Perşembe , 25 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Yeni Bir Çözüm, Yeni Bir Teknoloji…

Yeni Bir Çözüm, Yeni Bir Teknoloji…

HALİL KOÇAK - ROCKWELL AUTOMATION TİC. A. Ş. SATIŞ MÜDÜRÜ ALİ KULELİ - ROCKWELL AUTOMATION TİC. A. Ş. KIDEMLİ GLOBAL OEM TEKNİK DANIŞMAN

Yeni Bir Çözüm, Yeni Bir Teknoloji…
 
  • Rockwell Automation’ın Türkiye’deki kuruluş ve gelişim süreçleri hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
 
  • Halil KOÇAK: Şirketimiz Allen-Bradley olarak 1903 yılında Amerika’nın Milwaukee-Chicago eyaletinde ilk olarak Reostat ve motor kontrol ürünleri üretmek için kuruldu. Zaman içerisinde endüstriyel kontrol ve otomasyon sektöründe ihtiyaç duyulan hemen hemen tüm ürün, çözüm ve yazılımı geliştirdi veya satınalmalar gerçekleştirdi. Şirketimiz cirosundan ciddi bir payı Ar-Ge çalışmalarına ayırmakta ve her-yıl yeni ürünler pazara sunmaktayız. Rockwell Otomasyon Türkiye ise 1903 yılında ilk olarak İstanbul’da faaaliyete geçmiştir. İlk yıllarda yerel pazardaki Rockwell kullanıcısı olan Global büyük müşterilerimize servis, yedek parça tedariği ve projelerinde destek hizmetleri verilmeye başladık. Zamanla ise Türkiye pazarında daha önce olmadığımız pazarlara girdik. Her geçen yıl ise büyümeye devam ediyoruz.
 
 
  • Rockwell olarak otomasyon sektörüne yönelik oldukça geniş ürün yelpazesine sahipsiniz. Faaliyet alanlarınız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
 
Halil KOÇAK: Rockwell Automation olarak biz OEM kanalını kendi içerisinde 6 farklı segmentte ayırmaktayız. Bu segmentlerden biri olan paketleme endüstrisi Rockwell’in globalde çok önemsediği, iddialı olduğu ve başarılı olduğu pazarlardan birisi. Dolayısıyla paketlemenin alt kulvarındaki çözümlerle ilgili çeşitli ürün yelpazesini her yıl pazara sunuyoruz ve geçtiğimiz yılda da yenilikçi bir çözümümüz/ürün olan iTRAK’i pazara sunduk.
 
  • Piyasaya çok yeni sunduğunuz bir ürün. Peki, iTRAK nedir? Hangi sektörlerde kullanılabilir?
 
Ali KULELİ: iTRAK lineer hareket sistemi, yeni bir çözüm ve yeni bir teknoloji. Makine tasarımı yapan firmalar sistemlerinde ihtiyaçlarına yönelik, esneklik, performans, çeşitlilik ve bakım maliyetlerini azaltmak istiyorlarsa kullanacakları, tercih edecekleri bir ürün.
 
Halil KOÇAK: Mevcut konvansiyonel sistemlerde kayış, kasnak veya dişlilerle hareket elde edilmektedir. iTrak çözümü ile dişli-kayış-kasnak kullanmanıza gerek kalmadan, lineer servo teknolojisiyle birbirinden tamamen bağımsız ve son derece hızlı (saniyede 5 m. yol alabilen) olarak çalışabilen hareketli taşıyıcıların olduğu bir sistem. Bahsettiğimiz konvensiyonel yapıdan uzaklaşmak ile bakımda kolaylık, makinanın haretli kısımlarında arızaların oluşumunu ortadan kaldırıyor ve sürekliliği sağlıyoruz. Dolayısıyla bu sistemi ihtiyaç duyduğunuz her sektörde ya da proseste rahatlıkla kullanabilirsiniz.
 
  • Peki, neden öncelikle paketleme sektörüne sunma kararı aldınız?
 
Halil KOÇAK: Paketlemede hız öncelikli ihtiyaç. Çünkü dakikada kaç tane çikolata, gofret vs. paketlediğiniz işletmenin ciddi anlamda performansını etkileyen bir unsur. Dolayısıyla iTRAK, paketleme sektöründe çığır açacak bir ürün. Tabii ki zaman içerisinde iTRAK’i farklı farklı endüstrilerde de göreceğiz.
 
  • iTRAK kullanımının işletmeye kazandırdığı avantajlar, kolaylıklar neler? Bir firma iTRAK’a ihtiyaç duyduğuna nasıl karar vermeli?
 
Halil KOÇAK: Sürdürülebilirlik, bakım maliyetlerinin düşürülmesi, işletmenin sık sık arızaya gitmemesi, performans ihtiyaçları ve hız (dakikada 500 tane çikolata paketleyebiliyorken 1200 tane, besleme izin veriyor ise 2000 tane paketleme imkânı) iTRAK’i tercih etmek için en önemli nedenlerin başında geliyor. Aynı zamanda farklı ürünleri tek bir makinede işlemek, hatayı ve bakım masraflarını azaltmak istiyorsanız sizi rahatlıkla iTRAK’e yönlendirebiliriz.
 
Ali KULELİ: Özellikle paketleme sektöründe son kullanıcılar farklı boyutlardaki ürünleri işlemek için sürekli olarak zincirlerini değiştirmek zorunda kalır. iTRAK tam olarak bunu engelleyebilecek bir sistem. Hattın sonuna bir tane yerleştirdiğinizde paketleme kısmını tek bir makineye indirgemeniz mümkün. Örneğin son kullanıcılardaki geleneksel sisteme baktığımızda a ürünü 50mm, b ürünü 100 mm, c ürünü de 250 mm boyunda olduğunda zamandan tasarruf edebilmeniz için 3 tane makine koymanız söz konusu. Oysaki iTRAK, operatör panelinden seçim yaparak sistemi otomatik olarak çalışmaya hazır hale getirme imkânı sunuyor. Bu da daha önce de söylediğimiz gibi üretim ve bakım maliyetlerini azaltmaya ve performansı arttırmaya yardımcı olur.
 
Ayrıca ürünümüz uzun süre çalıştıktan sonra mekanik maliyetleri en azda tutan bir ürün. Kayış, kasnak, konveyör bandı değiştirmeye gerek yok. Hareketi sadece belirli bir ray üzerinde manyetik olarak gerçekleştirdiği için sürtünmede minimum düzeyde kalır.
 
Halil KOÇAK: Aslında 22-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Avrasya Ambalaj Fuarı ile birlikte pazara hızlı bir giriş yapacağız. Fuarda ürünümüzü görmek isteyen oldukça çok sayıda müşterimiz var. Hatta fuarda kendi standında ürünü sergilemek isteyenler oldu ancak lojistik sebeplerden dolayı yetiştirmemiz mümkün olmadı. Önümüzdeki yıl müşterilerimizle birlikte, onların standında da bu ürünümüzü sergileyeceğiz.
 
Bu yıl kendi standımıza çalışan bir sistem kuracağız. Böylece katılımcı ve ziyaretçilerin canlı olarak sistemi görme şansı olacak.
 
  • iTRAK benzeri çözümleri pazara sunan rakipleriniz var mı? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz neler?
 
Halil KOÇAK: Bizim sistemimizin en büyük farkı; “robust” güçlü bir ürün piyasaya sunuyoruz. Tek bir bant üzerinde ağırlığı yaklaşık 40 kg’a kadar olan ürünleri, milimetrik aralıklarla, çok hızlı bir şekilde hareket ettirebilen, kararlı çalışan, bağımsız sistemler kuruyoruz.
 
  • Peki, iTRAK hangi sistemlere, nasıl entegre edilebiliyor?
 
  • Halil KOÇAK: iTrak kullanan bir operatörün bizim Studio 5000 programını bilmesi yeterli olacaktır. Bu programla birlikte kullanıcı üretim hattı üzerindeki tüm sistemi programlayabilir ve sistemle ilgili tanıları rahatlıkla ortaya çıkarabilir.
 
Ali KULELİ: iTRAK, bugüne kadar klasik her ürünümüze kullandığımız Studio 5000 programına entegre çalışan bir ürün. Basit bir servoyu programlayabilecek bir kullanıcı iTRAK’i de çok rahat bir biçimde öğrenebiliyor. Yani öğrenme zamanı oldukça kısa. Farklı bir motion sistemi yeniden öğrenip, tekrar o program üzerinde uzmanlaşmanıza gerek yok. Bu konuda da zaten gerekli eğitimleri partnerlerimize sunuyoruz.
 
  • Aynı zamanda danışmanlık hizmeti de verdiğinizi de söylememiz mümkün mü?
 
Halil KOÇAK: Ali Bey’in ekibi aynı zamanda danışmanlık hizmeti de sağlıyor. Tüm arkadaşlarımız eğitim anlamında satış öncesi ve satış sonrası olmak üzere bilgilendiriliyor. Biz aslında partnerimize bir fikir sunarak doğru şekilde performansını arttırmaya yönelik yardımcı oluyoruz.
Ali KULELİ: OEM Teknik Danışmanlık ekibimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında kendini sürekli olarak yenileyen, bir ekiptir. Ekibimizle Teknik ekibimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında kendini sürekli olarak yenileyen, yaklaşık 15 kişilik bir ekip. Ekibimizle birlikte aslında amacımız sattığımız ürünün arkasında durup teknik danışmanlık hizmeti de vermek. Yani partnerimiz, iTRAK ürünümüzü aldığında, devreye alma zamanını kısaltmak için programcımızla birlikte yan yana oturup program yazılırken, teknik darboğazlardan kaçabilmesi için gerekli tüm kompakt çözümler ekibimiz tarafından kendisine sunulur. Böylelikle devreye alma sırasında her zaman partnerimizle dirsek temasında bulunuyoruz.
Aslında partnerlerimiz projeyi devreye almadan önce hazırladığımız simülasyonlar aracılığıyla bütün programı deneme şansına sahipler. Bu da programcının daha önceden neyle karşılaşacağını görüp kendini hazırlamasına ve devreye alma zamanını oldukça kısaltmaya yardımcı olan bir adımdır. Projeyi devreye aldıktan sonra da partnerlerimizle temasımız sürekli devam eder. Müşteri de deneyimlerini geliştirerek kendi programına bunu çok rahatlıkla entegre edebilir.
  • Teknik destek olanaklarınız hakkında neler söylersiniz?
Halil KOÇAK: Herhangi bir sorunla karşılaşılırsa en hızlı cevap güvencesini rahatlıkla verebiliriz. Genellikle iTRAK üzerinde konuştuk ancak şirket olarak her yıl sektöre yeni ürünler sunuyoruz ve bu ürünlerimiz her yıl pazardaki ihtiyaçlar ve teknolojik değişimler doğrultusunda yenileniyor, gelişiyor. Rockwell Automation olarak %100 otomasyon çözümleri sunan bir markayız. Otomasyonla ilgili her türlü ihtiyaca cevap verebilecek ürün yelpazesine de sahibiz. iTRAK’de çözüme yönelik yenilikçi adım oldu. Artık iTRAK ile birlikte çeşitli endüstriler içerisinde toplam çözüm sunacağız.
Ali KULELİ: Partnerlerimiz sistemin montajından korkmasınlar, arzu ederlerse sistemi biz kurabiliriz ya da kendilerinin de kurabilmelerine olanak sağlayabiliyoruz. Her türlü opsiyonlarımız mevcut.
  • Amerika ve Avrupa’da ürün daha önce pazara sunuldu. Peki, Türkiye pazarı nasıl bir eğilim sergiliyor, biraz bahsedebilir misiniz?
 
Halil KOÇAK: Aslında bu ürün Amerika ve Avrupa’da 2 yıl önce kullanıma sunuldu. Çünkü Türkiye pazarı bu ürün için henüz hazır değildi. Hedefimiz şu anda çalışan bir sistem kurmak ve bu nedenle partnerlerimizle sürekli dirsek temasındayız. Açıkçası pazarımızın da hızla büyüyeceğine inanıyorum. Çünkü Amerika ve Avrupa’da da aynı süreçler yaşanmış. Sistemler kurulup çalıştırıldıktan sonra oluşan güvenle birlikte sistem hızla yaygınlaşacak. Çünkü dakikada bir üründen 500 adet paketleyebilirken, biz size 1200-1300 adet paketleme imkânı sunuyoruz. Hatta besleme sistemleriniz izin verdiği takdirde 1500 adede kadar çıkabileceğinizi iddia ediyoruz. İşletme performansını 2 hatta 3 katına kadar arttıran özel bir sistem iTRAK.
 


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR