Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Emniyetli Robotlar İçin Modüler Sistem

Emniyetli Robotlar İçin Modüler Sistem

Farklı Uygulamalar, Kendine Has Sensör Teknolojisi Çözümleri Gerektirir

Emniyetli Robotlar İçin Modüler Sistem
 
Günümüzde robotlar, daha önce kullanılmadıkları üretim alanlarında kullanılıyorlar. Her durumda, emniyet uygulamaya özel olarak göz önüne alınmalı ve her bir uygulama için uygun emniyet çözümleri uygulanmak zorundadır. Burada emniyetli sensör teknolojisi önemli bir rol oynamaktadır. Emniyet ile ilgili tüm ihtiyaçları karşılamak için sensörlerle ilgili modüler bir yaklaşım gereklidir.
Bugün robotların kullanıldığı birçok uygulama üst seviye otomasyon içermekte ve üretim sürecinde insan müdahalesi ise hiçbir zaman istenmemektedir. Bu gibi robot uygulamalarında emniyeti ve erişebilirliği sağlamak için fabrika ve makineler mekanik korumalarla donatılıyor.
Genel anlamda, yalnızca bakım gibi servis amaçlarıyla robot hücresine erişebilmesi gerekiyor. Bu tarz bir erişim için ise emniyet kapakları oldukça uygun, ancak bunların da emniyetli kapak sensörleri ile korunması gerekiyor. Bir emniyet kapağı açıldığında, sensör bunu algılıyor ve emniyet kontrol sistemine kapanma sinyali gönderiyor.
Temel koruma ve daha fazlası
İhtiyaçlara bağlı olarak, devreye alma ve uygulamadan kaynaklı kısıtlı durumlarda, çok çeşitli tasarım ve uygulama metodları kullanılır.
 
Temassız emniyetli manyetik siviçler kapalı devre tesisatlar için oldukça ekonomik bir çözümdür. PSENcode gibi emniyetli RFID-tabanlı sensörler, montaj esnasında azami serbestlik sağlarken, mümkün olan en üst seviyede manipülasyon korumasını da garanti eder.
Mekanik kapamaların tehlikeli harekete çok yakın yerleştirilmesi gereken özel alanlarda, artık riskler oluşabilir. Bu durumda kesinlikle kilitlemeli emniyet kapı sivici kullanılması gerekir. PSENmech gibi yay kilitlemeli ya da PSENsgate ve PSENslock gibi entegre emniyetli kapı kilitleme sistemleri bu görevleri yerine getirebilir.
 
Günümüzde var olan neredeyse tüm tehlike senaryolarını izlemeyi mümkün kılacak kadar çok çeşitli algılama ilkelerine sahip sensör tipleri mevcuttur. Örneğin, Pilz’in kodlu emniyet siviçleri, PSENcode, robotlu imalat yapan otomobil fabrikalarında tek sensörle ve farklı koruma izlemede kullanılmaktadır. Mekanik kapatmalarla çevrili robot hücresine manuel yükleme ve boşaltma yapılması gerektiği robot ve insanın birlikte çalıştığı uygulamalarda kullanılabilir.
 
Parça yüklemesi veya elden geçirme gibi insnan kontrolü gerektiren robot uygulamalarında tehlikeli bölgeye erişimi engellemek için genellikle emniyet ışık perdesi gibi elektro sensitif koruma ekipmanları kullanılır.
 
Tehlikeli bölgeye, koruyucuların aşılarak erişilmesi durumlarında gerkli korumayı sağlamak için dikey yerleştirilmiş ışık perdeleri veya lazer alan tarayıcıları kullanılır.
Toz, duman, buhar gibi prosesten kaynaklı engellerin optik sistemler için problem oluşturduğu durumlarda emniyet paspasları tercih edilen seçenek olmaktadır.
 
İnsan ve robotun birlikte çalışması beklendiğinde
İnsan-robot işbirliği tamamen yeni bir alan. İdeal bir senaryoda, insan ve robot aynı çalışma alanını paylaşıyor. Bu yeni uygulama alanları sinerji yaratıyor ve dolayısıyla makinenin güvenilirlik, dayanıklılık ve tekrarlama hassasiyeti gibi güçlü yararlı yanlarını, insanın beceriklilik ve esneklik gibi güçlü yönleriyle bir araya getirerek verimlilik için avantajlar sağlıyor. Bu tür bir insan-robot işbirliğinde, insan ve robotun çalışma alanları zaman ve mekânda örtüşüyor.
Özellikle hizmet robotu sektöründe insan-robot işbirliği buna iyi bir örnek olarak verilebilir: Burada örneğin kaldırma ve yerleştirme uygulamaları için genellikle düşük taşıma kapasiteli robotlar kullanılıyor.
 
Robotun içindeki ya da üzerindeki emniyet bileşenleri ve fonksiyonları aracılığıyla emniyetin sağlanmasına çalışılıyor. Örneğin, robotlardaki emniyetli hareket fonksiyonları, robottaki entegre tork izleme ya da robotun çevresindeki dokunsal sensör teknolojisi ile yakın mesafeli sensörlerle birleştiriliyor. Bu tür robot uygulamalarında hareketler genellikle tam otomatik uygulamalardaki hareketten daha yavaş oluyor. Günümüzde bu gibi emniyet felsefeleri hizmet robotu sektöründe insan-robot işbirliği ile birlikte uygulanıyor; uygulamalar ayrıca diğer emniyet gereksinimleri de göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.
 
Tehlikesiz alanlar - dinamik tedbir alma
Daha büyük yük taşıma kapasitesine sahip robotlarla insan-robot işbirliği kullanıldığında, yukarıda anlatılan emniyet konseptlerinin sınırları zorlanıyor ve farklı konseptlerin arayışına giriliyor. Olayların daha açık bir şekilde derecelendirildiği bir bakış açısı gerekli görülüyor. Örneğin, bir insanın tehlikeli hareketin (uyarı alanı) potansiyel hareket etki alanına ya da hâlihazırda artırılmış bir emniyet gereksinimi alanına (tespit alanı) girip girmediğinin ayırt edilebilmelidir. Tercihen bu alanların dinamik olarak ayarlanabiliyor ve emniyetli bir şekilde izlenen makine ve robot hareketlerinin takip edilebiliyor olması gerekir. Bu ortamda, statik tedbirlerin sınırlarının zorlandığı insan-robot işbirliği uygulaması mümkündür.
Alan izlemesi için kullanılan 3D kamera sistemi SafetyEYE gibi yeni kamera tabanlı süreçler, korumalı alanları ve tespit alanlarını birçok boyutta emniyetli bir şekilde izleyebiliyor. 3D çalışma ilkeleri sayesinde, bu gibi sensör sistemleri uygulama tasarımları için yeni imkânlar sunuyor. Dahası, tespit alanı düzenlemeleri sürecin her adımında tekrar yapılabiliyor.
Bu alanda daha fazla gelişim, gelecekteki uygulamaların gereksinimlere dayanıyor: Daha iyi bir iletişim ağı ile emniyetli robotun 3D kamera sistemiyle birleştirilmesi sayesinde, çeşitli tamamen ayrı süreç adımları birleştirilebilir ve optimize edilebilir. Emniyetli robot, emniyetli konumu, hızını ve hareket yönünü bilir; emniyetli kamera sistemi ise robotun çalışma menzilindeki nesnelerin (insanların) konumunu bilir. Kesin bir kapanma yerine, gelecekte tüm sistem daha esnek hale gelerek gereksiz arıza sürelerini azaltabilir, böylece fabrika verimini artırabilir.
Emniyetli robotlar için modüler teknolojiler
İnsan-robot işbirliğinin oranı kesinlikle artacak, ancak bu büyüme kesinlikle sensör teknolojisindeki ve robotik ortamındaki inovasyonlara dayanıyor. Muhtemelen gelecekte bile emniyetle ilgili tüm potansiyel uygulamaları kapsayacak tek bir emniyetli robot ya da sensör teknolojisi olmayacak.
Bu nedenle, kullanıcıların uygun aleti seçebilecekleri çeşitli teknolojileri bir araya getiren bir modüler sistem gerekiyor.
 
Pilz robotik hizmetleri
Her bir robot uygulaması ayrı emniyetle ilgili değerlendirme gerektirir. Birçok faktör sonucunda ortaya emniyetli HRC uygulaması çıkar: Normatif çerçeve koşulları ile bu temelde karmaşık bir risk analizi arasında karşılıklı etkileşim, robotun ilgili emniyet fonksiyonları ile seçilmesi, uygun ek emniyet bileşenlerinin seçilmesi ve son olarak sistem entegratörü tarafından onaylanma. Bütüncül emniyet otomasyon tedarikçisi Pilz, bir robot sisteminin özel yaşam evrelerine göre hazırlanmış hizmet portföyü ile destek sağlıyor: Süreç analizinden risk değerlendirme ve CE işaretine kadar çoğu yönü kapsayan özel robot emniyeti eğitim paketi de bu hizmet portföyünde yer alıyor.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR