Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Endüstri 4.0 Nedir? İçerisinde Neler Var?

Endüstri 4.0 Nedir? İçerisinde Neler Var?

Endüstri 4.0 terimini oldukça fazla duyar olduk. Peki nedir bu Endüstri 4.0? Haydi gelin yakından bakalım.

Endüstri 4.0 Nedir? İçerisinde Neler Var?
Endüstri 4.0 bilişim teknolojileri ile yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi amaçlar. Terim ilk defa 2011 yılında Almanya’da düzenlenen bir teknoloji fuarında konuşularak, 4. Sanayi devrimi olarak adlandırıldı. 
Endüstri 4.0; iş süreçlerinin veriye dayalı bilimsel yöntemlerle yönetildiği, nesnelerin interneti, siber-fiziksel sistemler, internetin hizmetleri olarak 3 aşamadan oluşan bir sistemler kümesidir. Endüstri 4.0 temel olarak, bulundurduğu ileri teknolojiyi kullanarak, sanayiyi daha fazla dijitalleştirmeyi amaçlar. 

Nesnelerin İnterneti: Makinelerin birbiri ile kablosuz iletişimini anlatır. 
Hizmetlerin İnterneti: İnternet üzerinden hizmet veren kişileri, alan kişileri ve bunların arasındaki ilişkiyi sağlayacak yazılım ve hizmetlerdir. 
Siber-Fiziksel Sistemler: İnsanlardan bağımsız bir biçimde, üretim sürecini organize eder, planlar ve geliştirir. 

Endüstri 4.0’ın İçerisinde Neler Var?
Endüstri 4.0’ın merkezinde robotlar yer alır. Makineleri yöneten, verileri analiz eden ve üretim kararını veren robotlardır. ‘Akıllı fabrikalar’ olarak isimlendirilen ışıksız ve insansız üretim sahaların çoğalmasını öngörür. Bunun yanında 3 boyutlu yazıcılar Endüstri 4.0’ın başka bir boyutudur. Bu yazıcılar sayesinde, tüm ihtiyaçlar basit bir dokunuşla evde üretilebilecek ve büyük firmalara bağlılık ortadan kalkacaktır. 

Akıllı Fabrikalar: Diğer bir adıyla dijital fabrikalar, üretimde verimliliği, üretimi anlık olarak takip etmeyi ve uzaktan müdahaleyi içerir. 
Akıllı Robotlar: Yapay zeka ile çalışan robotları kapsar. 
Bulut Bilişim Sistemi: Bir tür veri depolama paylaşma hizmeti olan bulut sistemlerine bilgisayar ve diğer akıllı cihazlardan erişim sağlanabilir. 
3D Yazıcılar: Bilgisayarda tasarlanan modellerin, üç boyutlu şekilde tasarlanarak nesne formuna dönüştürülmesidir. 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR