Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Dünyanın Çeşitli Noktalarında Türk Başarısı

Dünyanın Çeşitli Noktalarında Türk Başarısı

Deniz YAZICIOĞLU - Expotim Fuarcılık Tarım,Gıda,Paketleme Grup Yöneticisi

Dünyanın Çeşitli Noktalarında Türk Başarısı
Deniz YAZICIOĞLU – EXPOTİM TARIM, GIDA, PAKETLEME GRUP YÖNETİCİSİ
Dünyanın Çeşitli Noktalarında Türk Başarısı…
  • Expotim & Ladin Grubu’ndan kısaca bahsedebilir misiniz?
Expotim & Ladin Grubu olarak, Irak’tan Cezayir’e, Fildişi Sahili’nden Paris’e, kadar dünyanın çeşitli noktalarında yılda 30’un üzerinde fuar düzenliyoruz, müşteri memnuniyetini öncelikli değeri kabul eden, Türk ihracat piyasasında önemli bir rolü olan yurt dışı fuarcılığın lider firmasıdır.
Amacımız, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışı fuar organizasyonu yetki belgesi ile Türkiye için önemi yüksek olan bu pazarlarda düzenlediğimiz prestijli milli katılımlar ve ana organizatörlüğünü üstlendiğimiz fuarlarımızla ülkemizin ihracatına katkıda bulunmak.
Bugüne kadar 44 farklı ülkede fuar organizasyonuna imza atmış bulunmaktayız.  Bu ülkeler çoğunlukla, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya bölgesinde yer almaktadır. Firmamız yurt dışı fuarcılık sektöründe Orta Doğu ve Afrika bölgesinde geliştirdiği uzmanlığı ve organizasyon yeteneği ile tanınmakta ve fark yaratmaktadır. Birçok firma tarafından zor pazar olarak değerlendirilen ülkelerde önemli girişimlerde bulunarak katılımcılarımız için Irak, İran, Etiyopya, Gana, Nijerya, Cezayir, Fildişi Sahili gibi zorlu ülkelerde son derece başarılı organizasyonlar gerçekleştirdik.
  • Dünya üzerinde, özellikle zor coğrafyalarda 30’dan fazla fuara milli katılım organizasyonu düzenliyorsunuz. Bize, fuar takviminizdeki fuarlardan ve özellikle yakın zamanda gerçekleşen West Africa Fildişi Fuarından bahsedebilir misiniz?
Fildişi, Nijerya, Irak, İran, Etiyopya ve Gana’da ambalaj sektörüne yönelik fuarlara milli katılım organizasyonu düzenliyoruz. Bu fuarların hepsine ayrı ayrı parantez açabilirim ama özellikle komşu ülkelerimiz Irak ve İran’a değinmek istiyorum.
Irak’ın en çok ithalat yaptığı ülke Türkiye ve yalnızca geçtiğimiz yıl 6 milyar doların üzerinde gıda ve gıda makinesi alımı yaptılar. Yüksek kâr marjı ile iş yapılan ve Türk malına büyük saygı duyulan bir ihracat pazarından söz edebiliriz. Keza, İran’da Türk firmaların uzun yıllardır iş yaptığı bir ihracat pazarı ve İran’da birçok iş fırsatı bizleri beklemekte.
  •  Milli katılım sağladığınız fuarlardan West Africa Fildişi,  yakın zamanda gerçekleşti.  Türk İhracatçılarını ı Afrika Pazarıyla buluşturduğunuz bu organizasyondan ve Afrika’nın Gıda ve Ambalaj sektörü için öneminden bahsedebilir misiniz?
Fildişi Sahili’nin ticari başkenti Abidjan’da gerçekleşen West Africa Agrofood Fuarında Cezayir, Fransa, Hollanda, Polonya ve Sri Lanka gibi ülkeler milli katılım ile yer almışlardır. Ayrıca, fuar Fransa Gıda-Tarım Birliği, Hollanda Büyükelçiliği Gıda-Tarım Müşavirliği, İtalya Fildişi Sahili Büyükelçiliği, Almanya Abidjan Elçiliği ve Türkiye Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. 17 ülkeden katılımcının olduğu fuarda; Bosch, VDMA, Amaplast, Multivac, Sacmi, Krones gibi uluslararası katılımcılar yer almıştır. Ülkemizden ise Sarten, Plastmore, Ünal Sentetik, ZA Ambalaj, Kombi Makine, Thermonox, Cantek Soğutma gibi firmalarımız ülkemizi temsil etmiştir.

Kısacası, West Africa Agrofood Fuarı hem düzenlendiği ülke olan Fildişi Sahili itibarıyla, hem de organizasyon olarak Türk ihracatçı firmaların Batı Afrika’ya ihracat yapabilecekleri ve bölgenin sektörel paydaşları ile bir araya gelebilecekleri en iyi etkinlik olmaktadır.
  • Yakın zamanda gerçekleşecek olan Etiyopya Plastprintpack Fuarı da Afrika İhracat pazarına yön veren fuarlardan. Fuarın önemini anlatır mısınız? Hangi Firmalar Katılıyor?
Türk girişimcilerin son dönemde en çok yatırım yaptığı ülke Etiyopya haline geldi. Son dönemde gıda üretiminde oldukça önemli bir yol kat eden Etiyopya’nın, Türkiye’nin de aralarında olduğu dünyanın pek çok ülkesinden yatırım talebi almasının nedeni ise üretimin endüstriye dönüşememesinden kaynaklanıyor. Ekonomisinin neredeyse tamamı ithalata dayalı olan Etiyopya’nın önde gelen tarım ve gıda fuarlarından olan Ethiopia Agrofood & Plastprintpack Tarım, Tarım Makineleri, Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı, 2019 yılında 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yıl 3. kez gerçekleşecek olan fuara geçtiğimiz sene başta İtalya, Fransa, Almanya ve Hollanda olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri, ÇHC ve Türkiye gibi pek çok ülkeden uluslararası firmalar, ihracat potansiyelini görerek katılım gösteriyor. 

Afrika kıtasının en yoğun nüfuslu 2. ülkesi olan Etiyopya’da, Ethiopia Agrofood & Plastprintpack Tarım, Tarım Makineleri, Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı’nın milli katılım organizasyonu ise, Ladin Fuar ve Kongre Organizasyon Hizmetleri A.Ş. tarafından düzenlenecek. 9 – 11 Mayıs 2019 tarihleri arasında 3.’sü gerçekleşecek olan fuara, 2018 yılında milli katılım gösteren ÇHC, Türkiye ve çeşitli Avrupa ülkeleri gibi birçok ülkeden katılım sağlanıyor. Bu sene ise bu taleplerin iki katına ulaşması bekleniyor. Geçmiş dönemlerde fuara katılan firmalar arasında Sacmi, Jwell, Windmöller & Hölscher, Safrique, Serac, VDMA, Reifenhauser ve ITA dikkat çekiyor.  Ektam Makine, Kombi Makine, Ünal Sentetik, STK Makine, Sezmak gibi firmalar da ülkemizi temsil etmiştir.2003 yılında, fuar organizasyonları konusunda deneyim sahibi profesyoneller tarafından kurulan, müşteri memnuniyetini öncelikli değerlerinden biri olarak kabul eden, Türk ihracat piyasasında önemli rolü olan Expotim Tarım, Gıda, Paketleme Grup Yöneticisi Deniz Yazıcıoğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR