2015 yılında kurulan firmanızın kısa bir gelişim öyküsünü anlatarak verdiği hizmetleri paylaşır mısınız?
Robenteks; robotlu fabrika otomasyonu projelerine her ne kadar kaynak prosesleri ile başladıysa da yıllar içerisinde nitelikli personel yatırımları ile farklı farklı alanlarda uzmanlaşmış alt ekipler kurabilmeyi başarmıştır. Bu stratejik adımların sonucu olarak endüstrinin pek çok alanında özellikle de hızlı tüketim endüstrisinde kendisine geniş yer bulan sistemleri de başarıyla üretmiş ve devreye almıştır. “Kazan – kazan” prensibine dayalı partnerlik ilişkileriyle, büyüme stratejisine uygun olarak sektördeki ulusal ve uluslararası pazar payını, belirlemiş olduğu hedeflere uygun olarak artırmaktadır.
Firmanızı sektördeki rakiplerinden ayıran özellikler, ürünler ve hizmetler nelerdir?
Robotlu otomasyon sistemleri genel olarak; kaynak, lazer kesim, paletleme, kutulama, tezgah yükleme, boşaltma, ürün yükleme – boşaltma gibi alt kategorilere ayrılmaktadır.
Sektördeki rakiplerimiz çoğunlukla bu proseslerden biri üzerine stratejilerini inşa edebilirken, Robenteks çatısını herhangi bir robotlu proses olarak değil genel olarak robotlu proseslerden sorumlu bir misyon ile oluşturmuş ve bu doğrultuda nitelikli personel yatırımları ile farklı farklı kategorilerde de uzmanlıklar oluşturabilmiştir.
Üretim tesisinize bu yıl içinde yaptığınız ya da önümüzdeki dönem içinde yapmayı planladığınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
Robenteks büyük hacimdeki projelerle stratejik büyüme hedeflerine ulaşmayı amaçladığı için kısa vadede personel yatırımları hızla devam edecek olup, orta ve uzun vadede içerisinde tezgah altyapısı da olan daha büyük bir tesis ile yatırımlarını sürdürecektir.
Firmanızı mevcut konumundan daha üst seviyelere taşımak için ne gibi çalışmalara yer veriyorsunuz?
Robenteks, insanı en kıymetli varlık olarak tanımlamaktadır. Bu yaklaşım, bugünümüzü her zaman dünden daha ileri taşımıştır. Bunun yanı sıra kalite anlayışımızdaki sürekli gelişim stratejisi de bize sürekli değer katmaya devam etmektedir. Son olarak, Robenteks markasını tüm yönleriyle pazarın her noktasında anlatmak üzere yürüttüğümüz pazarlama çalışmalarımız da yeteneklerimizin pazar tarafından tanınması ve benimsenmesiyle bizi olduğumuzdan daha iyi noktalara taşımaktadır.
Türk pazarında sektörün genel problemleri ve bu problemler karşısında sunduğunuz çözüm önerilerini değerlendirirsek neler söylersiniz?
Türkiye robot pazarında, yüksek yatırım maliyetleri genel olarak yatırımcıyı düşük amortisman süreleri elde etmeye ve dolayısıyla da çok titiz inceleme ve araştırma yapmaya itiyor. Bu sebeple muhtemelen endüstriyel verimlilikle sonuçlanacak bir proje ya hiç başlayamıyor veya uzun ön değerlendirme sürelerinden dolayı askıya alınıyor ya da zaman aşımına uğrayıp iptal oluyor.
Robenteks bu noktada öncelikle beklentileri çok iyi anlayıp, proses ve iş akış analizleri ile projenin muhtemel getirilerini metriklerle ortaya çıkartıyor. Tasarım süreçlerinde, erken proje yönetimi anlayışı ile kalite kriterlerini değiştirmeden maliyet azaltma fırsatlarını yatırımcı ile paylaşıyor. Böylelikle olabilecek optimum çözüm, en iyi maliyetlerle yatırımcıya sunulduğu için karar aşamalarındaki tıkanıklıkların önüne geçmiş oluyoruz. Bu hizmeti müşterilerimize sunabilmemizin ardında; yıllardır nitelikli personele yaptığımız yatırım ve insanlarımıza verdiğimiz değer yatmaktadır. Sahip olduğumuz endüstriyel derinlik ve sektörel birikim ile pazar dirençlerine rağmen uygun anahtarları bulup kapıları açabilmekteyiz.
Günümüzde teknoloji hızla gelişmekte ve bu doğrultuda siz teknolojiyi üretiminize nasıl yansıtıyorsunuz? AR-GE çalışmalarınız konusunda neler söylersiniz?
Robenteks, genel olarak birbirini tekrar etmeyen sistemler ürettiği için ortaya çıkan her proje bir AR-GE değeri taşıyor. Bu çerçevede, yılların vermiş olduğu tecrübelerle son derece donanımlı bir AR-GE kütüphanesi elde ettik. Yaptığımız pek çok proje AR-GE niteliği taşıdığı için devlet teşvikleriyle desteklenmiştir.
Satış sonrasında müşterilerinize ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Satış sonrası hizmetler, yaptığımız için en önemli adımlarından biri. Robenteks ürettiği her sisteme 1 yıl veya opsiyonel olarak 2 yıl garanti verebiliyor. Garanti süresi boyunda veya bu sürecin sonrasında özel anlaşmalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarında yanlarında oluyoruz. Satış sonrası hizmet veya yedek parça sağlayabiliyoruz. Bu hizmetin tanımlamaları yapılan anlaşmayla belirleniyor.
Pandemi bazı sektörlerde aksamalara yol açtı. ROBENTEX’in yaşanan bu sorunları atlatmak adına yaptığı çalışmalardan söz eder misiniz? Herkes açısından zorlu olan bu süreci yönetirken izlediğiniz çalışma politikalarından bahsedebilir misiniz?
Öncelikle Robenteks, pandemi sürecinde de koyduğu hedeflere uygun olarak büyüme istikrarını sürdürmüş ve nitelikli personel yatırımlarına devam etmiştir. Pandemi, robotlu otomasyon pazarına da bazı olumsuzluklar eklemesine rağmen ulusal ve uluslararası pazardaki kaynak metriklerimizi düzenleyerek pandemi sürecini en az hasarla atlatabiliyoruz.
Son olarak okuyucularımızla paylaşmak istediklerinizi öğrenebilir miyim?
Türkiye’nin hiç de küçümsenmeyecek ölçekte ciddi bir endüstrisi var. Ne var ki gerek proses verimliliği, gerek enerji verimliliği, gerekse de işletmelerin genel verimlilikleri konusunda alacak çok yolumuz olduğunu görüyoruz. Verimlilik konusunu bir bütün içerisinde değerlendirip, verimsizlik oluşturan unsurları, profesyonel bir metodoloji ile (TPM, WCM, 6 sigma vs gibi) değerlendirip bunları ortadan kaldırabilen işletmeler stratejilerine uygun olarak ilerleyebilmekteler. Uzun yıllar ayakta kalabilmenin ve hedefler çerçevesinde büyümenin en önemli adımlarından birinin “verimlilik” olduğunu düşünüyoruz.
0 YORUM