Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / Gece Yarısı Güneşi: FİNLANDİYA

Gece Yarısı Güneşi: FİNLANDİYA

İskandinavya Ülkelerinden bu sayımızda dördüncü ülkesi olan Finlandiya’yı sizlere detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Gece Yarısı Güneşi: FİNLANDİYA
FİNLANDİYA
5.5 milyon nüfusa sahip Finlandiya, İnanılmaz bir manzara, bozulmamış doğa ve ormanları, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan gölleri ile ziyaretçilerini her an şaşırtan Finlandiya’da yaz aylarında güneş 73 gün boyunca batmazken, kış mevsiminde de 51 gün boyunca doğmaz. Kışın Kuzey Işıkları ülkenin en kuzey kesiminde görülebilirken daha sıcak aylarda birçok Finli yazlık kulübelere çekiliyor. Finliler yüzme, balık tutma ve barbekü keyfini çıkarmayı seviyorlar ancak en çok meşhur saunalarından hoşlanıyorlar.
Batmayan güneş Mucizesi; Finlandiya’da yaşanan bu muhteşem doğa olayının ismi ‘’gece yarısı güneşi’’, yani ‘’Midnight Sun’’. Bu olay aslında Kuzey ve Güney kutup dairelerinde gerçekleşen bir tür doğa olayıdır. Bu doğa olayı, Finlandiya’da yaz mevsimi yaşanırken 24 saat güneşin batmamasına neden olur ve özellikle Lapland bölgesinde iki aydan fazla sürebilir. Finlandiya’da Kuzey ışıklarını izleyebilmek için;  Lepland, Inari, Ivalo, Levi, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki bölgeleri tercih edilmektedir.
Finlandiya ‘’Bin Göller Ülkesi’’ olarak da bilinmektedir. Çünkü Finlandiya'da tamı tamına 187.888 göl bulunmaktadır. Buna ek olarak 179.888 adet de Fin adası bulunmaktadır.
 
Ekonomisi ve Para Birimi
Finlandiya endüstrileşmiş bir serbest piyasa ekonomisine sahiptir. 2016 yılında 230 milyar $’a ulaşan gayrisafi milli hasılası ile Avusturya, Belçika, Hollanda ve İsveç ile benzer bir büyüklüğe sahiptir. Ekonomide özellikle imalat sanayiinde (ormancılık, metal işleme, tasarım/dizayn, telekomünikasyon ve elektronik) son derece rekabetçi sektörlere sahiptir. İklim koşullarından ötürü, tarımda sadece kendine yeterliliği hedeflemektedir. Ormancılık ile ilgili sektörler, özellikle kırsal kesimde en büyük 2. uğraş dalını oluşturmaktadır. Fin ekonomisinde mobil telefon şirketi Nokia'nın 2013 yılında Microsoft'a satılması ve geleneksel ihracat dalı olan kağıt sektörü talebinde yaşanan azalma bütçe fazlası vermeye alışmış olan Fin ekonomisinde sıkıntılar yaşatmıştır.
Eğitimi ve Konuşulan Diller
Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkede eğitim herkese ücretsiz ve eşit olarak verilmektedir. Üniversiteler standart ve politeknik olmak üzere ikiye ayrılır. Standart üniversiteler teorik derslere, politeknik üniversiteler ise pratik derslere ağırlık verirler. Ders dışında birçok konuda çocukları geliştirmeye yönelik bir program takip ederler. Ayrıca kısa ders saatleri tercih edilir. Öğrenciler okula geldikleri ayakkabılarını çıkararak sınıflara girerler. Böylece onların evlerinde gibi hissetmeleri sağlanır.
Finlandiya’da iki resmi dil konuşulmaktadır. Fince ve İsveççe. Nüfusun yüzde 90’ının dili Fince’dir. Yüzde 5’i ise İsveççe konuşmaktadır.
 
İklimi ve Hava Durumu
Finlandiya iklimi soğuk bir kuzey ülkesi. Karanlık kışlarında hava sıcaklığı Güneyde bazen -30°C, Kuzeyde ise -40°C’ye kadar düşebiliyor. Kısa Finlandiya yazları gündüz +20 ila +28°C arasında değişiyor ve gitmek için ideal mevsim. Ben en sıcak ay olan Temmuzda gittim. Nisanda karlar erimeye başlar ve kayak mevsimidir. Islak ve karanlık Sonbahar ise seyahat için en tatsız mevsim. Yazın Kuzeyde güneş hiç batmaz, Güneyde ise çok geç batar ve tamamen karanlık olmaz. Kışın Kuzeyde güneş hiç doğmaz, başkent dahil Güneyde günde birkaç saat görünür.
 
Mutfağı
Deniz ürünleri Finlandiya mutfağının vazgeçilmezi. Deniz ürünlerinde en geniş yer tutan ise elbette somon. Somon ile yapılan değişik tatlar Helsinki mutfağında yerini almış. Soğuk somon fümesi (Kylmasavustettu Lohi), Füme somon balığı, tuz ve dereotuyla yapılan Gravlax (Graavilohi) bu değişik lezzetlerden sadece birkaçı… Baltık Deniz’i’nden çıkan ringa balığı Silakka; tütsülü somon Savulohi, kızartılarak yenen küçük balık Muikku ve çiğ tuzlama somon Graavilohi çok sevilen balık çeşitlerinden. Finliler aslında balığı çok farklı şekilde kullanıyor. Balık turşusu ya da balık etli börek Fin mutfağında bu iki çeşit yerini almış durumda.
Ren geyiği oldukça meşhur bir lezzet. Geleneksel Fin yemekleri arasında yer alan Ren geyiği sote diğer adıyla “Poro” en sevilen lezzetlerinden biri. İlk başta ren geyiği yemeyenler için biraz garip gelse de lezzetiyle harika bir yemek. Finlandiya’da anneannelerin ve babaannelerin yaptığı somon çorbası oldukça geleneksel ve sevilen bir çorbadır. Sebzeli güveç Karjalanpiirakka, Fin hardalı sinappive, halka şeklinde sosis Lenkkimakkara, Prinç ve kuru üzüm kullanılarak yapılan Maksalaatikko sevilen tercih edilen yemekleri arasındadır. Pulla ve Korvapuustit isimli iki tatlıda başlıca tatlıları arasında yer alır.
 
Din ve İnanç
Finlandiya'nın yüzde 74'ü ülkenin en büyük dini cemaati olan Evangelist-Luteryan kilisesine bağlıdır. Ikinci en büyük topluluk ise, yüzde 24'lük bir oranla Ateistlerden oluşmaktadır, küçük bir Ortodoks azınlık topluluğu da mevcuttur. Diğerleri ise Yahudilik, İslam gibi semai dinlere mensuptur.
 
 
İskandinav Şehirleri’nden
 
 
1-  Helsinki
Helsinki (İsveççe: Helsingfors) Finlandiya’nın başkenti ve en büyük şehri. Şehir merkezi çeşitli tarihi, kültürel ve açık hava güzellikleri sunuyor. Neoklasik bir tarzda inşa edilen kent merkezi geniş, göz alıcı sokaklara, bulvarlara ve çok sayıda parka sahip. Rus İmparatorluğunun çöküşünden sonra 6 Aralık 1917’de Helsinki’de cumhuriyet ilan edildi. 1952’de Yaz Olimpiyatları Helsinki’de yapıldı.
 
2- Lakeland
Adından da anlaşılacağı gibi Finlandiya Lakeland (Göl diyarı) Finlandiya’nın göllerin bol olduğu bir bölgesi. Burada en küçüğü 200 metre genişliğinde yaklaşık 55 bin göl bulunuyor. Bölge Finlandiya’nın merkezi ve doğusuna yayılmış durumda ve çarpıcı Salpausselkä Sıradağları ve Rusya sınırına kadar uzanıyor. Bölgedeki en büyük göl Saimaa Gölüdür.
 
3-Turku
Güney Finlandiya kıyılarındaki Turku 19. yüzyılın çoğunda Finlandiya’nın başkenti olan ve aynı zamanda ülkenin en eski kenti olduğu düşünülen bir şehir. Helsinki başkentlik görevini uzun yıllardır sürdürmesine rağmen Turku hâlâ Finlandiya’nın önemli bir şehri ve sayısız tarihi mekanlara ve kültürel simgelere ev sahipliği yapıyor. Turku’da görülmesi gereken en önemli yerlerden arasında 13. yüzyıldan kalma Turku Kalesi, Aboa Vetus ve Ars Nova adındaki ikiz müzeler ve şehirde 19. yüzyılda yaşanan yangın sonrasında kalan az sayıdaki mimari alanlardan biri olan Luostarinmäki semtleri yer alıyor.
 
 
4- Levi
El değmemiş manzara eşliğinde Finlandiya bir doğa severler için rüya gibi bir destinasyon. Açık hava meraklıları için Levi Kış Tatili Beldesi eğlence için en iyi seçim. Zoru sevenler için levi Finlandiya kayak merkezi doğru seçim. Burası adeta bulutlara dokunabileceğiniz bir yerde konumlanmış, Lapland’da bulunan Levi kayak ve snowboard yapmak için kilometrelerce parkura sahip. Ren geyiği safarileri, buzda balık avı seferleri ve büyük açık hava saunalarında dinlenmek gibi alışılmadık aktiviteler için de sınırsız fırsatlar var. 
 
5-Kemi
Kemi Finlandiya Laponya’sında bulunuyor ve endüstriyel olarak kâğıt hamuru fabrikaları ile ünlü. Ancak gezginler Kemi’yi en çok simgesel “kar kalesi”nin memleketi olarak biliyorlar. Her yıl baştan inşa edilen kale düğünlerin ve canlı müzik performanslarının yapıldığı değişik mekanlar olarak üç katlı olabiliyor. Konuklar seçtikleri takdirde kar otelde kalabiliyor. Kemi’nin nefes kesici buzdağları, inanılmaz manzaraları, kutup suları boyunca dolanan buz kırıcı gemi turları vazgeçilmezleri arasında.
 
6-Porvoo
Finlandiya’nın en eski ikinci kasabası eşsiz ve pitoresk ahşap evleri ile tanınan bir yer olan Porvoo. Vanha Porvoo olarak bilinen Eski Porvoo’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezinirken, ahşap mimarinin büyük kısmı 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş olmasına rağmen 13. yüzyıldan yapılar da görülüyor. Porvoo’da vakit geçirmenin diğer harika yolları 11. yüzyıldan kalma Porvoo Katedrali’ni gezmek, Porvoo Müzesi’nde yerel sanat ve kültürü keşfetmek ve şehrin ikonik bir eseri olan Brunberg mağazasındaki leziz yerel hamur işleri ve şekerlemeleri denemek yer alıyor.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Babadan Oğula Geçen Bir Başarı Serüveni

    Babadan Oğula Geçen Bir Başarı Serüveni

    AYMAKSAN AYLA HAKKINDA; Firmamızda satış kavramı, sadece makine satmak şeklinde gerçekleşmez. Makinenin projelendirme ve imalat aşamasından başlayan, devreye alma ve sonrasındaki rutin çalışma sırasında devam eden, tecrübeleriyle müşterilerine çözüm sunan firmamızda % 100 müşteri memnuniyeti bizim makine satış kavramımızdır. Biz sadece ambalaj makinesi üretmiyoruz, müşterilerimize mühendislik hizmeti veriyoruz, işimize mühendisliğimizi katıyoruz. Farkımız burada yatar. Cemal AYLA Aymaks... Devamı »
  • Ayakkabı Kutunuzda Sürdürülebilir Poliüretanlar

    Ayakkabı Kutunuzda Sürdürülebilir Poliüretanlar

    Dünyanın dört bir yanındaki insanlar önemli değişiklikler yapmak ve moda endüstrisini de etkileyen yeni bir zihniyet olan sürdürülebilirliği benimsemek istiyor. Ancak son yıllarda çok fazla plastikten yapılmış ayakkabıları nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu hale getirebilirsiniz?... Devamı »