Salı , 16 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / “Geleceği Düşünen Her Zaman Kazanır”

“Geleceği Düşünen Her Zaman Kazanır”

Haziran sayımızın bu ayki konuğu; Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel.

“Geleceği Düşünen Her Zaman Kazanır”
21 yıldır aralıksız olarak düzenlenen Uluslararası Endüstriyel Otomasyon Fuarı bu sene de 19-22 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleşti. Biz de bu özel fuarda röportaj yapma imkânı bulduğumuz Tolga Bey’den Mitsubishi Electric’in sektöre sunduğu ürünler, yeni üretim modelleri ve devrim olarak nitelendirilen endüstri evresi “e-F@ctory”  hakkında detaylı bilgi aldık.
 
  • Öncelikle Tolga Bizel kimdir? Kısaca anlatır mısınız?
 
1991 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisi olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden mezun oldum. Yaklaşık iki buçuk yıl kadar Makine Kimya Endüstrisi Taksan Takım Tezgahları Fabrikası için Ar-Ge projeleri yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı Mustafa Gökler Vakfı’nda proje mühendisi olarak çalıştım. Şişecam Grubu’nda Tezsan Takım Tezgahları Fabrikası’nda yaklaşık üç yıl proje mühendisliği görevini yürüttüm. Sabancı ve Hoechst  şirketlerinin ortak kuruluşu olan HoecSA’daki görevimden sonra Siemens için yaklaşık 14 yıl boyunca endüstri otomasyonu ve hareket sistemleri üzerine çalıştım. Bunun son üç yılında OEM ülke müdürü oldum.
Şu anda Mitsubishi Electric Türkiye’de Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi olarak görev alıyorum.
 
  • Mitsubishi Electric bu fuarda ziyaretçilere neler sunuyor?
Fuarda, Türkiye’nin yeni otomasyon devrimine hazır olduğunu gösteren Yeni Nesil Fabrika Otomasyonu ve CNC Ürünlerimizi sergiliyoruz. Bu ürünler geniş bir yelpazeye dağılmış durumda. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri; operatör arayüzünü sağlayan ekranları, makinaların logic kontrol ihtiyaçlarını sağlayan sistemleri, birçok altyapı hizmetinin ve sanayi kuruluşlarının tesislerinin kontrol edilmesini sağlayan SCADA sistemlerini portföyünde bulunduruyor. Bu fuar bizim için çok önemli çünkü sergilediğimiz ürünlerimiz inanılmaz özelliklere sahip ve fabrika otomasyonunda çığır açacak nitelikte. Bu gördüğünüz yeni nesil ürünlere bakınca Türkiye’de fabrika otomasyon alanında yaşanacak büyük değişimin ayak seslerini duyuyoruz.
 
Fuarda tüm ürünleri entegre şekilde sunuyoruz. Fuarın bizim için geçtiğimiz fuarlardan temel farkı bu. Daha önce bu ürünleri bağımsız şekilde görüyorduk fakat bu fuarda ürünlerin tamamını entegre şekilde görmek mümkün. Bunun sebebiyse özellikle Avrupa’da başlayan yeni endüstri evresi Endüstri 4.0, bu terime Asya’da ise e-F@ctory deniliyor. 
 
 
  • Peki, nedir “e-F@ctory”?
Dünyada, Avrupa bölgesinde başlayan yeni bir endüstri evresi mevcut. Bunu Endüstri “4.0” olarak adlandırıyorlar. Bu terimin Mitsubishi Electric tarafından Asya tarafında kullandığı ismi ise e-F@ctory. İnsan hayatı gittikçe gelişip çeşitleniyor. Bu doğrultuda ihtiyaçları da kişiselleşiyor. Artık herkes kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler talep ediyor. Aynı şekilde otomasyon dünyasındaki ürünler de bu şekilde bir talep görüyor. Endüstri 4.0, e-F@ctory ya da dijital fabrika olarak adlandırılan bu yeni endüstri evresinin ortaya çıkışının altında insan ihtiyaçlarının içinde siber sistemlerin de yer aldığı otomasyon sistemleri ile karşılanmak istenmesi yatıyor. Günümüzde gelişen rekabet koşulları, iletişim teknolojileri ve haberleşme imkânı pazarlardaki rekabeti çok arttırdı. Bu artan rekabette kişiselleştirilmiş ürünlere olan talebi karşılayabilmek için üretimlerinizi optimize etmeniz gerekiyor. Ancak optimize edilmiş üretimler sayesinde müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bunu yaparken fabrikanızı kurmadan bilgisayar ortamında bu sistemi çalıştırarak ihtiyaçlarınızı ve verimliliğinizi görmeli ve yatırımlarınızı buna göre yapmalısınız. Çünkü günümüzün teknolojisi artık hızla bu noktaya doğru ilerliyor.
 
-          Biraz da Mitsubishi Electric’in kurduğu ve üyesi olduğu CLPA Topluluğu hakkında bilgi verir misiniz? 2014 yılında CLPA Türkiye olarak birçok seminere imza attınız. 2015 yılı içerisinde de birtakım etkinlikler olacak mı?
 
CLPA topluluğu Mitsubishi Electric’in kurduğu ve üyesi olduğu bir haberleşme platformu olan CC-Link yapısını kullananlar birliği. Yani haberleşme platformunu yaygınlaştırmak, kullanılabilirliğini arttırabilmek ve partnerlerinin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirebilmek için bir araya gelmiş bir üyeler topluluğu. Ben aynı zamanda CLPA Türkiye’nin Ülke Müdürüyüm.
 
Bu yıl iki seminerimiz olacak. Bunlardan biri Gebze’de gerçekleşecek. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (GOSB) son kullanıcılara fabrikalarının daha verimli çalışabilmesi için haberleşme protokolünün onlara neler katabileceğini anlatacağız. Diğer seminer ise Ankara’da yapılacak. Bu iki semineri Mayıs ve Haziran aylarında yapmayı planlıyoruz.
 
  • Otomasyon verimliliğini arttırmaya yönelik yeni proje ve çalışmalar olacak mı?
Evet, yakın zamanda otomasyon verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız olacak. Mitsubishi Electric’in piyasaya sunduğu teknolojik çözümleri kullanacak sistem partnerlerimizi ve katılmak isteyen müşterilerimizi pazardaki yenilikleri daha hızlı deneyimleyebilmeleri için  bir eğitim sürecinden geçirmek istiyoruz. Bu yaklaşık iki yıl sürecek bir çalışma. Bu eğitimleri iki tane üniversite ile birlikte gerçekleştireceğiz, bunlardan biri Doğuş Üniversitesi diğeri Bursa Teknik Üniversitesi. Buradaki eğitim kadrosunda yer alan eğitmenlerimizle birlikte bizim sistemlerimizin inovatif olarak otomasyon dünyasında nasıl daha fazla kullanılabileceğini araştıracağız. Bu süreçte endüstride bize gelen proje ihtiyaçlarını üniversitedeki eğitim platformlarına taşıyarak hep beraber pazara daha yenilikçi çözümler üretmeye çalışacağız.
 
 
-          Mitsubishi Electric yeni geliştirdiği ürünlerde enerji verimliliği konusunda ne gibi çalışmalar izliyor?
 
Enerji hayatımızda hep bizimle olan fakat yeterince önemseyemediğimiz bir konu. İnsan hayatı çeşitlendikçe enerji daha da kıymetli bir hal aldı. Avrupa’da enerji tüketimi optimizasyonu konusunda birçok araştırma yapılıyor. Mitsubishi Electric olarak da en önemli misyonlarımızdan biri çevrenin korunması. Temiz bir çevrenin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için enerjinin de dikkatli bir şekilde üretilmesine ve tüketilmesine taraftarız. Bununla ilgili enerji optimizasyonu ürünlerimizdeki en önemli konumuz. Tüm teknik kaygıların önünde Mitsubishi Electric’in bu kıymetli enerjiyi en verimli şekilde kullanmak üzere tasarlanmış, bu konuda birçok sertifikası ve ödülleri olan ürünleri bulunuyor. Ürünlerimiz içinde istenildiğindekullanmadıkları enerjiyi enerji aldıkları şebekeye geri verecek şekilde tasarlanmış olanları da mevcut. Bunun yanında enerjinin üretilmesinden tüketilmesine kadar olan sürecin tamamını izleyebilecek sistemlere de sahibiz.
 
 
  • Peki, son olarak 2015 yılıyla ilgili görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri olarak gelecek nesillerin eğitimine katkı sağlamayı çok önemsiyoruz ve Türkiye’de tümleşik otomasyon içine entegre edilmiş robot teknolojisi konusunu sahiplenmeyi hedefliyoruz.
 
e-F@ctory de 2015’ten 2025’e kadar olan sürede bizim yapıtaşımız olacak ve ürünlerimiz bu konseptin altında yer alacak. Biz şu an bir alt yapıyı tesis ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de üst sıraları tamamlamak için IT tabanlı çözümlerimiz konuşacak. 2015 bu yüzden bizim için oldukça parlak gözüküyor.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR