İşte, İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı'nın, dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmanın kazananlarını sizler için hazırladık.
Dünyanın yedi harikasına alternatif seçilen, dünyanın yeni yedi harikaları şu şekilde;
- Keops Piramidi (Kahire, Mısır)
- Tac Mahal (Agra, Hindistan)
- Kolezyum (Roma, İtalya)
- Petra (Ürdün)
- Machu Picchu (Cuzco, Peru)
- Christo Redentor (Rio de Janeiro, Brezilya)
- Chichen Itza (Yucatan, Meksika)
Adeta Sır Küpü; Keops Piramidi
Keops Piramidi ya da Khufu Piramidi; günümüzde Mısır’ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize' yi çevreleyen antik “Gize mezar kenti” nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır. Firavun Khufu (Keops) tarafından MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu anıtsal kompleks, Dünyanın yedi harikasından biri olup, günümüze kadar ulaşan tek eserdir. Orijinal haliyle Keops Piramidi’ nin üzeri, cilalanmış kireçtaşı levhalar ile kaplıydı.
İnsanlığa Armağan Olmuş Bir Aşkın Eseri; Tac Mahal
Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş bir anıt mezardır. Babür İmparatorluğunun 5. hükümdarı Şah Cihan'ın 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra'da Yamuna Nehri'nin kıyısında yaptırılmıştır. Hükümdarın, eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır.
Roma’nın En Güçlü Sembolü; Kolezyum
Roma‘daki en önemli tarihi ve turistik yapıların başında gelen devasa Kolezyum temelde arkeolojik bir kalıntıdır. 80 kemerli girişi olan, 55 bin seyirci kapasiteli bir arena. 188 metre uzunluğunda ve 156 metre genişliğinde bir elips formunda olan yapının yüksekliği de 49 metre. Öte yandan hala ilk günkü ihtişamını koruyarak gezginlere, gözlerini kapattıklarında arenada çığlık çığlığa bağıran on binlerce izleyiciyi, yaşanan gladyatör dövüşlerini, saldıran ve öldüren yırtıcı hayvanları zihinlerinde canlandırabilme etkisini yaratabiliyor.
İslam’ın Kayıp Şehri; Petra
Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir. Kent, 1812 yılında İsviçreli gezgin Johann Burckhardt tarafından yeniden keşfedilmiştir. Petra antik kentinde tiyatro, tapınak, ev gibi yapılar kireç taşına oyularak yapılmıştır.
Kum taşından oluşan kaya bloklarına oyulmuş tapınaklar, amfi tiyatro, mezarlar ve rölyeflerden oluşan yapı, yaklaşık 100 kilometre kare alana yayılmaktadır. Peru'da yer alan Machu Picchu ile kardeş şehirdir.
İnka’ların Antik Şehri; Machu Picchu
And Dağları'nın bir dağının zirvesinde, 2.430 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir. Bir İnka hükümdarı olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450’li yılarda yaptırılmıştır. 100 yıl sonra ise terk edilen bu antik kentin birçok sakininin, seyyahların getirdiği çiçek hastalığı nedeniyle öldüğü düşünülmektedir. Yağmalanmayan ve yıkıma uğramayan bu kent yıllarca saklı kalmıştır. Yüzyıllar boyunca çevresi sık ormanlarla kaplı olan bu şehrin varlığından çok yakınındaki yerler hariç kimsenin haberi olmamıştır.
Rio’nun Kurtarıcısı İsa Heykeli; Cristo Redentor
Brezilya'nın Rio De Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan İsa heykelidir. Dağın aşağı kısmında Tijuca Milli Parkı'nda bulunur. Corcovado 710 m yükseklikte olup, muhteşem bir şehir manzarası sunar. Hristiyanlığın dünyadaki en önemli sembolü olan bu heykel, hem Rio de Janeiro’nun hem de Brezilya’nın kültürel bir simgesi haline geldi.
Kale Adıyla Anılan Tapınak; Chichén Itzá
Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentidir. Muhtemelen bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır.
0 YORUM