Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / BAYRAMPAŞA DA KÜÇÜK BİR ATÖLYE SERÜVENİ

BAYRAMPAŞA DA KÜÇÜK BİR ATÖLYE SERÜVENİ

Abdullah KARABULUT / EKİN Makina Plastik Genel Müdür / CEO

BAYRAMPAŞA DA KÜÇÜK BİR ATÖLYE SERÜVENİ
 
Ekin Makina Plastik firmasının kurulmasına nasıl karar verdiniz? Kuruluş ve gelişim aşamalarınızı bizlerle paylaşır mısınız? 
Ekin Makina 1994 yılında Bayrampaşa’da küçük bir atölye olarak serüvenine başladı. Önceleri ayda bir tane makineyi anca bir araya getirebilen küçük çaplı bir işletmeydi. Nasılına gelecek olursak; kurucusu Abdullah Karabulut’un bu alandaki bilgi birikimi ve ustalığı bu firmanın temellerini attı. Zaman içerisinde Ekin Makina kalite, müşteri talep ve memnuniyetini ön planda tutarak üretimini, makine çeşitliliğini makine parkurunu, kalifiye eleman sayısını planlı olarak arttırmaya devam ediyor.
 
Bizlere ürün çeşitliliğinizden ve üretim aşamasındaki bilgi birikimlerinizden bahseder misiniz?
Bizim en büyük avantajlarımızdan ve bizi farklı kılan özelliklerimizden biri ürün yelpazemizdir. Bununla ilgili terzi örneği verebiliriz; terziye gider, kumaşı beğeniriz ve terzi de bizim ölçülerimizi alır neticesinde bir iş çıkarır. Bizler de, bize gelen müşterilerimizin önce ihtiyaçlarını dinleyip daha sonra hangi makinenin uygun olacağı konusunda değerlendirmelerde bulunup, seçenekleri sunarız. Standart makinelerin yanı sıra, sadece kendilerine özel olarak üretilmiş makinelerin de teminini sağlıyoruz.
 
Ekin Makina’ nın en çok talep alan ürünlerini üretmek için yürüttüğünüz Ar – Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
En çok talep alan ürünler aslında piyasada en çok görebileceğiniz ürünlerimizdir. Yani bakıldığında oturmuş bir sistem gibi görünebilir. Sorun çıkartmayan ürün en iyi üründür gibi bir düşünce doğru olamaz. Biz de böyle düşündüğümüz için sektördeki yenilikleri sürekli takip ediyor, ve kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi sürekli değerlendiriyoruz. Buna bir örnek verecek olursak; mafsallı sistemden tamamen silindir sıkma sistemine geçtiğimiz örneğini verebiliriz. Ve bu da uzun süreli bir Ar-ge sonucunda gerçekleşmiştir. Başlangıçta yaşadığımız sorunlar, ve bunların kaynaklarına inebilmek, hepsi tecrübeli ekip arkadaşlarımızın iş birliği neticesinde gerçekleşmiştir. Bu sayede yeni bir sisteme geçiş yapılabilmiştir.
 
Üretimde daima kaliteyi sürdürebilmek adına yaptığınız çalışmalardan söz etmenizi istesek neler söylersiniz?
Bizce kaliteyi sürdürebilmenin bir tek yolu vardır, bu da; yenilikleri daima takip etmek. Biz, kullandığımız ürünlerin kalitesini daima sorguluyor ve takip ediyoruz. Ve en önemlisi dışa bağlılığı en aza indirmek kalitenin devamlılığı açısından etkilidir. Günden güne gelişen ve büyüyen bir firma olarak kendi ihtiyaçlarımızı tamamlayabilmek için de kendi fabrikamızı büyüttük ve dışarıdan temin ettiğimiz mamullerin işlenmesi için yeni makinaları firmamıza kattık. Böylece hızlı ve düşük maliyetli üretimle kalitemizi arttırmayı planlıyoruz.
 
Sizce içinde bulunduğunuz sektörün ulusal ve uluslararası anlamdaki önemi nedir?
Plastik sektörü tartışmasız dünyanın en çok talep gören ve en tartışmalı alanlarından biridir. Gündelik yaşamımızdan tutun, devasa yapılara varana kadar her alanda plastik mamullerle karşılaşıyoruz. Plastik üretiminde Türkiye, dünyada büyük paya sahiptir. Avrupa ikincisi, dünya yedincisidir. Buna karşılık plastik işlemede başarılı fakat plastik enjeksiyon makinalarında %90 dışa bağlıdır. Öte yandan sürdürülebilir ve kullanımı kolay plastiklerin üretilmesini destekliyoruz. Tüm dünya olarak üretim tutumunun ihtiyacımız kadar ve düzenli olması üretici dahi olsak insani görevimizdir.
 
Satış sonrası hizmetlerinizden bahsedecek olursanız bize teknik destek biriminiz hakkında bilgi verir misiniz?
Bizi öne çıkaran faktörlerden biri ürün yelpazemiz olduğu gibi en önemli diğer faktör satış sonrası hizmetimizdir diyebiliriz. Makine tesliminden hemen sonra (dünyanın neresinde olursa olsun) teknik ekibimiz gidip kurulumunu yapıyor, makinenin eğitimini veriyor. Türkiye’de de çok daha fazla aktifiz. Fakat müşterilerimizle iletişimimiz bundan sonra da devam ediyor. En ufak bir sorunlarında yahut bir ürün ihtiyaçlarında hemen taleplerine geri dönüş yapıyor, teknik servise ihtiyaç duymaları halinde servislerini sağlıyoruz. Böylelikle daima ulaşılabilir oluyoruz. Bu da, üretimde zamanla yarışan firmalar için büyük bir avantaj sağlıyor.
 
Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?
Türkiye’de 3900 adet, yurtdışında 850 adet faal plastik enjeksiyon makinası bulunan Ekin Makina, gün geçtikçe Türkiye’de “başardığı marka olma” durumuna, dünya genelinde her geçen gün daha da yaklaşmaktadır. Piyasadaki konumunu kalite, sürekli AR-GE ve ÜR-GE ile sağlamanın bilincinde olarak üretmeye devam ediyor.
 
Gelecek dönemlere ait hedeflerinizi, varsa yeni projelerinizi anlatmanızı istesek bizleri bu konuda bilgilendirir misiniz?
Uzun vadede kapasitemizi arttırmak istiyoruz. Makina çeşitliliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Ve en önemlisi Avrupa’da artık biz de varız demek istiyoruz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR