarak kar elde etmek zorundadırlar. Bu, işletmelerin temel amaçlarındandır. Satış gelirini arttıran en önemli araçlardan biride ambalajdır. Ambalaj ürünün satışını arttırmak yeteneğinin yanında ürüne yeterli bir raf ömrü sunarak ürünün başarısına iki yönde katkıda bulunur. Ambalajın önemini görmezlikten gelmek, işletmenin zarar etme ve pazarda başarısız olma riskini arttırır. Tüketici çoğu kez ürünü ambalajı ile birlikte değerlendirir. Ürünü koruyamayan, tüketiciye yeterli bilgi aktarmayan bir ambalajın bu aşamada başarısı konusunda tartışmak gereksizdir. Bu nedenle üreticiler çok iyi bilmelidir ki, bir ambalaj ürünü sattıran üründen sonraki en önemli etkendir. Reklam tek başına ürünün mesajını vermeye yeterli midir? Reklam tüketicinin ilgisini toplayan onu pazarlanan ürünün dünyasına sokan ve yaşatan bir disiplindir. Ambalaj ise iyi planlanıp tasarlandığı zaman pazarlamacıların üzerinde titizlikle durduğu ‘marka imajı’ ya da ‘marka bilinci’ yakalamayı başaran en önemli öğedir.
Ambalaj Kullanımın Geri Dönüşüm Açısından Önemi
Özellikle son yıllarda ülkemizde geri kazanılabilir atıkların ekonomik değer kazanması ve bu konudaki yasal zorunlulukların yürürlüğe girmesiyle, bu tür malzemeleri toplayan ya da geri dönüşümünü yapan işletmeler ve sanayi kuruluşları oluşmaya başlamıştır.
Geri dönüşüm; bir malzemenin doğrudan doğruya fiziksel ya da kimyasal bir süreçten geçtikten sonra tekrar kullanılması olup; geri kazanım ise daha genel bir kavram olmakla birlikte geri dönüşümü de kapsamaktadır.
0 YORUM