Perşembe , 28 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Thermonoks’tan Yenilik: “SlimCUP”

Thermonoks’tan Yenilik: “SlimCUP”

​VAKUR KUTAY – THERMONOKS MAKİNA SAN. ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. GENEL MÜDÜRÜ

Thermonoks’tan Yenilik: “SlimCUP”
Thermonoks sektörde devrim yapacak bir ürünle karşınızda. tasarruf odaklı geliştirilen bu özel ürünü Thermonoks Makine San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Vakur Kutay’dan dinlemek için kendileriyle keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
Makine AR-GE çalışması ne kadar zaman aldı ve size ne kadara mal oldu?

Ürünün AR-GE çalışmalarına 2013'ün sonlarında başladık, lansmanını da geçtiğimiz Tüyap Avrasya Ambalaj Fuarı'nda yaptık. Neden bu kadar geciktik diye sorarsanız, patent başvurusu ve AR-GE çalışmalarımız oldu, lansmandan önce bütün bunların mutlaka yapılması gerekiyordu; çünkü ürünün kesinlikle koplayanmasını istemiyorduk. Çok önemli, piyasada devrim yaratacak, mevcut makinelerin ıskartaya çıkmasını sağlayacak ve sektöre büyük değişim getirecek bir makine ürettik. Tabii bu ürünü tasarlarken çok ciddi çalışmalar yaptık. Başlangıçta en tasarruflu ürünü nasıl yaparız, diye düşündük; çeşitli ebatları ekipçe beyin fırtınası yaparak tartıştık. Ürünü küçülttüğümüz zaman rahat içilebilir olması gerekiyordu, bardağı 1 cm çapında da yaptığınızda da içmeniz mümkün olmaz, biz ne yaptık bardağın çevresini, tüketici suyu içerken burnuna çarpmayacak şekilde tasarladık. En küçük ne kadar olur onu hesapladık. Hem ince (slim) hem de ergonomik (kullanılabilir) olmasını istedik. Daha sonra hatlarını kare seçtik, malzemeyi en tasarruflu kullanacağımız şeklin kare olması sebebiyle tercih ettik, böylece malzemenin tamamını kullanmış olduk; yuvarlak olduğu zaman kenarlarındaki fireleri atmak durumunda kalıyorduk.

Ürünün bize maliyeti ise aşağı yukarı, sadece tasarım ve patentleme masrafları 30 Bin Euro'ya mal oldu. Onun dışında prototif yapılmasıyla yine aşağı yukarı 250 Bin Euro bir maliyete çıktı. Tüm çalışmalar için gerekli yatırımı kendi imkânlarımız ile sağladık.
 
Makinenizi kullanacak olan firmalara ne gibi fayda sağlayacak?

Bu makineyi satın alacak olan firmalar bugüne kadar üretilmiş en tasarruflu makineye göre %35 üst folyo tasarrufu sağlayacak. Bunun yanı sıra %15 ile %35-40 arası alt folyodan tasarruf sağlayacaklar. Yani ürünün genel maliyetini %25 aşağıya çekecek bir tasarım bu, onun dışında eski makinelerde bir palete 11 koli ürün konulabiliyordu her sıraya, şimdi 12 koliye çıkacak, bu sayede de %15'e yakın nakliye tasarrufu da sağlanacak, yine minimum olarak. 8 sıra, 9 sıra, 10 sıra koyanlar var, bu sayı 12'ye çıkacak. Bunun haricinde makinelerin kapasitesi de arttı, eskiden 10'lu kalıptı, kalıp sayısını12'liye çıkardık, çünkü aynı alana sığabiliyor. Kısacası bu makineyi alanlar rakiplerine göre ezici bir üstünlük sağlayacaklar. O yüzden biz kısa sürede, hızlı şekilde tüm ürünlerin “SlimCup”a döneceğini düşünüyoruz. Bu sebeple ciddi yatırımlar yapma aşamasındayız, yetişebilmek için.
 
Pazar payınız ve pazarlama stratejiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Biz bardak su dolum tesisi üretimine 2011 yılında başladık. O günden bugüne pazar payımız hızla artıyor. %20 civarında pazarda payımız var. Hedefimiz de %70-80'lere çıkmak. Sadece bardak suya odaklanmış durumdayız, teknolojiye yatırım yapıyoruz ve hızlı bir şekilde pazarı ele geçirmek istiyoruz. Ürünümüzü kopyalamaya çalışanlar olacaktır, patentlerimizle bunlarla başa çıkmaya çalışacağız. Rakiplerimize bilginin değerini öğreteceğiz.
 
Dünya üzerinde ürünün bir örneği var mı yoksa ilk defa sizin tarafınızdan mı üretiliyor? 

Bu makineyi firma olarak biz tasarladık ve dünyada örneği yok, ilk defa yapılan bir çalışma. Tamamen müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerden, bizim bilgi becerimiz sonucu oluşmuş bir makine. Kendi içimizde geliştirdiğimiz bir teknoloji, dünyada örnekleri yok varsa da biz rastlamadık. Zaten bardak su en yaygın Türkiye'de üretilip tüketiliyor. Bir de bizim sayemizde Irak, Dubai gibi Ortadoğu ülkelerinde kullanılıyor.SlimCup tamamen Thermonoks'un üretimi. Tasarruf odaklı geliştirdiğimiz bir ürün, tasarrufun yanında ergonomi ve şıklığı da düşündük; ama esas çıkış amacı “tasarruf”. Çünkü bir ürünü ne kadar ucuza mal ederseniz rekabet şansınız o kadar artar. Piyasayı istediğiniz gibi yönlendirirsiniz. Yani hareket=maliyet!
 
2015 yılı hedefleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Şu anda müşterilerimizle tasarrufa yönelik, zaman kazandıracak, maliyetleri azaltacak ürünler üzerine çalışıyoruz. Bunlarla alakalı çok büyük sürprizlerimiz var. Artık her yıl Tüyap Fuarı'na yeni bir ürünle katılmayı hedefliyoruz. Her yıl bir yenilik yaparak rekabeti artırmak istiyoruz. Bu sektörde artık teknolojiye yatırım yapan kazanacak. Hedefimiz bu. 2015 yılı içinde çok büyük bir sürprizimiz olacak.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, eklemek istediğiniz ve sektör mensuplarına mesajlarınız varsa alabilir miyiz?

Ben bizi takip eden müşterilerimize şunu söylüyorum; Bu pakete yatırım yapmazsanız rekabet şansınız azalır. O yüzden bir an önce yatırımlarınızı planlayın ve bu pakete geçin.% 35 tasarruf demek çok büyük bir rakam demek. 3'e mal ederken 2'ye mal edecekler demek. 3’e mal edip 3 buçuğa satarken kâr % 15 iken, 2’ye mal edip 3 buçuğa satarlarsa kâr % 75'e ulaşacak demek.

Kendi isimleriyle satan markalar ismini satmaya devam eder, onun dışında fiyatla rekabet edenlerin hiçbiri bu pakete geçmezse yaşayamaz, bunu iddia ediyoruz. Örnek olarak tasarımımızda da anlatmaya çalıştık, meyve suyu sektöründe bu oldu, kutu kola sektöründe de oldu, bardak suda neden olmasın. Piyasadaki bu kalın paketleri artık daha az görüyorsunuz, ince paketi daha çok görüyorsunuz, çünkü maliyeti daha uygun. Bardakta da aynısı olacak, diğer ürünlerden de ilham aldık. ''Neden bu paketleri incelttiler?'' diye düşündük. İddialı konuşuyorum belki ama gerçekten göreceksiniz, bu paket bir devrim, bunu söyleyebilirim.

Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim, müşteriyi yanıltmış gibi olmayalım. Tek bir dezavantajı var. Bu paketi 250 mililitreye kadar doldurabiliyor makine, eski makinemizde 300- 350 ml'ye kadar doldurabiliyorduk. Tek dezavantajımız bu. Piyasada tercih edilen zaten 180-200-250 ml, 300ml ise çok az tercih ediliyor. Ama 300 ml tercih eden olursa onlara yine eski versiyon makinemizi de öneriyoruz. 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR