Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / DÜNYANIN SOĞUK CENNETİ ; NORVEÇ

DÜNYANIN SOĞUK CENNETİ ; NORVEÇ

En geniş manâda İskandinavya denildiğinde akla aşağıdaki beş ülke gelir; Danimarka (Denmark) Başkenti Kopenhag, İsveç (Sweden) Başkenti Stockholm, Norveç (Norway) Başkenti Oslo, Finlandiya (Finland ) Başkenti Helsinki, İzlanda (Iceland) Başkenti Reykjavik İskandinavya Ülkelerinden bu sayımızda üçüncü ülkesi olan Norveç’i sizlere detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.

DÜNYANIN SOĞUK CENNETİ ; NORVEÇ
NORVEÇ
Doğa harikası coğrafyası, doğası, tertemiz ve özenli sokakları ve refah seviyesi yüksek halkı ile dünyanın en yaşanabilir ülkeleri arasında yer alıyor. Batı Avrupa’nın en kuzeyinde, İskandinavya Yarımadası’nda yer alan Norveç, kıyılarındaki dar ve derin koyları ve yüzlerce fiyortuya farklı ve göz alıcı jeolojik oluşumlara sahip.
İsveç, Finlandiya ve Rusya ile komşu olan Norveç’te mutlaka görülmesi gereken şehirler başkent Oslo ile büyüleyici mimari dokusuyla Bergen. Kuzey Denizi’ne açılan limanı çevreleyen rengârenk boyalı tahtadan evleriyle bu kentler oldukça aktif bir eğlence hayatına ve büyüleyici tarihi mirasa da sahipler. Aynı zamanda ülkenin en gözde tırmanma ve dağ yürüyüşü parkurları da, Bergen’in hemen dışındaki kırsal alanlarda yer alıyor.
Dünyanın en güzel yerlerinden biri olarak kabul edilen ve UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde yer alan fiyortlarda en önemli turistik aktivite olan tekne gezilerinin dışında, bisiklet, yürüyüş, kayak ve tırmanma gibi pek çok doğa sporu yapılıyor.
Ekonomisi ve Para Birimi
Norveç canlı bir özel sektörüyle, geniş bir devlet sektörüyle ve iyi yayılmış bir sosyal güvenlik ağıyla istikrarını yıllardır koruyan bir ekonomiye sahip. Ülke her ne kadar 1994 referandumu ile Avrupa Birliği’nden (AB) çekilme kararı alsa da Avrupa Ekonomik Alanı’nın bir üyesi olduğu için AB pazarına kısmen de olsa katılıyor ve AB bütçesine büyük katkı sağlıyor.
Ülkenin Para Birimi Norveç Kronu’dur. NOK İle gösterilir.
Norveç başta petrol, doğalgaz, balık, orman ürünleri ve mineraller olmak üzere doğal kaynak açısından zengin bir ülke. Özellikle deniz ürünleri ihracatı ile öne çıkan Norveç, bu sektörde Çin’in ardından dünya ikincisi konumunda.
Ülkede 2000 yılından bu yana petrol yerine doğal gaz üretimi artmış durumda. Petrol üretimi her ne kadar geçmişe göre düşük olsa da 2013-2016 yılları arasında varolan sahaların yüksek üretiminin üstüne yeni bulunan petrol sahalarının da eklenmesi ile üretim üç yıl üst üste düzenli olarak arttı. Norveç’in elektrik üretimi neredeyse tamamen hidroelektrik santrallerinden geliyor.
Konuşulan Diller
Resmi dili Norveççe olan ülkede Bokmal ve Nynorsk adı verilen iki farklı lehçe kullanılır. Neredeyse herkes İngilizce’yehakimdir, Almanca ve İspanyolca da bilinen diğer dillerdendir.
İklimi ve Hava Durumu
Norveç, Alaska ve Sibirya ile aynı enlemdedir, ancak bu İskandinav ülkesinde iklim daha ılımandır. Haziran ayının sonlarında – Norveç‘in Ağustos ayının başında hava sıcak ve günler uzundur. Yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı + 25 – 30C ve ortalama deniz sıcaklığı – + 18C ulaşıyor.
En sıcak ve en istikrarlı hava Norveç‘in güney sahillerinde her zaman görülür. Bununla birlikte, yazın kuzey Norveç’te bile hava sıcaklığı +25 C’yi geçebilir. Bununla birlikte, orta bölgelerde ve Norveç‘in kuzeyinde, hava genellikle değişir.
Kışın, Norveç‘in çoğu kural olarak gerçek bir kar cennetine dönüşür. Norveç‘te kışın hava sıcaklığı -40 ° C’ye bile düşebilir
 
 
 
Mutfağı
21 bin 500 kilometrelik sahil şeridine sahip olan ülkede yemek kültürünün büyük bölümünü balıklar, özellikle somon balığı, oluşturur. Norveç mutfağının temeli olan somon balığı, birbirinden güzel pişirme teknikleriyle farklılık gösteren lezzetli yemekleri oluşturur. Ayrıca Akewitt adı verilen patates viskisi, ülkenin milli içeceği olarak yemek kültürünün vazgeçilmezlerinden biridir.
Binlerce yıldır şiddetli kuzey iklimi, Norveçlileri doyurucu ve besleyici beslenmeye zorladı. Günümüzde gelenekler korunuyor: Yerel masanın üzerindeki ana yemekler, karmaşık tariflere göre hazırlanmış balık, et ve ayrıca ürünlerin doğal tadını korumak için süt, ekmek, tahıllar ve minimum soslardır. Norveç‘te deniz ürünlerini severler: tatlılara koymadıkça, ringa balığı, somon, alabalık ve halibuttan çorbalar, turtalar ve sıcak yemekler yaparlar.
Geleneksel yemeklerin en ilginç olanı, alkali ve suya batırılmış morina “lutefisk”fermente rakfisk alabalığı, patatesli kuzu ve forikol lahanası, füme veya kızarmış somon “gelinciktir”.
Norveçliler neredeyse domuz eti yemez, en popüler garnitür olmadıkça sebzeler yapılır ve ekmek yerine kuru lefse yassı keklerin ana bileşenidir. Birincisi, atıştırmalık soğuk sandviç “creembrod”, tatlı waffle çerezleri “krumcake” için balık çorbası oldukça lezzetlidir.
Din ve İnanç
Norveç Düşünce ve özgürlüğünün yüksek olduğu bir ülke olsada Din-Devlet ayrımı konusunda birçok Avrupa ülkesinden geridedir. Ülkede halkın yüzde 80’i kiliseye kayıtlıdır. 2012 yılına kadar parlamento üyelerinin LüteriyenKlisesi’nden olması gereği kuralı bulunmaktaydı. Bunun yanında bakanların en az yarısının Norveç Devlet Kilisesi’nden olması zorunluluğu bulunmaktaydı. 1845 yılına kadar Hiristiyanlık’tan başka dinin yasak olduğu ülke hala Din-Devlet ayrımını yapma sürecindedir.
Ulaşım
Norveç Dünya'nın en gezilesi ülkeleri arasında yer almaktadır. Özellikle şehirleri ve meydanları ile ünlü olan bu ülke doğal güzelliği bakımından zengin bir ülkedir.
Her konuda çeşitlilik sunan Norveç, ulaşım konusunda da zengin bir alternatif listesi sunuyor. Şehirler arası ulaşım için tren en çok tercih edilen ulaşım aracı. Eşsiz doğaya sahip olan Norveç’te tren ile yolculuk ettiğinizde belki de hiç göremeyeceğiniz güzelliklere şahit olabilirsiniz. Ayrıca gelişmiş ulaşım ağı ile otobüs seferleri de size zorluk çıkarmayacaktır. Bunların dışında araç kiralama da Norveç’te gelişmiş olup profesyonel bir hizmet sunan araç kiralama şirketleri sayesinde konforlu bir tatil geçirebilirsiniz. Norveç’teki ulaşımın kolay olduğu gibi Norveç’e ulaşım da kolaydır. Birçok hava yolu firması ile Norveç’e rahatlıkla uçak bulabilirsiniz.
 
Norveç Şehirleri
Norveç, gezginlere eşsiz bir seyahat sunacak birçok şehre sahiptir. Oslo, Bergen,Trondheim,Stavanger, Bodo, Tromso, Narvik ve Alesund gibi sayısız gezi lokasyonuna sahip olan ülkeden, bu şehirleri görmeden dönülmemelidir. Doğaseverler için birbirinden güzel rotalar sunan ülkede Flam ve Voss gibi yerleri tavsiye edebiliriz. Ayrıca dünyaca ünlü trekking rotalarına da sahip olan Norveç’te, Trolltunga ve PulpitRock da olmazsa olmaz sayılabilecek uğrak noktalarıdır.
Norveç, muazzam coğrafyası, yemyeşil doğası, tertemiz havası ve şirin evleriyle, Oslo’dan Bergen’e, Alesund’danLofoten Adaları’na dek dört yönden keşfedilmesi gereken büyülü bir destinasyon.
 
 
 
 
 
Oslo
Oslo, Norveç’in başkenti ve en kalabalık yerleşim birimi. Üçte biri fiyortlardan, üçte ikisi ise orman, park ve yeşil alanlardan oluşan Oslo, gün batımı ile doğumu arasındaki sürenin birkaç saat olduğu bir kent. Modern, dinamik ve merak uyandırıcı bir kent olan Oslo, elli kadar müzesi, tarihi yapıları, sanat galerileri, heykel parkları ve konser alanlarıyla bir yandan da Norveç’in kültürel başkenti.
Bin yıllık tarihi, Oslo Körfezi manzarası, Bygdøy Yarımadasında Viking gemilerini görebileceğiniz deniz müzeleri, Nobel Barış Merkezi, 200’den fazla heykelin sergilendiği Vigeland Heykel Parkı, manzarası ve çağdaş mimarisiyle Opera HouseKraliyet SarayıOslo Katedrali ve Karl Johans Kapısı Caddesi Oslo’da keşfetmekten keyif aldığımız adresler. Munch MüzesiTheScream ve Grünerlokka’nın yanı sıra İskandinavya denince gözünüzün önüne gelen çatıları karla kaplanmış renkli evlerin bölgesi olan Damstredet’i de mutlaka görün.
Bergen
Bergen, Norveç’in ikinci büyük kenti. Orta Çağ’dan günümüze dek varlığını sürdüren bir liman şehri olan Bergen, ülkenin keşfedilmeye değer tüm özelliklerini içerisinde barındıran mini bir Norveç niteliğinde. Yılın üç yüz gününün yağışlığı geçtiği Bergen, fiyort turlarının da başlangıç noktası.
Bryggen, Bergen Limanı’nın kıyısında yer alan, bitişik rengârenk ahşap evleriyle tarihi bir semt. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölgede kafe, restoran ve sanat atölyeleri yer alıyor. Bölge içerisinde ayrıca Hansa Ticaret Birliği Müzesi ve on ikinci yüzyıl yapısı olan Azize MaryKilisesi ileBryggen Limanı’nın sonunda şehrin en ünlü alışveriş duraklarından biri olan Fisketorge’i gezilmelidir. Bergen’de ayrıca, trafiğe kapalı şirin bir yer olan Torgalmenningen, Bergen’in nefis manzarasını izleyebileceğiniz Floyen Tepesi ve on üçüncü yüzyıl yapısı olan Bergenhus Kalesini görülebilir.
Trondheim
Trondheim, Norveç’in üçüncü büyük kenti. 997’de kurulan ve Viking Krallığı’nın Şehri olarak anılan bir liman kenti olan Trondheim, yıl boyunca Viking kültürü ile ilgili pek çok etkinliğin ve festivalin düzenlendiği, sembolik mızrak dövüşü turnuvalarının gerçekleştirildiği şirin bir kent.
Eski adı Trondhjemolan kentin adının anlamı ise Trond’un Evi. Vikingler’e başkentlik yapan ve Orta Çağ’da dini bir merkez haline gelen Trondheim’de, Sverresborg KalesiNidaros Katedrali ve muazzam güzellikteki ahşap renkli evleriyle görülecek pek çok yere sahip. Kente, Oslo’dan hareket eden trenlerle ulaşım mümkün.
 
Stavanger
Stavanger, Norveç’in dördüncü büyük kenti. Stavanger’in en önemli özelliği Kuzey Denizi’ndeki petrolün ilk olarak burada keşfedilmesi. Aynı zamanda Rüzgârın Şehri anlamına gelen Stavanger, okyanus kıyısına yakın olması nedeniyle her daim rüzgârlı. Petrol bulunmadan önce şehir Norveç’in Ringa Balığı Başkenti unvanına sahip olan kentte dünyaca ünlü bir Petrol Müzesi de bulunuyor. Şehrin limanı ayrıca cruise gemilerinin demirlediği noktalardan biri.
Stavanger’ın eski şehir merkezi olan OldStavanger bölgesi, Avrupa’nın en büyük ahşap evlerini içeren bir bölge. On sekiz ve on dokuzuncu yüzyıldan kalma yaklaşık iki yüzden fazla evden oluşan Stavanger Evleri, inanılmaz şirin. Marina bölgesindeki kafelerde bir şeyler içebilir, Breiavatnet’te ördekleri izlenebilir. Stavanger’da ayrıca on sekizinci yüzyıl yapısı olan Stavanger Katedrali’ni gezilebilir ve şehrin biraz dışındaki GodalenBadeplass’ı ziyaret edilebilir.
Svalbard
Svalbard, Norveç’e bağlı, Kuzey Buz Denizi, Barents Denizi, Grönland ve Norveç Denizi arasında yer alan bir takımada. Dünyanın en kuzeydeki yerleşim yeri olarak bilinen Svalbard, buzullar, kutup ayıları, kutup tilkileri ile çok zengin bir vahşi hayata sahip. 1900’lerin başından bu yana yapılan bir antlaşma ile kırk ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınmışsa da günümüzde bu hakkı yalnızca Norveç ve Rusya kullanıyor. İnsan cesedinin dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerden olan Svalbard Adaları’nın üçte ikisi doğa mirası olarak korunuyor.
Svalbard’ın en önemli yerleşimleri LongyearbyenBarentsburg ve NyAlesund. Son yıllarda oldukça turistik olan adalara yıl boyunca gemi ve bot seferleri düzenleniyor. Svalbard’la ilgili en heyecan verici şey, dünyanın en kuzeyinde olma hissi. Kış aylarında günün hiç doğmadığı, yazın ise hiç kararmadığı, kuzey ışıklarının görülebileceği en iyi yerlerden birisi Svalbard.
Norveç fiyortları
Norveç fiyortları, Norveç’in sahip olduğu eşsiz doğal oluşumlar. Dar, derin körfez anlamına gelen fiyortlar topağın çökmesi ya da deniz yüzeyinin yükselmesi sonucu dağlık kıyı bölgelerinde buzulların açtığı vadilerin su ile dolması ile oluşuyor. İsmini doğal liman anlamına gelen eski bir İskandinav kelimesinden alan fiyortlar, en çok Norveç, İskoçya, İzlanda, Grönland, Alaska, Güney Şili ve Yeni Zelenda kıyılarında bulunuyor. Ancak dünyanın en güzel fiyortları Norveç kıyılarında yer alıyor. Denizin kara parçasının içine doğru girmesi ile oluşan fiyortların Norveç’te en ünlü ve en çok ziyaret edilenleri ise batı fiyortları. Büyüleyici güzellikteki bu oluşumlar hakikaten ziyaretçilerin aklını başından alacak kadar güzel! Dünyanın en uzun fiyortu olan Sognefjord ve Unesco’nun Dünya Mirası listesine aldığı Naroyfjord; ülkenin batı sahillerinde bulunan yemyeşil kent Bergen, fiyortları keşfetmeye başlamak için en uygun yerler.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR