Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Ambalaj Tasarımı: Grafik Tasarım ile Endüstriyel Tasarımın Buluşma Noktası

Ambalaj Tasarımı: Grafik Tasarım ile Endüstriyel Tasarımın Buluşma Noktası

Ambalaj tasarımı alanını iki farklı tasarım disiplinin sahiplendiğini söyleyebiliriz: Bunlardan biri ambalaj tasarımına iki boyutlu olarak yaklaşan ve markaların logo tasarımı ile görsel dünyalarının inşasına odaklanan grafik tasarım alanı. Diğeri ise üçüncü boyutta ambalajların formuna, malzemesine, ergonomisine odaklanan endüstriyel tasarım.

Ambalaj Tasarımı: Grafik Tasarım ile Endüstriyel Tasarımın Buluşma Noktası
DR. ORHAN IRMAK / TASARIM DİREKTÖRÜ -DESIGN DIRECTOR
 
Her iki tasarım disiplininin de ambalaj tasarımı denilince akla gelmesi gayet doğal. Birinin diğerinden daha önemli olduğunu söylemek ise güç. Bunun nedeni kimi kategorilerde neredeyse endüstriyel tasarıma hiç ihtiyaç duyulmaması. Örneğin plastik poşette donmuş sebze meyve ambalajlarını düşünün. Ya da standart bir teneke konservede salça ambalajını. Bu ve benzeri ürünlerde endüstriyel tasarımın genel ambalaj tasarımına ve marka imajına katkısından bahsetmek çok zor. Ama diğer yandan cam şişede satılan alkollü içeceklerden veya parfüm ambalajlarından bahsedecek olursak orada şişenin formu yani endüstriyel tasarımın gücü, hizmet verdiği markayı ve ürünü tanımlamada grafik tasarımın önüne geçebilir. Hatta daha da ileri gidecek olursak ürünün tadı, kokusu gibi özelliklerini bile belli bir oranda formdan algılamamız olası.

Orhan Irmak Tasarım olarak bu sene 20. yılımızı kutluyoruz. 20 yıldır ambalaj tasarımı alanında uzmanlaşmış bir ekip olarak markalara hizmet veriyoruz. Bizi farklı kılan en temel özelliğimiz de ambalaj tasarımını hem grafik tasarım hem de endüstriyel tasarım perspektifiyle bir bütün olarak ele alabilmemiz. Her markanın her iki alanda da tasarım hizmeti ihtiyacı olmayabilir. Veya bu iki alanda hizmet ihtiyacı aynı anda ortaya çıkmayabilir. Ancak hem endüstriyel tasarım perspektifiyle ambalajını hem de grafik tasarım perspektifiyle görsel dünyalarını değiştirmek isteyen markalar için verdiğimiz bütünsel hizmet, en çok ses getiren ve dikkat çekici ambalaj tasarımı projelerinin hayata geçmesini sağlıyor. Bu yazımda Orhan Irmak Tasarım olarak bu perspektifle imza attığımız iki projenin detaylarını örnek olarak paylaşmak istiyorum.

Birinci projemiz Duru markası için duş jeli şişesi ve etiket tasarımı. 2022 senesinde hayata geçirdiğimiz bu projede öncelikle şişe tasarımını ele aldık. Hedef kitlenin çoğunlukla kadınlar olduğu projede şişe formu için feminen hatlar hedefledik. Şişenin kıvrımlı yapısı ile elden kaymayan ve kolayca kavranabilen bir form yarattık. Kapak formunu tepeden bakıldığında logo okunacak şekilde tasarladık. Logoya kabartma olarak yer vererek markanın sahiplenebileceği özgün bir detay elde ettik. Etiketlerde ise şişenin alt bölümündeki dairesel formla bütünleşen bir damla görseli kullandık ve formla bütünleşik bir görsellik hedefledik. Ürünün kokusunu yansıtan içerikleri, bu damla formunda yalın bir dille görselleştirdik. Şişenin genişleyen üst bölümüyse logoya ayrıldı. Damla formu ve logo dışındaki alanları şeffaf bırakarak ürün renginin rafta net olarak görülmesini sağladık.

İkinci örnek projemiz ise 2021 yılında hayata geçen Pereja logo, kolonya şişesi ve etiket tasarımı. Kolonya, geleneksel bir ürün ve Türk misafirperverlik kültürünün önemli bir simgesi. Bizden istenen asırlık kolonya markası Pereja’nın marka algısını görsel imajına sadık kalarak modernize etmemizdi. Pereja eski altıgen logosuyla biliniyor. Yeni cam şişe tasarımımız, Türkiye kolonya pazarı için benzersiz bir form olan markanın köşeli logosuyla uyumlu kare bir tabana sahip. Etiket alanı için markanın görsel mirasına sadık kalan altıgen bir alan oluşturduk. Eski şişeye atıfta bulunan yüzeydeki çizgisel kabartılar ile kullanım senaryosu sırasında kare tabanlı şişenin elde daha kolay tutulmasını sağladık. Şişe formunu tamamlayan ve markanın modernleşmesini yansıtan bakır kapak ile aynı zamanda premium bir görünüm yarattık. Yeni logoda eski logonun tanıdık altıgen formunu ana hat olarak koruduk. Etiket ve ambalaj grafik tasarımlarında lacivert ve bakır tonları kullanarak markaya hak ettiği uzmanlık ve güvenilirlik algısını kazandırdık. Pereja kolonya için hazırladığımız şişe ve etiket tasarımı ile kolonya kültürünün genç nesillere taşınmasına yardımcı olacağımıza inanıyoruz.

Duru duş jeli ve Pereja kolonya ambalaj tasarımı projelerimizin ortak özelliği, ambalaj tasarımını hem grafik tasarım hem de endüstriyel tasarım perspektifiyle aynı anda ele almaları ve dolayısıyla ambalaj tasarımına bütünsel olarak yaklaşmaları. Her iki projenin de Ambalaj Ay Yıldızları yarışmasında ödül alması rastlantı değil (Pereja altın ödül, Duru bronz ödül). Ambalaj tasarımının bir bütün olarak ele alınmasının sadece tasarım yarışmalarında değil, markaların imajlarında ve satışlarında da başarı getireceğine inanıyorum.

ORHAN IRMAK TASARIM



 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR