Cuma , 29 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Rexroth’dan Hassas Hidrolik Eksen Senkronizasyonu

Rexroth’dan Hassas Hidrolik Eksen Senkronizasyonu

Rexroth’un sunduğu HNC100-3X, zorlu hidrolik uygulamalarda kontrolör olarak devreye girer.

Rexroth’dan Hassas Hidrolik Eksen Senkronizasyonu
Hassas pozisyonlama söz konusu olduğunda, çoğunlukla akla bir servo motor uygulaması gelir. Fakat büyük kuvvetlere ihtiyaç duyulduğunda hidrolik sistemler daha ekonomik ve efektif çözümler elde etmemize olanak sağlar.Rexroth’un sunduğu HNC100-3X, zorlu hidrolik uygulamalarda kontrolör olarak devreye girer.

Bir projenin olgunlaşma adımlarını göz önüne aldığımızda, başarılı bir mühendislik çalışması sonucunda hidrolik sistemlerle ilgili devre şeması oluşturulur ve bu devre şemasına uygun bir şekilde hidrolik ünite imalatı yapılır. Projeye hayat veren kontrolün iyi yapılamaması durumunda, bu aşamaya kadar atılan her adımın mükemmel olması hiç bir anlam taşımayacaktır. İşte tam bu noktada Rexroth’un hidrolik bilgi birikimi ile geliştirdiği, 15 seneden fazla bir süre zorlu hidrolik uygulamalarda kendini kanıtlamış bir kontrolör olan HNC100-3X devreye girer.

Kompakt, modüler ve bus haberleşmelerine sahip kapalı çevrim kontrolörü, parametrelendirme ve NC komut dizinleriyle birlikte programlama esnekliği sunar. Kompakt bir yapıya sahip olan kontrolör, eksen sayısı arttığında bile yapı olarak küçük boyutlarını koruyarak montajın kolay yapılmasını ve elektrik panosu içerisinde yerden tasarruf etmenizi sağlar. Rexroth tarafından geliştirilen hidrolik eksen kontrolörü, tek bir birim içerisinde 4 hidrolik eksen kontrolü yapabilir. 4 eksen ayrı ayrı programlanabildiği gibi istenilen tüm kombinasyonlarda senkron hareket ettirme olanağı da vardır. Gerçek bir hidrolik eksen senkronizasyonu sağlayan HNC100-3X, eksen başına 0,5 ms’lik bir tarama süresiyle, önemli ölçüde geliştirilmiş bir denetleyici performansı sunmaktadır. Mekanik ve hidrolik projeye bağlı olarak 0,1 mm hassasiyetle pozisyonlama yapmak mümkündür. Açık ve kapalı çevrim kontrol özelliklerinin yanında, hidrolik eksen kontrolü için tasarlanmış parametrik yapı sayesinde en iyi performansı elde etmemize yardımcı olur. WinPED yazılımıyla HNC100 kolay bir şekilde programlanabilir. Seri haberleşme portu veya opsiyon olarak sunulan Ethernet portu sayesinde cihaz ile PC arasındaki haberleşme kolaylıkla sağlanır.
Hidrolik eksen kontrolünde kontrolör ne kadar önemliyse, hidrolik proje ve kullanılacak ürünler de o kadar önemlidir. HNC100-3X kontrolör birçok valf sürgüsünde başarılı sonuçlar vermesine rağmen dinamik bir hidrolik sistem tasarımı gerektirir. Birçok uygulamada hidrolik akümülatörlerin kullanılması özellikle regülasyonlu pompaların cevap verme süresinden doğabilecek handikapların yaşanmasına engel olacaktır. HNC100-3X dâhili dijital giriş ve çıkış birimlerinin istenildiği gibi kullanılmasına müsaade eden, esnek bir programlamaya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı başka bir kontrolöre ihtiyaç duymadan tek başına otomasyon uygulamalarımızda çözüm olur. Ayrıca büyük projelerin kritik görevlerini üstlenen, HNC100-3X serisi kontrolör, ana kontrolör ile bus haberleşmesi üzerinden veri transferi yaparak istenildiği gibi otomasyona destek verecektir.
HNC100; pozisyon kontrolü, hız kontrolü ve basınç kontrolü olmak üzere 3 ayrı kontrol moduna sahiptir. Ancak aynı anda 2 kontrol modu aktif olamaz. Hangi kontrol modu aktifse, ilgili NC komutlar yardımıyla sistem çalıştırılır. Tabii ki bu modları seçmeden önce makine data parametre bölümünde ilgili parametre ayarları yapılmalıdır. Bu ayarlar yapıldıktan sonra her kontrol modu için çıkış değerleri ayrı ayrı hesaplanır.



Bu 3 mod arasında en yaygın olarak pozisyon ve basınç kontrol modları kullanılır. Pozisyon kontrolü için SSI, inkremental veya analog lineer cetvellerin kullanımına olanak sağlayan analog 3 tip geri besleme girişi mevcuttur. Basınç kontrollünde ise analog çıkışlı basınç transmiterleri kullanılarak geri besleme alınır. Alınan geri beslemeler değerlendirilerek cihazın analog çıkışları vasıtasıyla, hidrolik valf açıklığını kontrol etmesine, böylelikle pozisyon veya basınç kontrolleri yapılmasına olanak sağlar.

BOSCH REXROTH

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Ambalajın Genç Tasarımcıları Ödüllendirildi, Dünya Ambalaj Devleri İstanbul’da Buluştu

    Ambalajın Genç Tasarımcıları Ödüllendirildi, Dünya Ambalaj Devleri İstanbul’da Buluştu

    Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve Reed TÜYAP işbirliği ile düzenlenen 26. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı açıldı. Açılışta konuşma yapan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında en önemli noktanın 'Sorumlu Üretim ve Tüketim' konusu olduğunun altını çizdi. Fuarın açılış gününde ayrıca Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2021’in kazananları da ödüllendirildi.... Devamı »