18. Yüzyılın Sonu
18. Yüzyılın sonunda buhar makinesi ve mekanik dokuma tezgâhı gibi birçok teknik yenilik icat edildi. Bu icatlar, toplumda önemli değişikliklere yol açtı. Toplum, tarımdan sanayileşmeye geçti.
İkinci Sanayi Devrimi
19. yüzyılın Sonu
Elektriğin etkili biçimde kullanılması, kimya endüstrisinin öneminin artması ve montaj hattının icadı, İkinci Sanayi Devriminin önemli gelişmelerindendi. Montaj hattının icadı, büyük ölçekli endüstriyel seri üretimi beraberinde getirdi. Bu da toplumda başka bir değişime yol açtı. Artık insanların çoğu, önceden olduğu gibi küçük firmalara değil, büyük şirketlerde çalışıyordu.
Üçüncü Sanayi Devrimi
20. Yüzyılın Sonu
20. Yüzyılın sonundaki dijitalleşme, bilgisayarların kullanılması ve üretim proseslerinin otomatikleştirilmesi, insanların günlük hayatlarını etkileyen bir endüstriyel dönüşüme yol açtı. Artık yapay zekâ, bilim kurgudan ibaret değildi. 1997 yılında bir satranç maçında bir bilgisayar, uzun yıllardır şampiyonluğu kimseye kaptırmayan dünya satranç şampiyonunu yendi.
Dördüncü Sanayi Devrimi
Günümüz
Ürünlerin daha da bireyselleştirilmesi yönündeki mevcut trend, ileride daha da güçlenecek. Paradan ve zamandan tasarruf etmek için daha esnek bir üretim prosesine sahip olmak son derece önemli. Bu gelişme, değer katan tüm değişkenleri bir araya getirerek ilgili tüm bilgilerin gerçek zamanlı olarak var olmasını sağlamaya dayanır. Bu gelişmenin devrim olarak mı görülmesi gerektiği yoksa “doğal” bir evrim mi olduğu tartışmaya açık.
Industry 4.0, Nesneler Ağı ya da Endüstriyel İnternet. Bunlar, gelecekte sektörde yer almak isteyen şirketlerin gündeminde olması gereken terimler. Bu konu, yalnızca şirketler için değil, ülkeler için de önemlidir. Uzmanlar, şimdi treni kaçıranların ileride bunun global ekonomik etkilerini hissedeceğini tahmin ediyor.
Çin’in On Yıllık Planı: “Made in China 2025”
Çin’in “Made in China 2025” büyüme planı Mayıs 2015’te sunuldu. Planın amacı, Çin’de üretim sektörünü güçlendirmektedir. Çin hükûmeti dokuz temel alan tanımladı: üretimde yenilikleri teşvik etme, sanayi ve teknolojiyi entegre etme, sanayi temelini güçlendirme, Çin markalarını destekleme, çevre dostu üretim prosesleri uygulama, on temel sektörde büyük yenilikleri teşvik etme, üretim sektörünün yeniden yapılandırılmasını geliştirme, hizmet odaklı üretimi artırma ve uluslararasılaşmayı teşvik etme.
Industrial Internet Consortium USA
Industrial Internet Consortium kâr amacı gütmeyen açık bir kuruluştur. Şirketler, araştırma enstitüleri ve kamu kuruluşları Endüstriyel İnterneti geliştirmek için birlikte çalışır. Kurucu üyeler AT&T, Cisco, GE, IBM ve Intel’dir. Kuruluşta şu an 170’ten fazla şirket ve dernek bir araya gelerek Endüstriyel İnterneti geliştirmek, önemli standartlar oluşturmak ve yeni güvenlik teknolojileri gibi sorunların üzerine eğilmek için çalışıyor.
Industrie 4.0 GERMANY Platform Industry 4.0
Platform Industry 4.0, ilk olarak bilişim teknolojisi (BITKOM), elektronik endüstrisi (ZVEI) ve makine mühendisliği (VDMA) alanlarındaki Alman ticaret birlikleri tarafından oluşturuldu. Bugün, endüstri, birlikler ve politikacılar, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ve Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka’nın önderliğinde birlikte çalışıyorlar. Ortak standartlar oluşturmayı ve Almanya’da yeniliği ve ticareti geliştirmeyi amaçlıyorlar. Platformun çalışmalarının temeli, çeşitli çalışma gruplarında atılıyor. Çalışmaların ilk meyvelerinden biri, Pepperl+Fuchs Genel Müdürü / CTO’su Dr. Peter Adolphs yönetimindeki “referans mimarisi, standatları ve standardizasyonu” çalışma grubunun oluşturduğu Industry 4.0 Referans Mimari Modelidir.
0 YORUM