Cuma , 29 Mart 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Ambalajlar ‘Oscar’landı

Ambalajlar ‘Oscar’landı

İşte 2015’e damgasını vuran ambalajlar

Ambalajlar ‘Oscar’landı

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nın kazananları belli oldu. Yarışmaya başvuru yapan 169 ambalaj, 9 farklı kategoride değerlendirildi ve 88 ambalaj ödüle layık görüldü. Bu yıl ilk kez yurt dışı başvuruların kabul edildiği yarışmada bir ödül de İsviçre’ye gitti.

Ambalaj Ay Yıldızları 2015 Yarışması’nda tüm kazananların ödülleri 11 Eylül 2015'te Shangri-La Bosphorus İstanbul'da düzenlenecek törenle verilecek. Şampiyon finalistler WorldStar’ın yanı sıra Asya Ambalaj Federasyonu (APF) yarışması AsiaStar’a da katılabilecek. AsiaStar 2015 organizasyonu Kasım ayında ASD tarafından İstanbul’da düzenlenecek.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’ sonuçlandı. Ambalaj üreticileri, marka sahipleri ve tasarımcıların piyasadaki ambalajlarıyla katıldıkları ve bu yıl ilk kez yurt dışından başvuruların da kabul edildiği yarışma büyük ilgi gördü. Yarışma, WPO-World PackagingOrganization (Dünya Ambalaj Örgütü) ve Asya Ambalaj Federasyonu (APF) tarafından akredite edildiği için uluslararası arenada yetkinliğe ve geçerliliğe sahip.

Capital Dergisi tarafından her yıl yayınlanan “Türkiye’nin En Değerli Ödülleri” listesinde 2015’te de yer alan Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmasına bu yıl en fazla başvuru gıda, grafik tasarım ve içecek kategorilerinden oldu. Toplam başvuruların yaklaşık yüzde 50’si bu üç kategoridendi. Endüstriyel ambalaj kategorisinde ise geçmiş yıllara göre yaklaşık 3 kat daha fazla başvuru yapıldı. En fazla başvuru 39 ambalaj ile grafik tasarım kategorisi için oldu. Grafik tasarımını 29 başvuru ile ‘gıda’, 20 başvuruyla ‘endüstriyel taşıma’ ambalaj kategorisi takip etti. 

21–22 Mayıs 2015 tarihinde ASD’de bir araya gelen Seçici Kurul Üyeleri, bütün ambalajları inceledikten sonra 11 kriter doğrultusunda başvuruları değerlendirdi. Üretim kalitesinden çevreye duyarlılığına, tasarımdan özgünlüğüne kadar kriterler ışığında ilk aşamada toplam 88 ambalaj ‘Yetkinlik 2015’ ödülüne layık görüldü. Türkiye genelinde ulusal bir marka haline gelen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda yurt dışı başvurular da değerlendirildi. İsviçre’den başvuran bir ambalaj, ödüle layık görüldü.
Türk şirketler dünya liginde
 
Küresel rekabetin hızla arttığı bir ortamda ürünlerin giysisi olan ambalajın ürünlere standart getirdiğine ve değer kattığına dikkat çeken ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, “ASD olarak sektörümüzün uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir konuma gelebilmesi ana hedeflerimizden biri. Ambalaj üreticileri, marka sahipleri ve ambalaj tasarımcıları piyasaya sürdükleri birbirinden farklı ve yenilikçi ambalajlarıyla katılabildiği yarışmamızın bu yıl 6’ncısı düzenledik. Ulusal bir marka haline gelen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmamızı bu yıl yurt dışından ürünlerin katılımına da açtık. Uluslararası bir yapıya kavuşan Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmamız ile Türkiye, artık Dünya Ambalaj Ay Yıldızlarını seçecek. Önümüzdeki yıllarda Yarışmamıza yurt dışından katılımların artmasıyla Türkiye’yi ambalajda sadece bölgesel değil küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefleniyoruz.” dedi.

Yarışmada en az Yetkinlik 2015 Ödülü almaya hak kazanan finalistlerin Dünya Ambalaj Örgütünün düzenlediği WorldStar ve AsiaStar Yarışmasına katılma hakkı elde ettiğini dikkat çeken Korkut, “Bir anlamda uluslararası yarışmalara katılımda vizeyi Ambalaj Ay Yıldızları belirtti ve ekledi: “Dünya genelinde bu kuruluşlara üye ülkelerin tamamı tarafından desteklenen ve ASD olarak jürilerinde yer alarak oy kullanmakta olduğumuz bu uluslararası yarışmalarla Türkiye ambalaj sektörünün geldiği noktayı tüm dünyaya göstereceğiz. Bu bir başka gururu daha yaşıyoruz. AsiaStar 2015 organizasyonu ASD tarafından düzenlenecek ve İstanbul, Asya büyük alanındaki ambalaj sektörü temsilcilerine ev sahipliği yapacak” dedi.
 
Türkiye’de dış ticaret açığı vermeyen ender sektörlerden biri olan ambalajda iç pazarın 20 milyar dolar sınırına dayandığını vurgulayan Sadettin Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ve yaşam kalitesini ortaya koyan, tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçların değişmesine paralel büyüyen sektör, hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Ambalaj, ürünleri tüketicilere ulaştırmanın en önemli aracı, küresel iş yapma sürecinin de en önemli unsurlarından biri haline geldi. Bu durumun yansımalarını Türkiye’de ambalaj sektörümüzün gelişiminden de görebiliyoruz. Sektörümüz bugün AB ülkeleri başta olmak üzere dünyada 183 ülkeye ambalaj ihraç ediyor. 2014’te yaklaşık 1,5 milyon ton ambalaj ihracatı gerçekleştiren ve 4 milyar dolar ihracat geliri elde eden sektör,  bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında artış kaydetti. Türk şirketlerinin ambalaj alanındaki başarılı çalışmalarını ödüllendirmekten ve dünya çapında tanınır kılmaktan ötürü çok mutluyuz.”
Ambalaj Ay Yıldızları 2015 Yarışması’nda tüm kazananların ödülleri 11 Eylül 2015'te Shangri-La Bosphorus İstanbul'da düzenlenecek törenle verilecek. Gecede ödüle layık görülen 88 ambalaj arasından Altın Ambalajı kazanan da belli olacak.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Hakkında
Türkiye'deki önemli ambalaj sanayicilerini bünyesinde bir araya getiren ASD, 1992 yılında 39 ambalaj üreticisi tarafından kuruldu. Mayıs 2015 itibariyle 216 üyesi bulunan ASD’nin amacı; Türkiye ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak, sektöre kimlik kazandırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesini sağlamak, üyeleri arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, güçlendirmek ve daimi kılmaktır.
 
Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) Hakkında
1968’de Tokyo’da kurulan WPO’nun bugün 42 ülkeden birçok üyesi bulunuyor. WPO, 1970 yılından bu yana dünyanın her tarafından sayısız yeni ambalajı, WorldStar yarışması kapsamında ödüllendiriyor. WorldStar yarışmasına katılmak için bir ambalajın kendi ülkesinde WPO tarafından tanınan bir yarışmada ödüle layık bulunmuş olması gerekiyor. Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması, WPO tarafından yetkinliği tanınmış bir yarışmadır.
 
Asya Ambalaj Federasyonu (APF) Hakkında
1967 yılında Tokyo’da kurulan APF, Asya-Pasifik ülkelerinin ambalaj sektöründeki en üst temsilcilerini bünyesinde barındırıyor. Avustralya, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Filipinler, Rusya, Singapur, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam'daki Ambalaj Dernekleri ve Birlikleri’nin üye olduğu Asya Ambalaj Federasyonu'nda Türkiye'yi Ambalaj Sanayicileri Derneği temsil ediyor. APF tarafından her yıl verilen AsiaStar Ödülleri, ‘Asya’nın Ambalaj Oscar’ları olarak biliniyor.
 
Ambalaj Ay Yıldızları 2015 Yarışması'nda Dereceye Giren Ambalajlar:
Yarışmada kazanan ambalajların ürün isimlerinin ilgili kategorilerine göre alfabetik listesi aşağıda yer almaktadır.*
(*Altın Ambalaj, Altın, Gümüş, Bronz Ödül ve Yetkinlik 2015 ödülü kazanan ambalajlar, 11 Eylül 2015'te Shangri-La Bosphorus İstanbul'da düzenlenecek tören ile açıklanacak.)
          1-Ambalaj Malzemeleri 
  • ·         Çevre Dostu, Düşük Yoğunluklu PP Yoğurt Kabı / Teknik Plastik SealedAir Ambalaj Sanayii ve Ticaret A.Ş.
  • ·         ElifCare Kullanım Sonunda Çözünen BioMlazemesi/ Elif Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         ElifFine Eko Ambalaj Filmi / Elif Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         Eurocol Çevre Dostu Regranüle Boya Kovası / Jokey Plastik İstanbul San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         JET 31P-Milka Çikolata Promosyon Ambalajı / Jokey Plastik İstanbul San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Potasyum Nitrat / Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (Gübretaş)

2-Endüstriyel ve Taşıma Ambalajları
  • ·         Altunsa 4 Lt Madeni Yağ / Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Ankastre Ocak Kutusu / Olmuksan International Paper Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         Eti Palet - Plate Uygulaması / Eti Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Far Seperatör-1 / Bayındır Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Fresh Box / Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         IMCR35 - Öndüzen Kutusu / Tri-Wall TurkeyKağıt San. Tic. A.Ş.
  • ·         Mazot Pompası Ambalajı / Olmuksan International Paper Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         Micro /Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (Gübretaş)
  • ·         Panel Kutusu /  Kaplamin Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.

3-Ev-Otomotiv-Ofis Araç ve Gereçleri ile İhtiyaç Malzemeleri / Diğer Gıda Dışı Ürün Ambalajları 
  • ·         Atak 4 Lt Madeni Yağ Şişesi / Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Bingo Kuzumun Kokusu / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Bingo Soft İmza Serisi / Tasarist Ltd. Şti.
  • ·         Dow Europe GmbH -Mio car Ecopack Oto Cam Suyu / PacXpert  / Dow Europe Gmbh ( The Dow ChemicalCompany)
  • ·         Jel Lavabo Açıcı / Koruma Temizlik A.Ş.
  • ·         JET2+185 Sektöre Özel Boya Kovası / Jokey Plastik İstanbul San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Lavabo Batarya Kutusu /  Modern Oluklu Mukavva Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Yasemin Kahve Seti / Kütahya Porselen San. A.Ş. Ambalaj Fabrikası

4-Fleksibıl Ambalajlar
  • ·         Çok Katlı, Baskılı Alt ve Üst Bariyer Film / Korozo Ambalaj Sanayi ve Tic. A.Ş.
  • ·         ElifHolo Holografik Baskılı Esnek Ambalaj / Elif Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         ElifHolo Kahve Ambalajı / Elif Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Gül Kokulu Çöp Torbası / Korozo Ambalaj Sanayi ve Tic. A.Ş.
  • ·         Petito Maskot Şekilli Doypack / Eti Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Tutkalsız Hazır Çorba Ambalajı / İspak İzmit Sıvı Paketleme San. A.Ş.

5-Gıda
  • ·         Algida Maraş Usulü Dondurma 110 Ml / Üstün Plastik Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Algida Maraş Usulü Dondurma 500 Ml / Üstün Plastik Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Altunsa Et Kutusu / Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Efsina Tuz Ailesi / Estuz Eskişehir Tuz Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Feta 200 Ml Peynir Kutusu / Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Özge Yuvarlak Kaplar Altıgen KS Ø157x69  / Özge Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         Pide Kutusu / Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         Safya Ayçiçek Yağı Pet Şişe / Aves Enerji Yağ ve Gıda San. A.Ş.
  • ·         Sütaş Krem Peynir / Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.
  • ·         Uno Premium Sandwince Tam Buğdaylı / Unmaş Unlu Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         Ülker Ducros Izgara Mangal / McCormick Yıldız Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Wesley / Twinsadhouse
  • ·         Yeni Kavaklıdere Sirke Şişesi / Anadolu Cam Sanayii A.Ş.

6-Grafik Tasarım
  • ·         Amigo - Kabuklu Seri / Twinsadhouse
  • ·         Bora Plastik Mutfak Eşyaları /Orhan Irmak Tasarım San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • ·         El Sabah Meyve Suları / Orhan Irmak Tasarım San. Ve Tic. Ltd. Şti. 
  • ·         Eriş Un (Buğday Unları) / Solutions İstanbul Marka ve Dizayn Ltd. Şti.
  • ·         Eyüp Sabri Tuncer Doğal Zeytinyağı Serisi / EST-Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik San. A.Ş.
  • ·         Koroplast Çöp Torbası Serisi / Vena Tasarım ve Yatçılık San. Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Lav Ürün Kutuları / Lav
  • ·         Lipton Yöresel Keşifler Bitki ve Meyve Çayı / Solutions İstanbul Marka ve Dizayn Ltd. Şti.
  • ·         Papağan Kuruyemiş - 2015 Yeni Ambalaj Tasarımları / Emekçioğlu Gıda Tuz Kim. Paz. Tic. Ve San. A.Ş.
  • ·         Papia Tuvalet Kağıdı - Rusya / Hayat Kimya Sanayi A.Ş.
  • ·         PastavillaJunior Makarna / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Pınar Özel Peynirler Ailesi / Pınar Süt Mamülleri Sanayi A.Ş.
  • ·         Sek 23 Nisan'a Özel Aromalı Sütler  / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Sek Aromalı Sütler / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Sek Meyve Nektarı Ailesi / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Sırma Vitaminli Maden Suyu / Tasarist Ltd. Şti.
  • ·         Tadım Kuruyemişleri / Orhan Irmak Tasarım San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Tat Ketçap Ailesi / Umay Çubukcu Reklam ve Tasarım Hizm. Ltd. Şti.
  • ·         Uno Elmalı Tarçınlı Tart / Unmaş Unlu Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • ·         Yeni Rakı Rastgele Rakı Ambalajı (Sınırlı Sayıda) / Tasarımüssü Ltd. Şti.

7-İçecekler
  • ·         Beyoğlu Gazozu / Harika Yaşa Dış Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Damla BitkiŞişe / Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş.
  • ·         Frio 700 Ml Şurup Şişesi / Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş
  • ·         Gagoz Meşrubat Şişesi / Anadolu Cam Sanayii A.Ş.
  • ·         İstanblueVodka Ambalajı / Tasarımüssü Ltd. Şti.
  • ·         Kemal Kükrer Şalgam Suyu / Anadolu Cam Sanayii A.Ş.
  • ·         Sırma Icetea Şişesi / Anadolu Cam Sanayii A.Ş.
  • ·         Sütaş Ayran 300 ml Cam Şişe / Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.
  • ·         Terra Öküzgözü Boğazkere Teneke Kutu / Teksan Teneke Kutu Amb. San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         We'r Türk Kahvesi / Nar Doğal Ürünler Tur. Tic. Ve San. A.Ş.


8-Sağlık ve Güzellik Ürünleri / Tıp ve Eczacılık Ürünleri
  • ·         Aplus Şampuan Serisi / Vena Tasarım ve Yatçılık San. Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Belux Şampuan / Renksan Plastik Sünger San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • ·         BioxcinGenesis Saç Dökülmesine Karşı Bitkisel Serum / Akademi Matbaacılık İletişim Hizm. San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • ·         Dalan Ege'nin Doğal Yağları Bakım Sabunu / Dalan Kimya Endüstri A.Ş.
  • ·         Doz Ayarlı Pompa / BONIQUET Sparchim Kozmetik Kimya San. ve Tic. Lti. Şti. 
  • ·         Eyüp Sabri Tuncer 400 Ml Cam Şişe Limon Kolonyası / EST-Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik San. A.Ş.
  • ·         Eyüp Sabri Tuncer Tıraş Kolonyası Serisi - Tıraş Kolonyası No:1, No:2, No:3, No:4 / EST-Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik San. A.Ş.
  • ·         Komili Köpük Sabun / Twinsadhouse
  • ·         Otacı Argan Saç Bakım Serumu / Otacı Bitkisel Ürünler A.Ş.
  • ·         Vocalzone Pastil Kutusu / Teksan Teneke Kutu Amb. San. Ve Tic. A.Ş.

9-Satış Noktası Sergileme, Sunum ve Muhafaza Ürünleri
  • ·         Balık Sezonu Teşhiri / DPN Reklam Hizmetleri ve İletişim Çözümleri - Serdar Arkan Çinetçi
  • ·         Efes Light 6'lı Taşıma Saplı Şişe Ambalajı / Camiş Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         Efes Xtra 4'lü Taşıma Saplı Şişe Ambalajı / Camiş Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         Eğik Teşhir Edilebilen Open Flat / Eti Gıda San. Ve Tic. A.Ş.
  • ·         Karma Stand / Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
  • ·         SarellePromopack / Orhan Irmak Tasarım San. Ve Tic. Ltd. Şti.


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR