1. Yarım asırlık bilgi ve birikimiyle plastik ambalaj sektöründe öncü bir kuruluş olan Mimcor Plastik’in gelişim öyküsünü anlatarak verdiği hizmetleri paylaşır mısınız ?
1972 yıllarından itibaren plastik ambalaj sektöründe öncü firmalar arasında adını duyurmuş yarım asırlık üretim tecrübesine sahip Zeynel Plastik firmasının 2.nesli olarak,2019 yılında katma değerli endüstriyel ambalaj ürünleri üretimini gerçekleştirmek adına İstanbul Esenyurt Bölgesinde yaklaşık 5000 m2 kapalı alanda Mimcor Plastik A.Ş. firmasının kuruluşunu gerçekleştirdik.3 yıl gibi Kısa bir süre içerisinde yapmış olduğumuz ilave 5000 m2 üretim binası ve makine yatırımları sayesinde toplamda 10,000 m2 kapalı alanda aylık 1800 ton üretim kapasitesine sahip, alanında uzman ve tecrübeli kadrosuyla, aynı çatı altında 20 den fazla ürün ile yurt içi ve yurt dışında gıda, inşaat, tekstil, tarım, yalıtım, alüminyum, otomotiv, Mobilya ,hizmet sektörü vb. Gibi bir çok sektöre hitap eden inovasyonu yüksek ,kullanımı kolaylaştıran ve kullanıldığı ürün ve üretim tesislerinde fark yaratan ambalaj filmleri üretiyoruz.
Üretmiş olduğumuz ürünler Shrink film, Streç Hood (Esnek Palet Örtüsü), Streç film, Shrink Palet örtüleri, Balonlu Naylon, Kargo Torbaları, Mağaza poşetleri, Geri dönüşümlü torbalar, Alüminyum Sargı Naylonları, Sera Örtüleri, Otomatik Paketleme Filmleri, Tekstil Paketleme Ürünleri, Baskılı ve Baskısız filmler, Gıda ambalajları gibi ürünlerdir.
Mimcor plastik olarak yatırımlarımıza hızla devam eden, her yıl yeni bir ürün ve inovasyon geliştirmeyi kendine hedef edinmiş, her yıl bir önceki yıla göre %10 istihdam oranını artırmayı planlayan bir firmayız. Ayrıca geri dönüşüm ve geri dönüşümlü ürün üretimine yapmış olduğumuz yatırımlarla Ülkemizin yeşil sanayileşme projesine katkı sağlamaktayız.
2. Geçtiğimiz yıl pazarlama stratejinizde ne gibi yenilikler yaptınız? 2024 yılında özellikle odaklanacağınız veya öne çıkaracağınız bir alan olacak mı?
Geçtiğimiz yıl Türkiye Ambalaj sektörü toplam 7,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Avrupa'daki resesyon ve enflasyonun yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ambalaj tedariki konusunda rotayı değiştirdiğini, Türkiye'nin önünde çok büyük bir fırsat olduğunu söyleyebilirim. Özellikle döviz kurların aşırı yükselişi ihracat pazarını tüm yerli üreticilere ve üreticilerimizi de yurt dışı pazarına cazip hale getirmiştir.
Ülke ihracatımızın yüzde 60'ı Avrupa'ya gidiyor. Buna rağmen ambalaj sektörü olarak Avrupa'nın ambalaj ihtiyacının sadece yüzde 10'unu karşılayabiliyoruz. Bunu yüzde 20'lere çıkartabiliriz, bu durumda sadece Avrupa'ya olan ihracatımız 10 milyar dolara ulaşacaktır.
Bizde Mimcor plastik olarak 2024 pazarlama stratejimizi yurt içi ve yurtdışında katılacağımız İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Amerika, Rusya ve Türkiye gibi 7 farklı ülkedeki fuar organizasyonlarıyla ve ihracat pazarlama ağımızı genişleterek %30 olan ihracat oranımızı %70-80 lere çıkarmayı planlıyoruz.
3. Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? AR-GE çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Firmamız AR-GE ve ÜR-GE yatırımlarını her geçtiğimiz yıl artırmaktadır. Üretmiş olduğumuz ürünleri en iyi standartlara yükseltmek, bu standartlarla sürdürülebilir hale getirmek, kullanım alanlarına göre geliştirmek en önemli çalışmalarımızdan. Ürünlerimiz petrokimya ürünleri olması nedeniyle reçete oluştururken analizleme, kullanım amacına uygun ürün üretimi ve farklı üretim teknikleri oluşturabilme kabiliyetine sahip firmamız uzman teknik kadrosuyla gelişimini devam ettirmektedir.
ORİJİNAL STANDARTLARDA GERİDÖNÜŞÜM ÜRÜN ÜRETEBİLME KABİLİYETİ.
Modern dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriş eğilimleri giderek değişime uğruyor. Artık bir ürünün imajını ambalajlar belirliyor. İlginç tasarım ve renkler çekiciliği artırırken; fonksiyonel kullanım sunan ambalajlar tercih listesinde başta geliyor. Bu Ambalajları üretirken geri dönüşüm süreçlerindeki sürdürülebilirliği ve kalitesini bozmayacak şekilde geri dönüşüm kullanım oranlarının artırılmasına imkan vermesi büyük önem arz ediyor.
Kısa bir süre içerisinde AR-GE çalışmalarımızla tüm ürünlerimizi kalitesini bozmadan
Minimum %50 geri dönüşüm kullanarak üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca Bitkisel bazlı hammadde kullanarak tüm ürünlerin doğada %100 oranında çözülmesini sağlayacak adımlar atıyoruz.
4. Sizi diğer üreticilerden farklı kılan özellikleriniz neler? Müşterileriniz neden sizi tercih etmeli? Sektöre sunduğunuz ürün çeşitliliğiniz ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
ÜRETMİŞ OLDUĞUMUZ HER ÜRÜNÜ ÖNCE KENDİMİZ KULLANIYORUZ
Müşterimizin talep etmiş olduğu endüstriyel ambalaj ve paketleme ürünlerini, tarım ürünlerini, son tüketici ürünlerini kalite ve üretim ekibimiz kullanım şartlarını yerinde tespit ederek standartlarını belirlemektedir. Üretmiş olduğumuz tüm ürünlerimizi müşterilerimize teslim etmeden önce kullanım alanına uygun şekilde KENDİ STANDARTLARINDA testlerini yapabiliyoruz. Bu imkan müşterilerimizin aldıkları ürünleri problem yaşamadan kullanmalarını sağlıyor ve bizi bir adım öne çıkarıyor.
Her müşterimizin ilk siparişinden son siparişine kadar tüm ürün, kalite, sipariş, kullanım,
numune ve test Tarihçesini bilgi bankamız ve ERP sistemimizde otokontrol eşleşme sistemiyle kontrollerini sağlıyoruz.
Mimcor Plastik Düsturumuz Müşteri memnuniyetini bütün kazançların üstüne tutmak ve 50 kilogramlık bir satışa dahi 50 ton satış hassasiyetiyle müşterilerimize hizmet etmek.
5. Sizce ambalajlarda plastiklerin rolü nedir, kaliteli bir plastik ambalaj için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Müşterilerinize bu konuda ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Ambalaj, hem işletmenin ismini hem de işletmeye ait markasını tüketicilere Taşımaktadır. Tüm üretmiş olduğumuz ürünler son tüketiciye bir ürünün ambalajı yani kıyafeti olarak ulaşmaktadır. Tüketicinin ilk karşılaştığı ambalaja bakış açısı paketlendiği ürüne bakış açısını %80 oranında değiştirmektedir.
Tüm ürünlerinde ambalaj, sadece ürünü muhafaza eden ve deformasyonunu önleyen bir faktör olmaktan çıkarak, tüketicilerin duygularına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararlarında etkili olan bir kavram haline gelmiştir. Satış elemanı rolünü üstlenen ambalaj, tüketiciyle ilk temas kuran ve üreticinin tüketiciye ulaştırmak istediği mesajı ileten bir etkendir. Bunun için ambalaj, pazarlamanın beşinci P’si (Packaging) olarak kabul edilmektedir.
Ambalaj, ürünün tanıtımını sağlayan önemli bir pazarlama faaliyeti olarak görülmektedir. Ambalajın bu fonksiyonu tüketiciyi yönlendirerek, karar vermesini sağlamaya çalışması açısından önemlidir.
6. Plastik atıklardan söz edecek olursak ülkemizde geri dönüşüm anlamında yapılan faaliyetleri değerlendirirseniz neler söylersiniz? Sizce gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabilmek için yapılabilecek çalışmalar nelerdir?
Sadece Plastik atık olarak değil tüm atıklarda ülkemizin Çevre ve Atık yönetimine ve her bireyine bir görev düştüğünü düşünüyoruz. Şuanda olması gereken ayrıştırma miktarının çok gerisindeyiz. Bunun yanında Geri dönüşüm faaliyetleriyle ilgili teşviklerden birçok üretici habersiz. Bunda ilk adım ülkemizdeki her bireye düzenli ayrıştırma ve ayrı atıklaştırma alışkanlığı kazandırılması ve üreticilerin bilgilendirmesi gerektiğini savunuyoruz.
HİÇ BİR ATIK ÇÖP DEĞİLDİR.
Avrupa’da birçok örneği bulunan ayrıştırma ve toplama tekniklerini tüm ülke olarak uygulayabilirsek hem ekonomik hem de çevre anlamında büyük kazanç elde edeceğiz. Plastik ambalaj atığının alım-satımında en düşük kalite atık şuanda minimum kilogram/6-7 tl olarak değerlendirilmektedir. Kilogram fiyatı 6-7 TL olan bir çöp düşünülemezken bu ürünler ayrıştırıldığında 2 kat değerli ,geri dönüştürüldüğünde hammadde olarak 4 kat daha değerli, son ürün haline getirildiğinde 6 kat daha değerli hale gelmektedir.
Bu kazancı ülkemizin her bireyinin yapacağı fiziki teslimat ve ödeme karşılığı sayesinde daha çok hızlandıracağımızı düşünüyorum.
7. Türkiye’de Ambalaj sektörün bugün gelmiş olduğu konumu, şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak değerlendirirseniz neler söylersiniz?
Türkiye Ambalaj Sektörü 2022 İhracat ve İthalat Raporunda açıklanan 2021'de 6 milyar 491 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü 2022'de bu rakamı yüzde 15 artırarak 7 milyar 467 milyon dolara çıkardı. Ambalaj ihracatında miktarda da artış yaşandı.
Ülkemizin lokomotif ve en çalışkan sektörlerinden olan Ambalaj Sektörümüz en büyük sınavını ucuz finans kaynağı bulamama, konjektürel hammadde fiyat hareketliliğinde vermektedir.
Hammadde fiyatlarında son yıllarda yaşanılan ani zam ve indirimler üretici firmaların pozisyon alma ve yatırım yapma kabiliyetini etkilemektedir. Yatırım ve Yönetim Finans maliyetleri bir çok üreticinin zorlandığı unsur haline gelmektedir. Buda İhracatımızın hızlandığı ve ivme kazandığı bir dönemde finans kaynaklı üretim miktarını düşürmektedir.
2024 yılında Ucuz Finans ve Yatırım kaynağı sağlanabilirse sektörümüzün ihracatıyla ülkemize gereken hizmeti yapacağından şüphem yok.
8. Son olarak, bize bu alanda ilerlemek isteyenlere söylemek istedikleriniz, şunu mutlaka yapın dediğiniz önerileriniz var mı?
Plastik sektöründe yarım asırdır faaliyet gösteren bir firmanın 2.nesli olarak plastik sektöründe ve diğer sektörlerde özellikle üretim yapmayı güzel ülkemize hizmet etmek düsturunu benimseyen herkese temel tavsiyem, ben ve ağabeylerim Engin ve Emre Elkatmış olarak Babamız ve Kurucumuz Siracettin Elkatmış’ın rahlesinde 10-12 yaşlarımızdan beri üretim tesisimizin her noktasında alan temizliğinden, makine operatörlüğüne, matbaa operatörlüğünden satış pazarlama sorumluluğuna, satın alma şefliğinden tahsilat sorumluluğuna kadar her noktada tüm detaylarıyla çalıştık. Bu alanları yönetmenin ve geliştirmenin anahtarı her birinde faaliyet göstermekten geçiyordu. Üretmek beraberinde zaman zaman stres, üzüntü, mutluluk, başarı ve hayal kırıklığı gibi duyguları aynı anda yaşayacağınız bir alan. Bu alanda başarıyı getiren en temel ihtiyaç hayal edip, cesaret etmek…
0 YORUM