Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / Kimya Sektöründe İhracatın Yıldızları Ödüllerine Kavuştu

Kimya Sektöründe İhracatın Yıldızları Ödüllerine Kavuştu

İKMİB Hakkında Detaylı Bilgi İçin: www.ikmib.org.tr

Kimya Sektöründe İhracatın Yıldızları Ödüllerine Kavuştu
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) her yıl düzenlediği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”, bu yıl 18 Haziran 2021 tarihinde hibrit olarak gerçekleştirildi. 2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Tören’inde 35 kategoride 175 ödül sahiplerini buldu.
2020 yılında dünya ekonomisi ve küresel ticaret pandemi gölgesinde zorlu bir süreç geçirirken, Türk kimya sektörü 18,3 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü oldu. Pandemi etkisiyle 2020 yılında küresel kimya sektör ihracatı yüzde 12 daralırken, Türk kimya sektör ihracatı ise yüzde 11 dolayında daraldı. Sektör ihracatı dünyadaki yüzde 0,6’lık payını ise korudu. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan kauçuğa, medikalden boyaya kadar pek çok farklı alt sektörden 7 bin üzerinde aktif ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB, Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yüzde 59’dan fazlasını gerçekleştirdi.
İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene TC. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 35 kategoride ilk 5’e giren 175 firma ödül almaya hak kazandı.  


Rıza Tuna Turagay: “Kimya sektörü bir ülkenin gelişmişliğinde temel göstergelerden biri” 

2020 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TC. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüğünü hatırlatarak, “İkinci çeyrekte çok daha yüksek büyüme rakamlarını yakalayacağız ve seneyi artı noktada büyümeyle kapatacağız. Mayıs ayında ihracat şampiyonumuz kimya sektörümüz oldu. Kimya sektörünün Türkiye'nin toplam ticaretindeki payını daha da yükseltme potansiyeli var. Biz bugün kimyada hala yüzde 60-70 dışa bağımlıyız. Kimya sektörü dediğimiz zaman dünya ticaretinin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bizdeki payı yüzde 12,5 civarında. Bu payı artırmamız lazım. Yüzde 7'lik büyüme gerçekleştirdik ilk çeyrekte bunun 1,1 puanı ihracatın katkısı. Bunu daha da artırmamız lazım.


İsmail Gülle: “İhracat hedefimiz 200 milyar dolar”

Pek çok olumsuz beklentinin aksine, ülkemiz 2020 yılında yüzde 1,8, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 7 büyüdü. İki çeyrektir 50 milyar doların üzerinde ihracatımız var ve altıncı ay rakamı da bize üçüncü çeyrekte 50 milyar doların üzerinde bir rakama işaret ediyor.  Üç çeyrektir arka arkaya 50 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmiş olacağız. Dünya ticaretinde çok önemli bir yoğunluğu var kimya sektörünün


Adil Pelister: “Bu seneyi 21 milyar doların çok üstüne çıkarak bitireceğimizi düşünüyoruz”

2020 yılında pandemi dolayısıyla global tedarik zinciri ve lojistik sistematiğinin neredeyse çöktüğü bir süreçte, yaşanan sıkıntılara rağmen sektörel bazda 18,3 milyar dolar ihracat ile yılı ikinci olarak bitirmeyi başardıklarını söyledi. Bu sene, 2021 yılı itibarıyla, çok şükür, bu azalmayı telafi ederek yeniden yükselişe başladık. Geçen senenin aynı ayına oranla, kimya sektörü olarak ihracatımızı yüzde 80 oranında artırarak, 2 milyar 130 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yine geçen senenin ilk 5 ayına oranla, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 35’lik bir ihracat artış oranı kaydederek, kimya sektör ihracatımız, 9.6 milyar dolara ulaştıBuna göre de üretmeye ve ihracat yapmaya var gücümüzle devam ediyoruz. Bu haklı gururu bizlere yaşatan kıymetli ihracatçılarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.


Pelister: “Ekonomik kalkınmanın anahtarı da kimya sektörüdür”

Kimya sektörü direkt ya da dolaylı tam 27 sektörün tedarikçisidir. 2030 vizyonumuzu gerçekleştirebilmek için devletimiz, sektörümüz ve bilim dünyamızın temsil edildiği Ulusal Kimya Ajansı kurulması gerekliliğini de arz etmek isterim. İçinde akredite referans laboratuvarları, dijital kütüphanesi, Ar-Ge merkezi ve yeni buluşların ekonomik hayata geçirilmesine olanak tanıyacak olan 'kuluçka merkezi'nin de bulunacağı bu önemli bilim ve ekonomi merkezimizin açılışını önümüzdeki sene yine hep birlikte yapacağız inşallah” açıklamasını yaptı.
 

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Ambalajsız Gıda Kalmasın!

    Ambalajsız Gıda Kalmasın!

    Avrupa’nın pek çok ülkesi, satışa sunulan gıda ürünlerinin daha hijyenik, sağlıklı ve uzun ömürlü olması için ambalajlı ürün yolunda büyük ve kalıcı adımlar atıyor.... Devamı »
  • PLAST EURASIA İSTANBUL 2019 FUARI'NA REKOR ZİYARETÇİ!

    PLAST EURASIA İSTANBUL 2019 FUARI'NA REKOR ZİYARETÇİ!

    Fuar Gelecek Yıl 2-5 Aralık Tarihleri Arasında... TÜYAP tarafından PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Arastırma, Gelistirme ve Egitim Vakfı) is birligi ile düzenlenen Plast Eurasia Istanbul 2019, 29.Uluslararası Istanbul Plastik Endüstrisi Fuarı, 40 ülkeden 1.085 firma ve firma temsilciligi ve 106 ülkeden 52.361 sektör profesyonelini 4 – 7 Aralık tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, Istanbul’da bir araya getirdi.... Devamı »