Cuma , 03 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / ​​Polytekprom & RTT İşbirliğiyle Hassas Granül ve Çapak Kalite Analizi: Flakeanalyzer 2.0

​​Polytekprom & RTT İşbirliğiyle Hassas Granül ve Çapak Kalite Analizi: Flakeanalyzer 2.0

Plastik geri dönüşümü, yeni plastik üretiminde kullanılan petrol ve gaz gibi sınırlı doğal kaynakları korur. Aynı zamanda yeni plastik üretimiyle ilişkilendirilen sera gazı emisyonlarını azaltır.

​​Polytekprom & RTT İşbirliğiyle Hassas Granül ve Çapak Kalite Analizi: Flakeanalyzer 2.0
​Plastik geri dönüşümü, yeni plastik üretiminde kullanılan petrol ve gaz gibi sınırlı doğal kaynakları korur. Aynı zamanda yeni plastik üretimiyle ilişkilendirilen sera gazı emisyonlarını azaltır. Çevresel faydalarının yanı sıra, plastik geri dönüşümü ekonomik faydalar da sunar. Geri dönüşümlü plastik pazarı büyüyen bir endüstri olup iş imkanları sağlar ve ekonomiye katkıda bulunur.

Ancak plastiklerin geri dönüşüm oranları bu açık vizyonla örtüşmüyor gibi görünüyor. Plastik geri dönüşümü, plastik atık malzemelerinin toplanması, ayıklanması ve işlenmesini içerir ve yeni ürünler yaratmak için kullanılır. Kalite derecelendirmesi veya ham maddeye olan substitüsyon seviyesi, malzemenin saflığı ve kontaminasyon yüzdesiyle oldukça bağlantılıdır.

Plastiklerin tam geri dönüşüm zinciri oldukça karmaşıktır ve genellikle malzeme birkaç kez satılır ve satın alınır, ta ki yeni bir ürün için ham madde haline gelene kadar. Geri dönüşümlü malzemelerin ticaretinde kalite en önemli değerlerden biridir.

Evsel atıklar modern bir geri dönüşüm tesisinde toplanır ve ayıklanır. Her fraksiyon için saflık seviyesi son yıllarda arttırılmış ve %93-98 aralığına yükseltilmiştir. Bu, %93'ün hedef olduğu ve %7'sinin başka bir şey olabileceği anlamına gelir. Örneğin, PE kapağı olan PET şişe veya PVC etiketi olan PET şişe, PET şişe fraksiyonunda kabul edilebilir.

Zincir boyunca bir sonraki adım PET şişe geri dönüşümdür. Bu, şişelerin kırılması, elenmesi, yıkanması ve malzemenin %99'luk bir saflığa ulaşacak şekilde ayrıştırılmasını içerir. Bu yüksek saflık seviyesine ulaşmak için sürecin beslemesi önemlidir. Malzeme, ayıklamadan %93 gerçek PET şişe malzemesi olarak gelirse veya yasal bileşiklerin daha yüksek bir içeriğine sahip olursa, bu değerli malzemenin değeri farklı olacaktır.

Yasal bileşikler, malzemenin kendisine odaklandığından ve ürün gruplarına odaklanmadığından, bir sonraki ayrıştırma adımlarının kalitesini ve değerini düşürür. Her iki saflık spesifikasyonu da sürecin her bölümü için uygundur, ancak tamamen farklı bir değerlendirmeye yol açabilir. Ek olarak, karmaşık bir ayıklama tesisinde detaylı kalite kontrolün yapılması çok zaman alıcıdır. Üretim çok yüksektir ve >40 kg gibi büyük örnek boyutları olsa bile günlük üretimin %0,5'in altındadır. Bu nedenle ürünlerin kalitesi konusunda anlaşmazlık kolayca ortaya çıkabilir. PET şişe geri dönüşümü söz konusu olduğunda durum tamamen farklıdır. Önceden ayıklanan PET şişelerin malzeme kalitesi genellikle çok yüksektir. Burada zorluk renk çeşitliliğindedir. PET şeffaf en yüksek değere sahiptir ve bu nedenle yanlış renklerin çok küçük bir miktarı kabul edilebilir - ve daha karmaşık hale getirmek için, bazı renkler diğerlerinden daha fazla işlemi bozar. PET açık mavi kabul edilebilir, RPET (açık gri) iyidir ve PET kahverengi kabul edilebilir değildir. Ayıklama tesisine kıyasla, PET geri dönüşüm tesiste daha düşük geçişler bulunur. Bu, tarama sırasında daha yüksek hassasiyet gerektirir, çünkü küçük kirleticiler hemen negatif bir etkiye sahip olur. Yüksek sıklıkta kalite kontrolü yapmak için kalibrasyon gereksinimi daha yüksektir ve bunun içinde numunelerin saklanması gerekmektedir.

İlk bakışta bu iki kalite analitiği görevi tamamen farklı görünüyor: Yüksek üretim ve büyük örnek boyutları gerektiren ayıklama tesisinin yanı sıra, düşük üretim ancak analizin kendisinde yüksek talep gerektiren geri dönüşüm şirketi.

Malzemelerin ve malzeme akışlarının analizi, RTT System GmbH'nin 2010'daki kuruluşundan bu yana temel uzmanlık alanının bir parçası olmuştur. 2021 yılında, granül malzemelerin veya plastik parçacıklarının hızlı ve yıkıcı olmayan kalite kontrolü ve malzeme analizi için ilk AI tabanlı çoklu sensör analiz sistemi olan flakeanalyser 2.0 piyasaya sürüldü. Son teknoloji HSI teknolojisi, algılanabilir malzemelerin çok geniş bir yelpazesini mümkün kılar. Yüksek çözünürlüklü renk kamerasının tam entegrasyonu ve 3D şekil tespitimiz ile birleştirildiğinde, bu sistem tüm taranan nesnelerin hassas ölçümünü yapabilir. Her nesne malzeme türüne, rengine ve şekline göre taranır. Her sensörden gelen ham veriler, AI tabanlı değerlendirmenin ve nihai sınıflandırmanın temelini oluşturur. Sistem kendini temizler ve - daha da önemlisi - kendini kalibre edebilir. Kendi kalibrasyon aracı, farklı flakeanalyser arasında bile tekrarlanabilir ölçümlerin temelidir ve bu, ölçümlerin güvenilir bir kalite analizi için anahtarıdır.
Flakeanalyser 2.0, küçük boyutlarda (2-30 mm) çalışır. Bir çevrimdışı analiz aracıdır. Bu nedenle farklı işlem adımlarından örnekleri analiz etmek mümkündür. Eleme, ayıklama veya yıkama adımlarını değerlendirmeye yardımcı olabileceği gibi hızlı bir giriş analizi de yapmak mümkündür. Bu durumda malzeme 30 mm'nin altında parçalanmalı ve üniteye beslenmelidir. Ortak bir örnek boyutu 2 litre olup, çevrimiçi modunda hacim sınırlı değildir.

Çevrimiçi analiz, daha yüksek geçişler için bir seçenektir. Ancak tarama süresi düştüğünde ve tek nesneler artık algılanamaz hale geldiğinde, analizin doğruluğu düşer. Sadece malzeme akışının yüzeyinin grobunu taramak mümkündür. Öte yandan, taranan nesneler çok daha fazladır ve bu nedenle sonuçlar ortalama olarak iyi olabilir. Bu durumda sonuçlar tekrarlanabilir değildir.

Türkiye piyasası için RTT System GmbH, Polytekprom ile birlikte çalışmaktadır. Lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin, böylece bireysel üretiminiz için kalite yönetiminize olası desteğimizi tartışabiliriz.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR