Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Değişimlere Kolay Adapte Oluyoruz

Değişimlere Kolay Adapte Oluyoruz

Kandan Özgür GÖK - Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü

Değişimlere Kolay Adapte Oluyoruz
Universal Robots olarak cobot’larımızla esnek üretim, esnek otomasyon ve esnek iş gücü avantajı sağlıyoruz. Cobot’larımızla üreticilerin üretim kapasitesini artırarak, artan üretim taleplerini güvenli bir şekilde karşılamalarına yardımcı oluyoruz. Artan mesai saatleri karşısında düşen iş gücü ya da konsantrasyon gibi insana özgü sorunları cobot’larımızla sorun olmaktan çıkarıyoruz. 
 
Değişimlere Kolay Adapte Oluyoruz
 
Universal Robots olarak otomasyon sektöründe 2005 yılından beri faaliyet gösteriyorsunuz. Kuruluş aşamalarınızı ve gelişim sürecinizi okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?
Universal Robots, küçük ve orta ölçekli işletmeler için robot teknolojilerini erişilebilir kılmak amacıyla 2005 yılında kuruldu. Merkezi Danimarka’da olan Universal Robots, kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir.
Türkiye pazarına 2007 yılında giriş yaptık ve Ortadoğu ülkeleri, Yunanistan ve İsrail’deki operasyonları buradan yürütüyoruz. 700’ün üzerindeki distribütörümüz ile Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Almanya’dan İngiltere’ye, Rusya’dan Çin’e kadar 20 ülkedeki 29 ofisimiz ile 50’yi aşkın ülkede 700’e yakın çalışanımız ile faaliyet gösteriyoruz. Universal Robots olarak, bugün Dünya da 50 den fazla ülkede 44 bin cobot’umuz kullanılıyor.

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz? Hangi sektörlere yönelik üretim yapıyoruz?
Dünyanın bir numaralı kolaboratif robot üreticisi olarak bugün, farklı iş ve üretim modellerinde hizmet vermek üzere farklı taşıma kapasitelerinde robot geliştiriyoruz. Farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 serimiz mevcut ve bu ürünler de UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e olarak ayrılıyor. 
Geniş yelpazedeki uygulamalara çözüm sağlamak için 3, 5, 10 ve 16 kg olarak dört farklı taşıma kapasite seçeneği sunuyoruz. 6 eksenli cobot’larımız son derece esnek yapıda ve mevcut üretim ortamlarına kolayca entegre edilebiliyor.
UR3e cobot’umuz, masaüstü uygulamaları için ideal olan ultra hafif, kompakt, iş birliğine dayalı endüstriyel bir robot. Az alan kaplaması sayesinde doğrudan makinenin içine veya dar çalışma alanlarına kurulum imkanı tanıyor. Bu cobot 3 kg taşıma kapasitesine sahip ancak, ± 360 derecelik dönüş kabiliyeti ve uç elemanı bağlantı ekseninde sonsuz dönüş imkanıyla, hafif montaj ve cıvatalama uygulamaları için idealdir.
5 kg'a kadar taşıma kapasitesi ile orta ölçekli uygulamalar için ürettiğimiz UR5e cobot’umuz ise, kompakt ve hafif bir endüstriyel kolaboratif robottur. Genel amaçlı bu robotu, çok yönlülük ve uyarlanabilirlik için ürettik.
UR10e, 10 kg’lık yüksek taşıma kapasitesi ve uzun erişim kabiliyeti ile çok yönlü bir iş birliğine dayalı endüstriyel robot koludur. 1300mm'lik erişimi, hassasiyetten ve taşıma kapasitesinden ödün vermeden geniş çalışma alanı sağlar. UR10e, makine besleme, paketleme ve paletleme vb. birçok uygulama için idealdir.
16 kg taşıma kapasitesi ve kapladığı az alanla, ağır makine besleme, malzeme taşıma, paketleme, cıvata ve lokma sıkma uygulamaları için ideal UR16e cobot, daha ağır uç elemanı kullanımı ve daha kısa çevrim süreleri elde etmek için çoklu parça taşıma imkanı sunar.
Cobot’larımızla, tarımdan otomotive, sağlıktan gıdaya kadar üretimin ve sanayinin olduğu her alanda çözümler sunuyoruz. Cobot’larımız ile her ölçekteki üreticiye esnek üretim imkanı sunuyoruz. Montajdan boyamaya, vidalamadan etiketlemeye, paketlemeden cilalamaya, enjeksiyon kalıplamadan kaynağa kadar aklınıza gelebilecek her türlü uygulama için robot ürün yelpazemiz bulunuyor.

Universal Robots şu anda planladığı konumda mı? Geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir? 2019 yılını geride bırakırken 2020 yılı ile ilgili beklenti ve hedefleriniz var mı? Bu yıl içerisinde yeni bir ürün, yatırım ya da proje çalışmalarınız olacak mı?
Hayata geçirdiğimiz yatırımlarımızla son yıllarda global düzeyde yakaladığımız büyümemizi 2019 yılında da sürdürdük ve bir önceki yıla göre yüzde 6 büyüme sağlayarak, 248 milyon dolar ciroya ulaştık. Bugün, dünyada yüzde 60’lık bir pazar payına sahibiz.
Kısa bir süre önce Mobile IndustrialRobots ile bir iş birliği hayata geçirdik. İş birliğimiz ile ABD’li ana şirket TeradyneInc’in finansal desteğiyle dünyanın en büyük cobot geliştirme ve üretim merkezini kurmak üzere adım attık. Bu yatırım ile birlikte 32 bin metrekaresi açık olmak üzere toplamada 50 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek cobot merkezini ortak kullanarak yeni ürün geliştirme ve üretmeye odaklanacağız.

Satışını yaptığınız ürünleri daha sonrasında nasıl bir hizmetle destekliyorsunuz? Biraz bilgi verir misiniz?
Ürünlerimizde otomasyondan daha fazlasını sunuyoruz. Universal Robots olarak, insanların dünyadaki çalışma ve yaşam tarzlarını değiştiriyoruz. Kişilerin ve gelişmekte olan ülkelerin vizyonunu geliştirmelerine yardımcı olarak, üreticinin tekrarlayan görevlerini azaltmaya yardımcı oluyoruz.
 
UR cobot çözümleri, üreticilerin her türlü pazar ortamında rekabet edebilmek ve kazanç sağlayabilmek için ihtiyaç duyduğu esnekliği ve yatırımın geri dönüşünü sağlar. Geleneksel robotlara göre büyük oranda avantajımız bulunuyor. Ayrıca robot kollarımızla birlikte kullanılacak uç elemanları aksesuar ve otomasyon çevre ekipmanları yazılımlarla sürekli güncel kalmasını sağlayabiliyoruz.Satış sonrası, bakım, onarım ve yedek parça konusunda da kullanıcılarımıza partnerlerimizle destek oluyoruz. Ayrıca robotlarımız farklı görevler için yeniden programlanabiliyor bu da yarımının farklı alanlarda ve uzun süre kullanılmasına olanak tanıyor.
Universal Robots olarak son derece dinamik ve değişimlere kolay adapte olabilen bir kurumuz. Pandemi döneminde dijitale hızla uyum sağlayarak hayata geçirdiğimiz Canlı Çevrimiçi Web Seminerleri ile çözüm sunduğumuz sektörlere destek oluyoruz. Bundan sonraki yeni normal döneminde de online çalışmalarımız devam edecek ve sektörün her zaman yanında olacağız
Buna ek olarak, kolaboratif robot programlaması öğrenmek isteyenler için UR Akademi iş birliği ile ücretsiz online eğitim imkanı sunuyoruz. Bu sayede dileyen herkes yalnızca 87 dakikada cobot programcısı olabiliyor. Böylece kullanıcıların kendi cobot’larını programlamalarına da imkan sağlıyoruz.

Universal Robots olarak satın almalarda müşterilerinize ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
Bu konuda bilgi almak isteyen firmalara web sitemizden ücretsiz indieilecekleri e-kitaplarımızı indirmelerini, seminerlerimizi izlemelerini, örnek uygulamaları incelemelerini, ücretsiz çevrimiçi interaktif cobot eğitimini almalarını ve bu teknolojiyi tanımlarını öneriyorum. Bu kaynaklardan yararlanarak birçok noktada fayda sağlanacağını değerlendiriyorum.
Ayrıca 8 dilde sağlanan ücretsiz çevrimiçi interaktif cobot eğitimini çok yakında Türkçe seçeneğini de kullanıcılarımıza sunacağımızı bildirmek isterim

Dünyadaki gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Teknoloji hızla gelişirken siz teknolojiyi kendi bünyenizde nasıl takip ediyorsunuz?
ABI Research’e göre, cobot pazarının 2030 yılında 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor ve sektörümüzde son derece hızlı gelişen bir teknoloji ve sert bir rekabet var. Dünyada giderek büyüyen cobot pazarından liderliğini açık ara sürdüren Universal Robots, otomasyonu herkes için erişebilir hale getirebilmek için Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına devam ediyoruz. Universal Robots olarak 65’ten fazla patentimiz bunuluyor ve sektörde cobot teknolojilerinin mucidi olarak biliniyoruz. Bu doğrultuda ‘robotik teknolojisinin Nobel’i olarak kabul edilen ‘Engelberger Ödülü’nü 2018 yılında aldık. Ar-Ge ve inovasyon bizim için sürdürülebilir iş modelimizin tanımı oluyor.

Türkiye’de sektörün bugün gelmiş olduğu konumu, şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak, değerlendirirsek neler söylersiniz?
Gerek işletmelerin ve gerekse üretim süreçlerinde esnekliği son derece önem kazandığını ve değişimlere hızlı adaptasyonun gün geçtikçe daha da önemli olduğunu görüyoruz. Bu anlamda otomasyon süreçlerine en kolay efektif ve yalın şekilde başlamanın en katma değerli yönteminindecobot’lu otomasyon sistemleri ile başlamak olduğunu değerlendiriyorum. Hızla gelişen bu alanda firmaların bu konsepti en hızlı şekilde adapte olarak geleceği yakalamaları gereğinin altını özellikle çizmek istiyorum.

Peki, Universal Robots’u sektörde farklı kılan nedir? Neden tercih edilmeli?
Universal Robots olarak cobot’larımızla esnek üretim, esnek otomasyon ve esnek iş gücü avantajı sağlıyoruz. Cobot’larımızla üreticilerin üretim kapasitesini artırarak, artan üretim taleplerini güvenli bir şekilde karşılamalarına yardımcı oluyoruz. Artan mesai saatleri karşısında düşen iş gücü ya da konsantrasyon gibi insana özgü sorunları cobot’larımızla sorun olmaktan çıkarıyoruz. 
Sunduğumuz çözümlerimizle, üreticilere konvansiyonel robotlardaki zor programlama, uzun süren kurulum ve özel korumalı iş hücreleri gibi ekstra maliyetlerini ortadan kaldırmalarına yardımcı oluyoruz. Esnek kullanım, kolay programlama, güvenli kullanım, hızlı kurulum cobot’larımızla sunduğumuz temel avantajlarımız. Tüm bu temel avantaj ve farklarımızla küçük ve orta ölçekli işletmelere rekabet, üretim gücü ve esneklik kazandırıyoruz.
Öncelikle Cobot’larımızın en büyük farkının hızlı kurulum olduğunu söyleyebilirim. Cobot’umuz ve kontrol ünitesi bir kutu içinde geliyor ve 220 Watt’lık enerjisi ile ekstra elektrik tesisatına gerek duymadan hızlı bir şekilde montajını yapıp çok hızlı ir şekilde programlayıp basit bir işlem için çalışır hale getirebiliyorsunuz. Hızlı bir şekilde üretime geçebilmek de günümüz açısından son derece önemli bir özellik oluyor. İş birliğine dayalı cobot’larımızın geleneksel robotlardan farklı, ihtiyaca göre üretim hattının değişik hatlarına taşıma olanağı sunuyor. Cobot’larımızı manuel ya da otonom araçlarla fabrika içinde taşıyarak, uç elemanlarını değiştirip güvenli bir şekilde farklı görevleri yerine getirmek için tekrar programlayabilirsiniz. Cobotlar aynı zamanda çok az alan kaplıyor ve 360 derecelik bütün eksenlerdeki hareket kabiliyetiyle üretimde insanla birlikte güvenle kullanılabiliyor.
Bir diğer farkımız da cobot’larımızın kolay programlanabilmesi. Universal Robotscobot’larının programlanması akıllı telefon kullanmak kadar kolay. Patentli sezgisel 3D programlama, sezgisel el kumandası özelliğimizin yanı sıra cobotu hareket ettirerek elle programlama özelliğimiz bulunuyor. Ayrıca cobot’larımız tabletler üzerinden sürükle bırak şeklinde birkaç dakika gibi kısa sürede programlanabiliyor.
Bir robotun tek başına bir insanla güvenli bir şekilde çalışabilmesi, robotu farklı kılan özelliği olarak ortaya çıkıyor. Robotlarımızın tümü 15 ve 17 seviyede, sabit ya da ayarlanabilir güvenlik fonksiyonu bulunuyor. İlk güvenlik özelliğimiz robotun kuvvet sınırlaması özelliği. Siz bir program yazarken cobota limitler belirleyebiliyorsunuz. Robot çalışırken etrafta bir şeye çarparsa ya da temas ederse kendine ve etrafına zarar vermeden durmasını sağlıyor.  Cobota ayrıca güvenli bir alan da yaratabiliyorsunuz. Cobotunuz belirlediğiniz bu alanın dışına çıkmadan sorunsuzca çalışabiliyor. Cobot’larımızın ayrıca, EN ISO 13849-1, EN ISO 10218-1, Kategori 3, PLd TUV Nord Sertifikaları da bulunuyor. Daha önce robotlarımızın 360 derece eksen özelliğinden bahsetmiştim. Özellikle UR3 ve UR3e cobot’umuzun 6’ıncı eksende sonsuz dönüş kabiliyeti önemli bir fark yaratıyor. Bununla birlikte robotlarımızın düşük enerji tüketimi bizim ve üretici için son derece önemli bir fark. Enerji sizlerin de bildiği gibi günümüzde hammaddeden sonra en önemli giderler arasında yer alıyor. Enerji maliyetinin az olması yapılan yatırımın da kısa sürede geri dönüşünü sağlıyor. Cobot’larımız herkes için erişilebilirve kolay kullanılabilir bir otomasyon imkanı sağlıyor. Türkçe kullanımın da bu anlamada çok değerli olduğunu biliyoruz. Gerek cobotun kumanda panelinde gerekse tüm kılavuzlarımızı bundan dolayı Türkçe olarak hazırlıyoruz.
Ayrıca Universal Robots olarak, UR Akademi, düzenlediğimiz online eğitimlerimiz webinarlar ve Uygulama Sihirbazı ile şartlar ne olursa olsun çözüm sunduğumuz tüm sektörlerin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu eğitimler satış sonrası destek ve hizmet anlamında da son derece önemli. Robot teknolojileri sürekli gelişen ve değişen bir teknoloji ve biz de bu teknolojiyi üreticilerimiz gözünde canlı tutmaya çalışıyoruz. Uygulama sihirbazımız ile de baştan sone eksiksiz bir üretim şablonu çıkartarak küçük ve orta ölçekli üreticilere tüm süreçlerde çözüm ortağı oluyoruz.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • RSM Grup’tan İki Dev Yatırım

    RSM Grup’tan İki Dev Yatırım

    RSM Grup, elektrik malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Bimed’e ve ambalaj makineleri sektöründe faaliyet gösteren Beta-Pak’a çoğunluk hisselerini satın alarak ortak oldu.... Devamı »