Pazar , 05 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Bilim İnsanları Şekere Dayalı Geri Dönüştürülebilir Plastikler Geliştiriyor

Bilim İnsanları Şekere Dayalı Geri Dönüştürülebilir Plastikler Geliştiriyor

Araştırmacılar, geri dönüştürülebilir yeni bir polimer ailesi oluşturdu.

Bilim İnsanları Şekere Dayalı Geri Dönüştürülebilir Plastikler Geliştiriyor
Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nden ve ABD’deki Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaygın plastiklerle aynı niteliklerin tümünü koruyan, aynı zamanda bozunabilir ve mekanik olarak geri dönüştürülebilir olan sürdürülebilir kaynaklardan yeni bir polimer ailesi oluşturdular. Bilim adamları, biri kauçuk gibi gerilebilir, diğeri ise çoğu ticari plastik gibi sert ama sünek olan iki yeni polimer yapmak için petrokimyasal türevler yerine şeker bazlı başlangıç malzemeleri kullandılar.

Araştırmacılar, yapı taşları olarak izoidid ve izomanid kullanarak yeni polimerler yaptılar. Bu bileşiklerin her ikisi de şeker alkollerinden yapılır ve sert bir atom halkasına sahiptir. Araştırmacılar, izoidit bazlı polimerin yaygın plastiklere benzer bir sertlik, dövülebilirlik ve Naylon-6 gibi yüksek dereceli mühendislik plastiklerine benzer bir mukavemet gösterdiğini buldu. Plastiklerin mekanik olarak geri dönüştürülmesi için olağan yöntem olan toz haline getirme ve ısıl işlemden sonra malzemeler mükemmel mekanik özelliklerini korudu.

Birmingham Üniversitesi ve Duke Üniversitesi tarafından ortak bir patent başvurusu yapıldı. Araştırmacılar şimdi teknolojiyi lisanslamakla ilgilenen endüstriyel ortaklar arıyorlar.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR