Çarşamba , 24 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Yaskawa Turkey Elektrik Ticaret Limited Şirketi

Yaskawa Turkey Elektrik Ticaret Limited Şirketi

Plc İle Robot Programlanması

Yaskawa Turkey Elektrik Ticaret Limited Şirketi
Makine mühendisliği gereksinimleri, olası uygulamalar kadar çeşitlilik göstermektedir. Bir üretim hattı oluşturmak için ne kadar farklı makine bir araya getirilir ve otomasyon düzeyi ne kadar yüksek olursa, kontrol ve sürücü teknolojisinin görevleri o kadar karmaşık olur.
Ayrıca, günümüz otomasyon ve sürücü teknolojisi, değişen gereksinimlere esnek bir şekilde uyarlanabilir olmalıdır. Tüm uygulamalar için tek tip bir çözüm bulunmamaktadır. Her sektör, kendine özel çözümler gerektirir.

Konvansiyonel PLC veya makine kontrolü yoluyla, mevcut ERP veya MES sistemi için kontrolleri ve arabirimleri bulunan proses seviyesinden, sürücülerle saha seviyesine kadar, tüm proses, kontrol ve sürücü teknolojisinin yanı sıra robotları da kapsayacak şekilde YASKAWA ile tek elden otomasyona geçirilebilir.

YASKAWA, gerekli tüm özellikler ile donatılmış geniş bir ürün yelpazesi sunar: Örneğin, geniş bir aralıkta kullanılan robotların yanısıra bellek kapasitesi ve hızı, çalışma ve görselleştirme cihazları, çok sayıda senkronize eksen için yüksek performanslı makine kontrolleri, merkezi olmayan giriş ve çıkış modülleri, servo sürücüler, invertör sürücüler ve çok sayıda uygulama için, dağıtılmış kontrol sistemleri veya makinelerinin sistem gereksinimlerini karşılayabilen yüksek performanslı kontrolörlerdir.

Gün geçtikçe robotlar otomotiv, elektronik, hızlı tüketim ürünleri ve daha bir çok sektörde üretim alanının vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.

Son yıllarda robotlar otomotiv sektörü başta olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahip hale geldi. Otomotiv sektöründe robot kullanımı alışılagelmiş bir durum olmasına rağmen otomotiv alanının dışındaki sektörlerde henüz yeni bir sektör olarak karşılanır. Orta ve küçük ölçekli üretici firmaların bir robota sahip olması ve robotların üretime adapte edilmesi kullanıcılarda soru işaretleri oluşturur.
Bu noktada YASKAWA olarak bu yazıyı yazmaktaki amacımız robot nasıl kolay bir şekilde sistemimize entegre edilebilir yada hazır olarak çalışmakta olan sistemimize yabancılık çekmeden uyum sağlar.

PLC VE ROBOT KULLANIMI

Bilindiği gibi programlanabilir Lojik Kontrolörlerin (PLC) kullanıldığı uygulamaların yüzde 90’nında sistem denetleme amaçlı kullanılır. PLC’ ler sahada konveyör, dolum, sızdırmazlık ve şekillendirme gibi sistemlerde birçok ekipmanın kontrol edilmesini sağlar.
Aynı şekilde hattın bir parçası olan robotik sistemlerde tüm operasyonun kontrolü için PLC kullanılması oldukça yaygındır. Ancak robotik sistemlerde robot programlama arayüzleri her robot üreticisine göre farklılık göstermektedir. PLC programlama teknik okullarda eğitim olarak verilirken robot programlama eğitimi verilmemektedir.

En basit robotik sistemlerde dahi kullanılan robot programı hakkında eğitime sahip bir programcı personelin bulundurulması gerekir, bunun yanında PLC sistemi kontrolü için yine kullanılan kontrol ünitesine hâkim programcı bulundurulması gerekmektedir.
Üretim sahasında, bakım, iyileştirme ya da acil duruş esnasında bu tip eğitimli teknik personellere sıkça ihtiyaç olunur. Bu durumlarda personel bulmak firmaların zorlandığı bir durumdur. Üretici firmaların bir diğer sorunu yeterli deneyim ve donanıma sahip bir personel bulunsa veya eğitilse dahi robot markalarının farklı diller kullanmasından dolayı personelin tüm robot markalarına hâkim olması mümkün değildir. Bu tip uzmanlık ve bilgi eksikliği robotun acil durumunun uzamasına ve üretimin aksamasına sebep olabilmektedir.
Bu durum son kullanıcının robot sağlayıcısı, entegratör ya da servis firmalarına olan bağımlılığını arttırmaktadır. Üçüncü parti firmalara bu derece bağlı olmak ise birlikte çalışılan firmalara güven faktörünün önemini her şeyin önüne taşımaktadır. Kullanıcı tarafından ikinci bir firmaya dolaylı yoldan bağlı olmak güven konusunda kullanıcının kafasında soru işareti doğurur. Yukarıda bahsettiğimiz etkenler firmaların robot kullanımına geçmesinde kaygılara sebebiyet vermektedir.

Robot uzmanına ulaşmak PLC uzmanına ulaşma ile kıyaslandığında çok daha zor olduğu görülür, bunun temel sebebi daha önce bahsettiğimiz gibi robot markalarının kullandığı ara yüz programlarının farklı olmasıdır. Oysaki PLC programları markası ne olursa olsun otomasyon sektöründe aynı temelleri kullanmaktadır.

Doğal olarak çevremize baktığımızda birçok firmada robot uzmanından ziyade PLC uzmanı ulaşmak daha kolaydır.

PLC İLE ROBOT KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?

Robot kullanıcıları arasındaki genel sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, “PLC kullanılarak robot proglanamaz mı?”  sorusu ortaya çıkmaya başlamıştır. YASKAWA’nın temel prensiplerinden biri olan müşteri odaklı çalışma prensibi ile ciddi bir AR-GE çalışması yapılmış ve çözüm üretilmiştir.

Bu ARGE çalışmalarını ile beraber YASKAWA bünyesi altında uygulanabilirlik, hızlı entegrasyon, kullanıcı dostu olması gibi alanlarda titiz bir çalışma yürütülmüştür.

Çalışmaların sonunda YASKAWA tarafından PLC entegre robot kavramı oluşturularak MOTOLOGIX programı yayımlanmıştır.
MOTOLOGIX programı ile son kullanıcının kendi sistemine müdahalesini kolayca yapabilir hale gelmesi amaçlanmış, böylelikle maddi ve zaman açısından büyük ölçüde kazanç sağlaması hedeflenmiştir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Atik Makina Yeni Yerinde!

    Atik Makina Yeni Yerinde!

    Uzun süredir İstanbul'da plastik Ambalaj ve Poşet Makinaları sektörüne yedek parça ve ekipmanları sağlayıcısı olarak ideal işletmelerden biri olmayı başaran Atik Makina, Sefaköy Sanayi Sitesi’nde yeni yerine taşındı!... Devamı »